Toivo Sukari aikoo myydä Seinäjoen Ideaparkin – vain yksi kauppakeskus jää: ”Se on minulle kuin lapsi” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Toivo Sukari aikoo myydä Seinäjoen Ideaparkin – vain yksi kauppakeskus jää: ”Se on minulle kuin lapsi”

Sukari on jo myynyt Oulun Ideaparkin, mutta kaikki kauppiaat eivät ole tyytyväisiä uuteen omistajaan.

Toivo Sukari aikoo myydä marraskuussa avattava Seinäjoen Ideapark heti kun sopiva ostaja löytyy.­

12.10.2019 16:19

Liikemies Toivo Sukari aikoo tulevaisuudessa omistaa kauppakeskuksista vain Lempäälän Ideaparkin. Oulun Ritaharjussa sijaitsevan Ideaparkin hän myi kahdelle kiinteistösijoitusyhtiölle kesäkuussa 2016 ja marraskuussa avattava Seinäjoen Ideapark myydään heti kun sopiva ostaja löytyy.

Oulun kauppakeskuksen ostivat Avant Capital Partners ja Alma Property Partnersin hallinnoima Alma Property Partners I AB -rahasto. Kauppasummaa ei ole julkistettu.

– Oulu myytiin, kun tarvitsin rahaa. Tein hyvät kaupat. Bisnesmieshän myy aina kun saa hyvän hinnan, Sukari perustelee kolmen vuoden takaista kauppaa.

Sukari kertoo omistavansa nyt Lempäälän Ideaparkista enemmistön. Paikan kehittäminen on hänelle tärkeää.

– Lempäälän jätän omistukseeni, sillä se on keskeisellä paikalla ja minulle kuin lapsi. Haluan kehittää sitä virkistyskeskuksen suuntaan. Suunnitteilla on hotelli ja kylpyä Ideaparkin yhteyteen.

Sukari sanoo, ettei hänellä ole enää minkäänlaista roolia eikä vaikutusvaltaa Oulun Ideaparkin asioihin. Uusi omistaja vie pian viisi vuotta täyttävää keskusta eteenpäin.

Liikemies Toivo Sukari aikoo tulevaisuudessa omistaa kauppakeskuksista vain Lempäälän Ideaparkin.­

Kiinteistösijoitusyhtiöiden vaihtuminen omistajiksi ei ole miellyttänyt kaikkia Oulun Ideaparkin kauppiaita. Alusta asti mukana ollut Tommi Junno on pettynyt siihen, ettei kauppakeskukseen ole lupauksista huolimatta tullut päivittäistavarakauppaa, apteekkia ja Alkoa.

– Etenkin päivittäistavarakaupan puuttuminen kismittää. Asiakkaat haluaisivat tänne ruokakaupan ja sellaista on yrittäjille luvattu alusta asti. Ainakin meidän yrityksen osalta se on tarkoittanut sitä, etteivät myyntitavoitteet ole täyttyneet. Monelle yritykselle päivittäistavarakaupassa kävijät olisivat tuoneet lisää asiakkaita, hän arvioi.

Omistajan vaihtuminen on Junnon mielestä hoidettu puutteellisesti. Asiasta ei ole tiedotettu kauppiaille ja kun edellinen kauppakeskusjohtaja lähti tammikuussa 2019, monet asiat jäivät hoitamatta.

– Minulla on ollut toinen kahvila Kempeleen Zeppeliinissä 17 vuoden ajan eikä siellä ole ollut tämänkaltaisia ongelmia, Junno toteaa.

Toivo Sukari aikoo keskittyä Lempäälän Ideaparkin kehittämiseen.­

Reima-lastenvaateliikkeen myymäläpäällikkö Katri Vähäkuopus on puolestaan tyytyväinen Oulun Ideaparkin toimintaan. Hänen mukaansa keskuksessa on pidetty onnistuneita tapahtumia ja asiakasmäärä on pysynyt hyvänä.

– Tietysti kaipaan tänne esimerkiksi lelukauppaa, se tukisi omaa liiketoimintaa. Kaikki uudet toimijat otetaan tietysti avosylin vastaan. Päivittäistavarakaupan tulemisesta en osaa sanoa. Kävisikö ruokakaupan asiakas samalla reissulla ostamassa lapselle haalarin, en tiedä, Vähäkuopus sanoo.

Junnoa mietityttää luvattujen laajennusten ja kaavamuutosten kohtalo. Alunperin alueelle haettiin kaavamuutosta päivittäistavarakauppaa varten. Muutoshakemus on jätetty Oulun yhdyskuntalautakunnalle toukokuussa 2018.

Ideapark avattiin Oulun Ritaharjuun viisi vuotta sitten.­

Oulun yhdyskuntalautakunnalle jätettiin toukokuussa 2018 asemakaavan muutoshakemus, jonka mukaan nykyiset kaksi rakennusta aiotaan yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi.­

Hakemuksen mukaan paikallinen toimija avaisi Ideaparkkiin marketin. Samassa hakemuksessa kerrotaan, että kauppakeskusta aiotaan laajentaa yhdistämällä nykyiset rakennukset toisiinsa yhdeksi kokonaisuudeksi.

Kaava-aloitehakemus on vedetty pois syyskuussa 2019, joten alueelle ei ole kaupungin mukaan käynnissä asemakaavamuutoshanketta.

Oulun Ideaparkin kauppakeskusjohtaja Jukka Korpimäki ei halua kommentoida laajennuksen ja kaavahakemusten jäädyttämistä.

– Asiassa ei ole mitään dramatiikkaa. Meillä on menossa normaalia liiketoiminnan kehittämistä. Tässä kohtaa ne on vedetty pois. Laajentamis- ja muitakaan tulevaisuudensuunnitelmia emme halua kommentoida julkisuudessa, Korpimäki viestittää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?