Paskalaki tulee, mutta jätevesijärjestelmät eivät valmistu – resursseja valvontaan ei ole. - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kunnat syyttävät ”paskalain” kapinahengestä myös aggressiivisia yrityksiä: ”Saivat uskomaan, että se olisi kalliimpaa kuin onkaan”

Rovaniemen kaupungin ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi uskoo, että useasta asunnosta jätevesijärjestelmien päivittäminen jää tekemättä lain määräaikaan mennessä.

Julkaistu: 15.10.2019 11:25

Kunnilla ei ole resursseja valvoa lakien toteutumista. Sanktioita kunnat eivät halua käyttää.

Haja-asutusalueiden jätevesilain määräaika umpeutuu lokakuun lopussa.

Marraskuussa järjestelmien tulisi olla kunnossa pohjavesialueilla ja 100 metrin päässä vesistöistä.

Kiirettä ei kunnissa silti koeta. Pitkin Suomea odotetaan edelleen lain kumoamista. Iso osa asunnoista ja mökeistä tuleekin rikkomaan paskalaiksi kutsuttua jätevesilakia vielä pitkään.

Kunnat syyttävät tilanteesta epämääräistä lainvalmistelua.

Lainvalmistelua pitää epäonnistuneena myös ympäristöministeri Krista Mikkonen.

Kunnissa koetaan myös, että jätevesiyhtiöiden aggressiivinen markkinointi on luonut harhakuva uusimisen todellisista kustannuksista.

Kunnilla hyvin vähän mahdollisuuksia valvoa lain toteutumista määräajan umpeuduttua. Moni ei koe tarvetta sanktioille, sillä parin vuoden viivästyksen jätevesijärjestelmän uusimisessa ei uskota muuttavan ympäristönsuojelun kokonaiskuvaa.

Ilta-Sanomat kysyi jätevesilaista Rovaniemelle, Lohjalle, Kouvolaan, Raumalle ja Mikkeliin. Mikkelin ympäristösuunnittelija kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Rovaniemen ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi uskoo, että tilanne on kaupungissa samanlainen kuin muuallakin: määräajan lähestyessä urakoinnit eivät ole lisääntyneet ja on hyvin todennäköistä, että osa viittaa kintaalla laille.

Lehtoniemi uskoo, että lain jättävät huomiotta varsinkin omistajat, jotka eivät juuri käytä mökkiään tai joille talo on jäänyt taakaksi perikunnalta.

Hänellä ei ole tietoa siitä, kuinka moni on hoitanut jätevesijärjestelmänsä kuntoon.

– Perustelen sitä sillä, että kaikki ei hae meiltä lupaa kunnostamiseen.

Varmaksi Lehtoniemi osaa sanoa sen, että jätevesilain vastaisia järjestelmiä on useilla. Suurta ongelmaa hän ei tilanteessa näe, eikä Rovaniemi aio aktiivisesti valvoa, onko jollain lainvastainen jätevesijärjestelmä.

– Ei meillä ole resursseja siihen. Jos joku ilmiantaa naapurinsa, niin sitten tietenkin hoidetaan, mutta isossa kuvassa en näe, että tiukka valvonta olisi yleisen edun mukaista.

Lehtoniemi antaa risuja koko laille. Hän sanoo, että haja-asutusalueiden jätevesilaki on aiheuttanut kaikista ympäristölaeista eniten ymmärtämättömyyttä hänen uransa aikana. Laki on tehty Lehtoniemen mukaan Etelä-Suomen ehdoin.

– Olisin toivonut laista käytännönläheisempää. Esimerkiksi määräajat olisi voinut poistaa tai asettaa ainakin kuntien päätettäväksi.

Lohjan ympäristötarkastaja Eija Kanninen kuvaa tunnelmaa odottavaksi.

– Moni odottaa, että laki muuttuisi.

Samaan syssyyn hän lisää, että Lohjalla asiat ovat melkoisen kunnossa. Uudellamaalla jätevesijärjestelmiä on päivitetty muuta maata aktiivisemmin.

Kanninen uskoo, että osaan paikoista asennetaan jätevesijärjestelmiä vielä keväällä tai ensi kesänä. Suurin syy paskalain vastustamiseen kumpuaa hänen mukaansa jätevesiyhtiöiden aggressiivisesta markkinoinnista.

– Yritykset markkinoivat järjestelmiään rajusti ja saivat ihmiset luulemaan, että päivittäminen olisi kalliimpaa kuin se oikeasti onkaan.

Oikea hinta onkin monelle positiivinen yllätys.

Lohjalla lain toteutumista aiotaan valvoa pilottialueen kautta. Pilottialueeksi voi valikoitua ranta tai pieni pohjavesialue, mutta ei kuitenkaan kaupunginosan laajuista aluetta.

– Valvonta hoidettaisiin kaupungin ja rakennusvalvonnan rekisterien kautta, siltä osin kuin mahdollista. Muille lähetettäisiin kysely ja ehkä tarvittaessa käytäisiin tarkastamassa paikan päällä järjestelmän riittävyys.

Jos järjestelmä ei olisi ajan tasalla, asiasta annettaisiin kirjallinen huomautus. Uhkasakko annettaisiin, jos huomautus jätettäisiin huomiotta.

Kouvolan ympäristöterveystarkastaja Piritta Lehtonen peesaa edellisiä. Hän kuitenkin kertoo, että varsinkin mökkiläiset aktivoituneet takarajan lähestyessä.

– Vakituisilta asukkailta on tullut vähemmän yhteydenottoja. Se tuskin johtuu siitä, että heillä olisi asiat mökkiläisiä paremmin kunnossa. Osa ei luota, että laki toteutuu, sillä se on muuttunut aiemmin monesti.

Hän kertoo, ettei tilastoja uusituista jätevesijärjestelmistä ole saatavissa, mutta olettaa niin ikään, että takaraja tulee liian aikaisin.

– Yritämme saada ihmisiä päivittämään jätevesijärjestelmänsä yhteistyöllä. Pakkokeinoja tuskin käytämme.

Raumalla tunnelma on positiivinen.

– Urakoitsijoista ja suunnittelijoista on pulaa, joten osa järjestelmien uusimisista viivästyy. Kunhan ensi kevääseen mennessä olisi valmista, kommentoi tarkastusmestari Minna Kivimäki.

Hän sanoo, ettei lakia enää haukuta. Osa on halunnut tehdä poikkeuslupahakemuksen, mutta sen voi Kivimäen mukaan tehdä vasta, kun laki astuu voimaan.

Poikkeusluvalla lykkäystä jätevesijärjestelmän päivittämiseen voi saada viisi vuotta. Perusteeksi riittää taloudellinen tai sosiaalinen tilanne, esimerkiksi rahattomuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?