”Älä koskaan mene sairaalaan iltapäivällä” – Daniel Pink kertoo, miksi oikea ajoitus on elintärkeää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Älä koskaan mene sairaalaan iltapäivällä” – Daniel Pink kertoo, miksi oikea ajoitus on elintärkeää

Erilaisten tehtävien ajoittaminen oikein olisi tärkeää, bestseller-kirjailija Daniel Pink sanoo.

–Kukaan meidän perheestä ei saa mennä sairaalaan iltapäivällä, jos he voivat sen välttää, Daniel Pink sanoi Nordic Business Forumin puheessaan Helsingissä.

11.10.2019 13:09

Mielialaamme ja myös työssä suoriutumiseemme vaikuttaa selvästi se, mikä hetki päivästä on meneillään ja sen takia erilaisia työtehtäviä kannattaisi ajoittaa strategisesti tiettyihin aikoihin päivästä.

Näin väittää useita bestseller-kirjoja myynyt kirjailija ja toimittaja Daniel Pink, joka esiintyi Nordic Business Forumissa Helsingissä keskiviikkona.

Pinkin uusin kirja on oikeaan ajoitukseen keskittyvä The Scientific Secrets of Perfect Timing.

Ihmisten mielialat ja vireystila vaihtelee selvästi päivän aikana. Pink viittasi esimerkiksi tutkimukseen, jossa oli käyty läpi 500 miljoonaa twiittiä jaottelemalla niissä käytettyjen sanojen tunnetilat neutraaleiksi, myönteisiksi ja kielteisiksi.

Tämän tutkimuksen mukaan päivä alkaa nousujohteisesti aamupäivällä, mutta tunnelmat synkkenevät iltapäivällä niin, että suunnilleen kello viiden aikaan ollaan pohjilla. Sen jälkeen alkaa uusi nousu iltaa kohti.

Pinkin puheenvuoro sattui Helsingissä olemaan juuri viiden jälkeen.

– Nyt ei ole hyvä aika päivästä. Taidamme olla juuri heikoimmassa hetkessä.

Toisessa tutkimuksessa ihmisiä pyydettiin kirjaamaan ylös kaikki päivän tapahtumat ja se, millainen mieliala heillä oli sillä hetkellä. Käyrät eivät olleet täysin identtiset edellä mainitun twiittitutkimuksen kanssa, mutta hyvin samansuuntaiset.

Pink siteerasi myös vuonna 2013 julkaistua tutkimusta, jossa oli analysoitu puhelinkonferensseja, joita pörssiyhtiöt järjestävät analyytikoille ja toimittajille. Dataa oli 26 000 puhelinkonferenssista ja 2 100 yrityksestä yli kuuden vuoden ajalta.

Tulos oli, että iltapäivällä järjestetyissä konferensseissa tunnelmat olivat selvästi kielteisempiä, helposti ärsyyntyviä ja riidanhaluisempia kuin aamupäivällä järjestetyissä. Tämä näkyi myös yhtiöiden osakekurssien väliaikaisena laskuna.

Tanskassa lukion loppukoe, eli sikäläiset ylioppilaskirjoitukset, tehdään sähköisesti, ja koska tietokoneita on rajallisesti, osallistumisajat on arvottu. Kellonajalla oli merkitystä kokeista suoriutumiseen, Pink sanoi ja korosti, että kellonajalla on merkitystä kaikilla aloilla.

– Jos ette mitään muuta muista tästä esityksestä, niin haluan teidän muistavan tämän: älkää koskaan menkö sairaalaan iltapäivällä, jos voitte sen välttää.

Pinkin mukaan esimerkiksi käsienpesu vähenee sairaaloissa mitä myöhemmäksi iltapäivään mennään.

– Jos ihmiset menevät sairaalaan ilman infektiota, he saavat infektion sairaalasta, Pink kärjisti.

Lääkärit määräävät hänen mukaansa iltapäiväaikoina enemmän tarpeettomia antibioottikuureja ja opioideja kuin aamupäivisin. Anestesiavirheitä tehdään selvästi enemmän iltapäivällä kolmelta alkavissa leikkauksissa kuin aamuyhdeksältä alkavissa leikkauksissa, Pink sanoi.

– Kukaan meidän perheestä ei saa mennä sairaalaan iltapäivällä, jos he voivat sen välttää.

Pink korostaa sitä, että kognitiiviset kykymme eivät pysy samanlaisina koko päivää. Erot parhaan ja heikoimman hetken välillä voivat olla suuret.

Hänen mukaansa täytyy ottaa kuitenkin huomioon ihmisen kronotyyppi eli se, onko kyseessä aamu- vai iltaihminen vai jotain siltä väliltä.

Noin viidennes ihmisistä kuuluu iltatyyppeihin, ja heillä paras hetki voi olla iltapäivällä. Suurin osa kuuluu kuitenkin ihmisiin, joilla päivän notkahdus on juuri iltapäivällä.

Analyyttiseen työskentelyyn aamupäivät ovat siis suurimmalle osalle parhaita hetkiä, kun taas iltapäivällä kannattaa tehdä esimerkiksi hallinnollisia rutiinitöitä.

Pink pitää ongelmana sitä, että monilla työpaikoilla esimerkiksi kokousten ajankohta sovitetaan lähinnä sen mukaan, milloin oikeat ihmiset ovat paikalla ja milloin on kokoushuoneita vapaana.

– Ajoitusta ei suunnitella strategisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?