Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

Pasilan historiasta löytyy esimerkki epäonnistuneesta ostoskeskuksesta. Tutkija ei usko kadunvarsiliikkeiden olevan vaarassa.

16.10.2019 6:29

Viime vuonna Helsingin Kalasatamaan aukesi kauppakeskus Redi. Se toi pääkaupunkiseudulle kertaheitolla 59 000 neliömetriä lisää kauppakeskusta.

Alku ei ollut ruusuinen. Asiakkaat valittivat kauppakeskuksen sokkeloisuudesta. Jotkut yrittäjät pudistelivat päätään, koska asiakasmäärät eivät olleet tarpeeksi suuria tilojen vuokriin nähden.

Torstaina Helsinkiin aukeaa uusi kauppakeskus, Pasilaan noussut Mall of Tripla. Se ei ole mikä tahansa lähiön liikekeskus, vaan liikkeiden määrällä mitattuna Pohjoismaiden suurin ostosparatiisi.

Tripla mukaan luettuna pääkaupunkiseudulla on jo 44 ostoskeskusta. Niistä 20 suurimman liikepinta-ala kipuaa Triplan jälkeen yli miljoonaan neliömetriin.

Mall of Tripla aukeaa torstaina. Tutkija Tuomas Santasalo uskoo, ettei kauppakeskus ole kuvitellun helppo vaihtoehto asiakkaille, jotka tulevat paikalle autolla tai junalla.

Lienee aiheellista kysyä, riittääkö kaikkiin ostoskeskuksiin asiakkaita.

– Kyllä siinä alkaa olla pieni kyllästymisen piste jo lähellä, toteaa kaupan tutkija Tuomas Santasalo konsulttiyritys WSP Finlandista.

– Niissä ei ole enää sellaista glamouria kuin aikanaan, kun uusia kauppakeskuksia avattiin.

Tutkija toteaa olevansa enemmän huolissaan kauppakeskusten keskinäisestä kilpailusta kuin niiden vaikutuksesta Helsingin kadunvarsiliikkeisiin.

– Kauppakeskukset ovat klooneja toinen toisillensa, ne ovat sisällöltään samanlaisia, hän sanoo.

Kauppakeskuksen lisäksi torstaina aukeaa uusi Pasilan rautatieasema.

Redin kauppakeskuksen risuinen alku on Santasalon mukaan mahdollinen myös Pasilassa. Triplaa kuitenkin auttaa se, että sen ympärillä asuu lähtökohtaisesti enemmän ihmisiä kuin Kalasatamassa.

Pasilan historiasta löytyy myös toinen ostoskeskus, jonka kohtaloa Santasalo pelkää Triplalle. Pasilan vanhalla asemalla aukesi kolmisenkymmentä vuotta sitten ostoskeskus, joka ei koskaan menestynyt.

Santasalon mukaan silloin laskettiin, että Pasilan asemalla vaihtaa junaa 40 000 ihmistä vuorokaudessa. Se ei kuitenkaan koskaan konkretisoitunut aseman liikkeiden asiakkaiksi.

– Siinä oli pieni K-Market, joka ei sekään tahtonut pärjätä, koska se palveli käytännössä pasilalaisia. Ne eivät yksin riittäneet elättämään sitä.

– Se on tietynlainen harha, että jos meillä on hirveästi junanvaihtajia, että ne jäisivät sitten asioimaan. Kyllä siinä paikassa pitää olla mielenkiintoa huomattavasti enemmän.

Pelkkä solmukohta ei siis Santasalon mukaan suoraan tuo asiakkaita.

Kauppakeskuksessa on viisi kerrosta.

Tutkijan mukaan uusille kauppakeskuksille on käynyt lähes järjestään niin, että ihmisiä käy ensimmäiset pari viikkoa. Kun kauppakeskus sitten alkaa etsiä vakinaista asiakaskuntaa, siihen voi kulua kolmekin vuotta.

– Ja se lopullinen taso ei enää ole se, mikä se on ollut aiemmin. Nämä kauppakeskukset eivät vedä enää niin hyvin kuin silloin, kun niitä oli vähemmän. Nyt asiakkaat jakautuvat näiden kaikkien kesken.

Pääkaupunkiseudun 20 suurimassa ostoskeskuksessa kävi vuonna 2018 yli 180 miljoonaa kävijää. Nyt pakkaan lyödään mukaan Pohjoismaiden suurin ostoskeskus. Lisäksi Espoon kauppakeskus Ainoaan valmistuu laajennus, joka kasvattaa sen liiketilojen määrän yli sataan.

Mall of Triplassa on 250 liikettä, joka tekee siitä liikkeiden määrällä mitattuna Pohjoismaiden suurimman. Toiseksi suurin on niin ikään Helsingissä sijaitseva Itis.

Näistä luvuista huolimatta tutkija Santasalo ei usko, että Helsingin kadunvarsiliikkeet kärsisivät ostoskeskusten paineen alla.

Tutkijan näkemyksen mukaan kadunvarsiliikkeet ja kauppakeskukset toimivat hieman eri logiikoilla, koska kauppakeskusten liikkeet ovat ketjuliikkeitä mutta kadunvarsiliikkeet eivät.

– Helsingin keskustassa on yli 3 000 liikepaikkaa. Niistä palveluita on puolet ja kauppoja toinen puoli. Nyt jos Triplaan avautuu 250 liikettä, niin ei se massaan nähden ole kauhean iso luku, Santasalo toteaa.

Juttua korjattu 16.10.2019 kello 16.30: Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti, että kauppakeskus Ainoan liiketilojen määrä kasvaisi laajennuksen jälkeen 60:een. Todellisuudessa liiketilojen määrä kasvaa yli sataan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?