Näin S-ryhmä ratkoo kokki­pulaa: 50 uutta filippiiniläis­kokkia ravintoloihin

Filippiineiltä saapuneet kokit suorastaan pelastivat kesämme tietyissä paikoissa, S-ryhmästä kerrotaan.

S-ryhmää koettelee pula ravintolatyöntekijöistä, erityisesti kokeista. Arkistokuva.

S-ryhmää koettelee pula ravintolatyöntekijöistä, erityisesti kokeista. Ketju on ratkonut ongelmaa palkkaamalla väkeä Filippiineiltä. Tänä vuonna yhdeksässä osuuskaupassa on aloittanut yhteensä vajaat 50 kokkia Filippiineiltä.

Osuuskauppa Suur-Savon alueella Mikkelissä työskenteli kolme henkeä ja Savonlinnassa kuusi. Osa jatkaa töissä kesän jälkeen.

– Alkukesästä Filippiineiltä saapuneet kokit suorastaan pelastivat kesämme tietyissä paikoissa, S-ryhmän henkilöstökohtaja Susa Nikula kertoi tiedotteessa perjantaina.

Filippiiniläisillä on hyvä työntekijämaine Suomessa.

– Pätevä ja mukava, arvioi Suomeen tullutta filippiiniläiskokkia työkaveri Pirjo Hämäläinen Mikkelin Rossosta Taloussanomille.

HOK-Elannon ravintolatoimialajohtaja Henriikka Puolanne kertoo, että pula näyttäytyy alalla piikkeinä.

Sellainen on parhaillaan pääkaupunkiseudulla, kun Helsingin Pasilan Tripla ja sen kymmenet uudet ravintolat avautuvat. Myös pikkujoulukausi lähestyy. Puolanne sanoo, että Triplaan HOK-Elannon kolmelle ravintolalla saatiin tekijät, mutta pulakin vaivaa.

– Eniten pulaa on tällä hetkellä esimiestehtävissä. Alalla on paljon läpikulkijoita, suuri tarve on esimiestöiden osaajille.

Pula koko Suomessa

S-ryhmä hakee ulkomaista väkeä työvoiman rekrytoinnilla yhteistyössä Baronan kanssa. Puolanne kertoo, että filippiiniläisiä on rekrytoitu HOK-Elannossa jo kymmenen vuotta. Tällä hetkellä heitä on 50, myös keittiö- ja vuoromestareina.

Baronan, entisen Opteamin kautta Suomeen on tullut myös paljon hoitajia.

MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että kokkipula on pahentunut ennen näkemättömän pahaksi.

– Ennen pula keskittyi pääkaupunkiseudulle ja Lapin sesonkiin, nyt se on levinnyt kaikkialle, Kajaanista Ouluun ja Turkuun.

Lapin mukaan työntekijöitä ei tahdo saada, vaikka tarjolla olisi kokoaikainen päivätyö.

Rekrytointi kesti lähes vuoden

Nikulan ja Lapin mukaan työperäistä maahanmuuttoa pitää ketteröittää. Tällä hetkellä lupaprosessien pituuteen ei voi luottaa. Pahimmillaan rekrytointi on kestänyt Nikulan mukaan S-ryhmässä lähes vuoden.

Mara vaatii, että EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tarveharkinnasta luovutaan. Ravintola-ala on kasvussa, ja Suomi joutuu taistelemaan työntekijöistä muun Euroopan kanssa.

Lappi sanoo kuulleensa juuri, että Ruotsissa kokeista jo noin 40 prosenttia on muualla syntyneitä. Samaan suuntaan on Suomessakin mentävä, jos majoitus- ja ravintola-alan halutaan kehittyvän, Lappi katsoo.

Alan ongelmana on, että raskas työ keittiöissä ja iltoihin ja perjantaille ja lauantaille painottuva työ ei houkuttele riittävästi nuoria opintoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?