Verkkokaupan jättiläinen Amazon on avaamassa pohjoismaisen verkkokauppansa ensi vuoden alussa, kertoo Kauppalehti konsulttitietoihin vedoten. Tietojen mukaan se on rakentanut varastoa Ruotsiin. Yrityksen tulosta on huhuttu vuosikausia.
Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoi Taloussanomille, että ulkomaiset verkkokaupan tulijat toki kiristävät kilpailua markkinoilla mutta tarjoavat myös mahdollisuuksia.
– Ei kannata ajatella vain niin, että ne tuovat tavaraa tänne ulkomailta. Esimerkiksi Amazonin alusta tarjoaa suomalaisille yrityksille hyvän väylän myydä tuotteita ulkomaille ja kansainvälistyä. Se tarjoaa valtavan asiakaspohjan, Kurjenoja sanoo.
– Amazonin alustan tuotevalikoiman laajuudesta kertoo jotain se, että moni käyttää mieluummin sen hakutoimintoa kuin Googlea tuotteen hakemiseen.
Kauppalehden mukaan Amazon veloittaa asiakasyrityksiltä 39 euron kuukausimaksun sekä 5–15 prosentin välitysmaksun kustakin tehdystä kaupasta. Yritysten markkinapaikkana toimiminen on Amazonille tuottoisampaa kuin sen oma myynti.
Myös muotikauppa Zalandon myynnistä yhä suurempi osa tulee sen alustalla myyviltä brändeiltä. Ruotsalainen H&M on sekin avannut markkinapaikkansa ulkopuolisille yrityksille.
Erikoistuminen on valtti
Kurjenoja arvioi Taloussanomille, että Suomi kiinnostaa ulkomaisia verkkokaupan toimijoita, koska maa on kehittynyt, markkina kypsynyt ja mobiilikonsepteja on aktiivisesti käytössä.
Tulijat pakottavat Kurjenojan mukaan paikallisia verkkokauppatoimijoita varmistamaan, että digitaalinen palvelukonsepti on kunnossa ja palvelu toimii. Pelkällä halvalla bulkilla suomalainen verkkokauppa ei pysty kilpailemaan ulkomaisten tulijoiden kanssa.
– Emme pysty samanlaiseen hintakilpailuun. Yksi valteistamme on erikoistuminen, tästä ovat hyviä esimerkkejä Thermashop ja Finnish Design Shop.
Kuluttajat arvostavat yhä enemmän vastuullisuutta. Hän uskoo, että myös tässä on yksi kotimaisten toimijoiden kilpailuvaltti.
Kaupan liiton mukaan viime vuonna digiostokset niin koti- kuin ulkomaisistakin verkkokaupoista kasvoivat Suomessa noin kuusi prosenttia. Nettomyynti suomalaisille kuluttajille oli lähes kolme miljardia euroa. Tänä vuonna kasvun ennustetaan jatkuvan noin 9 prosentissa.
S-ryhmän verkkokauppa kasvaa
S-ryhmällä on neljä verkkokauppaa: prisma.fi, sokos.fi, kodinterra.fi ja ruokakaupan foodie.fi. SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sanoo, että ryhmä luottaa kivijalkamyymälöiden ja verkkokaupan yhdistelmään.
– Myymälöissä voi kierrellä ja katsella käyttötavaroita, ne voi ostaa heti tai tilata myöhemmin netistä. Tämä toimii meillä.
SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sanoo, että S-ryhmä luottaa kivijalkamyymälöiden ja verkkokaupan yhdistelmään.
S-ryhmän käyttötavaramyynti kasvaa Alarotun mukaan kokonaisuudessaankin. Verkkokauppa on kasvanut kaksinumeroisin lukemin jo useamman vuoden. Odotus on, että suunta jatkuu.
Käyttötavarassa kilpailu on verkkokaupassa globaalia ja merkittävää, Alarotu linjaa. Kun vastassa on Amazonin kaltaisia toimijoita, oman toiminnan pitää olla kunnossa.
– Amazonin tulolla on spekuloitu vuosikausia. Uskon, että se jossain vaiheessa käynnistää pohjoismaisen verkkokaupan. Silloin se on mittava tekijä käyttötavarapuolella.
”Monikanavaisen toiminnan kehittäminen kriittistä”
Verkkokaupan kilpailutilanne on Suomessa kova, myöntää Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka. Pelikenttä on muuttunut, osa perinteisistä toimijoista on jo poistunut markkinoilta ja tilalle tulee uusia.
Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka painottaa, että monikanavaisuuden kehittäminen on kriittistä suomalaisille toimijoille.
Porkka muistuttaa, että Amazon on jo toimija suomalaisessa verkkokaupassa, vaikka heillä ei olekaan suomenkielisiä verkkosivuja.
– Jos heidän läsnäolonsa vahvistuu, kaupan siirtyminen verkkoon kiihtynee entisestään. Toimijoiden verkkosivujen ja mobiiliostamisen pitää kestää kansainvälistä vertailua, jotta pysyy kilpailussa mukana. Verkkokaupassa kilpailu on aina kansainvälistä.
Myös Verkkokauppa.com uskoo Porkan mukaan monikanavaisuuteen, jossa sekä verkkokaupalle että myymälöillä on oma roolinsa.
– Tutkimusten mukaan kuluttajan ostospolku kulkee kuitenkin pääsääntöisesti verkon kautta, riippumatta siitä missä osto tapahtuu. Verkkokauppa on aina auki, ajasta ja paikasta riippumatta. Siksi mobiiliostamisella on koko ajan suurempi ja tärkeämpi osa kilpailua.
Asiointikokemuksen on oltava Porkan mukaan mahdollisimman helppo ja sujuva. Verkon puolella se tarkoittaa muun muassa kattavia tuotetietoja, personoitua asiointikokemusta, selkeitä saatavuustietoja sekä erilaisiin tarpeisiin sopivia maksu- ja toimitustapoja.
– Monikanavaisen toiminnan kehittäminen on suomalaisille toimijoille kriittistä.