Surffausyrittäjä Janne Miikkulainen kehuu yrittämistä Suomessa fantastiseksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Janne Miikkulainen pelasti hukkuvia Thaimaan tsunamissa – palasi Suomeen yrittäjäksi: ”Meille ei riittänyt muovipalmu nurkassa”

Miikkulainen ajautui yrittäjäksi puolivahingossa. Silti sisäsurffauskeskuksen Triplaan perustanut mies ei voisi kuvitella tekevänsä mitään muuta.

26.10.2019 9:15

Vieras huomaa ensimmäisenä lämmön kauppakeskus Triplan Helsinki Surf Housessa. Kirjaimellisesti, sillä sisäsurffauskeskuksessa on kesät talvet 27 astetta plussalla. Seuraavaksi huomio kiinnittyy pitkänhuiskeaan isäntään, Janne Miikkulaiseen.

Surffaussarjayrittäjään. Tiedotusvälineistä tuttuun vuoden 2004 Tsunamin sankariin. Perheenisään.

Miikkulainen, 46, on yksi Helsinki Surf Housea pyörittävän Surf House Finland Oy Ltd:n omistajista ja sen toimitusjohtaja. Yritystä omistavat myös kotimaiset yksityiset sijoittajat sekä ravintola- ja tapahtuma-alan ammattilaiset. Lisäksi kanadalainen vesipuistovalmistaja White Water West Industries osti siitä siivun.

Janne Miikkulainen palasi Suomeen jo viisi vuotta sitten, mutta hänellä on edelleen yrityksiä Thaimaassa.

Omistajat halusivat Miikkulaisen mukaan tuoda ideansa sisäsurffauskeskuksesta ensimmäisenä Suomeen. Heistä konseptin piti olla ehdottomasti suomalainen.

– Mietimme päät sauhuten, mikä olisi hyvä tapa. Ajattelimme, että kauppakeskukset olisivat sopivia paikkoja asiakasvirran ja liikenneyhteyksien takia.

Miikkulainen uskoo idean menestykseen. Hän arvelee, että letkeä rantatunnelma ja vesiurheilu kiinnostavat suomalaisia varsinkin pimeinä syys- ja talvikuukausina. Syksyn yritystapahtumat on lähes loppuunmyyty.

– Meille ei riittänyt jokin pölyttynyt muovipalmu nurkassa. Halusimme, että tänne tulija tuntee olevansa ulkomaanmatkalla. Siksi rakensimme rannan aidosta hiekasta ja oikeista palmuista.

  • Jutun alussa olevalla videolla Janne Miikkulainen kertoo, miten surffaus keinoaalloilla eroaa luonnossa surffaamisesta.

Sopivan tilan etsiminen Suomesta vei Miikkulaisen mukaan aikaa. Hän sanoo olevansa hyvin tyytyväinen Triplan parkkihallin ”luolaan.” Se on louhittu tulevaisuuden metroasemaksi, joten lääniä riittää.

Surffikeskus tulee pilvenpiirtäjään

Ajatus keinotekoisia aaltoja hyödyntävästä surffikeskuksesta syntyi Miikkulaisen mukaan vuonna 2012. Laitteistoja oli jo silloin maailmalla, mutta lähinnä vesipuistojen yhteydessä.

– Surffaukseen kuuluu oleellisesti musiikki, ravintola ja tapahtumat. Halusimme luoda konseptin, jossa nämä yhdistyvät. Siksi puhumme itsestämme mieluummin beach clubina kuin surffauskeskuksena.

Surffauskeskuksessa on aina 27 astetta lämmintä.

Ensimmäinen keskus avattiin Thaimaahan Phuketiin luonnonrannalle, nyt keskuksia on maassa kaksi.

Yksi sisäkeskus on tulossa Hongkongiin nousevan pilvenpiirtäjän 8. kerrokseen. Surf House Finland Oy Ltd vastaa kauppakeskushankkeessa sisäsurffauskeskuksen suunnittelusta ja konsultoinnista. Se on myös konseptin lisensoija ja keskuksen operaattori.

Helsinki Surf House tuo surffauksen sisätiloihin.

Miikkulaisen mukaan sisäkeskuskonsepti kiinnostaa maailmalla. Aasiasta, Euroopasta ja Yhdysvalloista on tulossa väkeä tutustumaan Helsingin ratkaisuun. Kauppakeskuksiin halutaan elämyksiä ja viihdettä, kun verkkokauppa on nakertanut vähittäiskaupan perustaa.

Yksi asia johti toiseen

Miikkulainen lähti Thaimaahan vuonna 1996. Hän halusi löytää sukellusopettajan töitä. Yrittäjä miehestä tuli vuonna 2000, kun hän perusti yhtiökumppaneidensa kanssa sukellusyritys Raya Diversin.

– Yksi asia johti toiseen. En nuorena miettinyt yrittäjyyden riskejä, menin vain eteenpäin. En usko, että voisin olla mitään muuta kuin yrittäjä.

Hän sanoo, että ei oikein osaa olla tekemättä töitä. Siksi monet mieluisat asiat ovat poikineet yritysideoita.

Suomessa yrittämistä Miikkulainen kuvaa fantastiseksi verrattuna yrittämiseen Thaimaassa. Täällä säännöt ovat ainakin selkeät – ja niitä noudatetaan. Thaimaassa yrittäjän riesana ovat korruptio ja sekavat, jatkuvasti muuttuvat säädökset.

– Monet täällä valittavat, että on niin kovat verot ja on niin vaikeaa. Kyllä minä sanon, että menkää kokeilemaan Thaimaahan, hän sanoo.

Janne Miikkulainen sanoo kaipaavansa välillä Thaimaan aurinkoa ja rantoja. Kuva vuodelta 2011.

Miten neuvot ihmistä, joka haluaisi perustaa yrityksen Thaimaassa?

– Älä tee sitä, Miikkulainen sanoo ja nauraa.

Mutta jos välttämättä haluaa lähteä ja perustaa yrityksen, Miikkulainen kehottaa etsimään hyvän paikallisen yhteistyökumppanin.

– Hänellä on verkostot. Tosin luotettavaa kumppania ei ole aina helppo löytää.

Janne Miikkulainen Thaimaassa 2011.

Miikkulainen uskoo pärjäävänsä missä vain yrittäjänä, koska on onnistunut Thaimaassakin. Koulu oli kova. Siksi sormi ei mene ihan helpolla suuhun.

Thaimaan aurinkoa ikävä

Miikkulainen oli Thaimaassa tapaninpäivänä 2004, kun tsunami runteli Aasiaa. Hän kollegoineen evakuoi hädänalaisia, tiedotti kadonneista tekstiviesteillä ja organisoi jälkiapua tsunamissa kärsineille paikallisille.

Luonnonkatastrofista on jo vuosia. Miikkulainen sanoo nähneensä niin paljon hirveyksiä, että muistot seuraavat hautaan asti.

– Menetimme kaksi vapaalla ollutta työntekijäämme. Onneksi retkillä olleille asiakkaille ja oppaille ei käynyt mitään.

Lisäksi kaksi Raya Diversin toimistoa ja niissä ollut sukelluskalusto huuhtoutui mereen.

Sisäsurffauskeskuksen palmut ovat aitoja.

Tsunamin jälkeen Miikkulaisen sukellusyrityksen kohtalo killui vaakalaudalla. Thaimaan rannat tyhjenivät ulkomaalaisista. Sukellusretkiä varasi vain harva.

Vuosi tsunamin jälkeen turistit palasivat Thaimaahan. Yhtäkkiä julkisuudesta tutun Raya Diversin kalenterit pullistelivatkin varauksia. Muutaman kymmenen hengen yrityksesta kasvoi sadan hengen bisnes, joka toimii nykyään neljässä eri lomakohteessa: Phuketissa, Khao Lakissa, Krabilla ja Koh Lantalla.

– Kauheaa sanoa, että jostain niin kamalasta koitui jotain hyvääkin.

Viisi vuotta sitten Miikkulainen jätti Aasian taakseen ja palasi Suomeen. Hänen suomalainen vaimonsa oli muuttanut Thaimaahan myös yrittäjäksi.

– Olin ollut Aasiassa 15 vuotta. Minulle tuli sellainen olo, että tämä taitaa olla jo nähty.

Miikkulainen sanoo, että hänellä ei ole ikävä yrittäjyyttä Thaimaassa. Hän on vielä yrittäjänä ja hallituksen puheenjohtajana kuudessa yrityksessä siellä. Arjen johtamiseen hän ei osallistu, vaikka maassa säännöllisesti käykin.

– Ikävöin sen sijaan maan aurinkoa ja rantoja.

Janne Miikkulainen

  • 46-vuotias

  • Koulutus ”elämänkoulu”, tekee MBA-tutkintoa University of Readingissa

  • Osakkaana Thaimaassa Raya Diversissä ja sen tytäryhtiöissä sekä singaporelaisessa Sick-X PTE Ltd:ssä

  • Suomessa hän omistaa Surf House Finland Oy Ltd:tä ja Bake Management Oy:tä. Lisäksi hän on mukana muutamassa start-upissa.

  • Sanoo saaneensa yrittäjyyden verenperintönä, isoisä oli K-kauppias

  • ”Vaikea kuvata sitä tunnetta, jonka saa surffauksesta. Adrenaliini pauhaa suonissa.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?