Liikemies Kyösti Kakkonen osti huutokauppaan joutuneen tsaarinajan pitsilinnan – kauppahinta 600 000 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Liikemies Kyösti Kakkonen osti huutokauppaan joutuneen tsaarinajan pitsilinnan – kauppahinta 600 000 euroa

Kyösti Kakkonen lupaa kunnostaa Rauhalinnan sen kulttuurihistoriaa kunnioittaen

Köysti Kakkonen osti historiallisen huvilan.­

9.10.2019 12:23

Tsaarinaikaisen pitsihuvila Rauhalinnan uusi omistaja on liikemies, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen. Kakkonen osti Savonlinnan Lehtiniemessä Etelä-Savossa sijaitsevan Rauhalinnan ja sitä ympäröivät noin 100 hehtaarin metsä- ja rantatilat pakkohuutokaupassa tänään 600 000 euron kauppahinnalla.

Kakkonen kertoo kiinnostuneensa Rauhalinnasta sen kulttuurihistoriallisen arvon vuoksi. Hän ei tuoreeltaan osannut vielä kertoa millaiseen käyttöön Rauhalinna kunnostetaan ja tuleeko se mahdollisesti olemaan auki yleisölle.

Tokmanni-kauppaketjusta tunnettu miljonääri, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen osti Rauhalinnan.­

– Nyt täytyy sanoa, että katsotaan kaikessa rauhassa. Minkäänlaista suunnitelmaa minulla ei siitä vielä ole. Mutta se on selvää, että suojelukohteena oleva kiinteistö kunnostetaan sille kuuluvaan arvoonsa sen historiaa ja perinnettä kunnioittaen.

– Ihan ensimmäiseksi on tietysti saatettava huvila talvikuntoon. Keväällä sitten aloitetaan sen ja sitä ympäröivän puiston kunnostus, kunhan suunnitelmat valmistuvat. Ensi kesänä Rauhalinna on hyvin todennäköisesti rakennustyömaa, johon pääsy on kielletty jo turvallisuussyistä.

Kakkosta kiritti huutokaupassa vain Savonlinnan kaupunki. Sen edustajilla oli valtuudet ostaa Rauhalinna maineen vain samaan 600 000 euron hintaan. Kaupunki oli kuitenkin kiinnostunut ensisijaisesti linnaa ympäröivistä maa-alueista, ei niinkään itse pitsihuvilasta.

Kaupunki on aikaisemmin ostanut jo Rauhalinnan naapurista vanhan Lehtiniemen kartanon, jonka mailta lohkotulle tilalle Tsaarin armeijan linnoitushallituksen kenraaliluutnantti Nils Weckman Rauhalinnan aikoinaan rakennutti. Kaupungin suunnitelmissa on saattaa alue matkailukäyttöön.

Rauhalinna valmistui vuonna 1900. Weckman lahjoitti sen vaimolleen Almalle hopeahääpäivälahjaksi. Alma Weckman oli Lehtiniemen kartanon tytär.

Puuhuvila Rauhalinna koristeellisine leikkauksineen on suomalaisten kirvesmiesten taidonnäyte­

Juhlasali sen parvekkeelta nähtynä. Tässä salissa tanssittiin Rauhalinnan avajaisia 27. heinäkuuta 1900.­

Rauhalinna edustaa Suomessa harvinaista venäläistä huvila-arkkitehtuuria. Se on suomalaisten kirvesmiesten taidonnäyte.

Rauhalinna avattiin heinäkuussa 1900. Kutsuvieraina nähtiin Suomen ja Venäjän korkeinta upseeristoa.

Eri vaiheiden jälkeen se päätyi yksityiseen omistukseen, mutta omistaja sairastui ja joutui yrityksineen vararikkoon.

Rauhalinna oli 1970-luvulta lähtien matkailukäytössä. Matkailun kultavuosinaan se oli keisarillisten, kuninkaallisten, presidenttien ja muiden arvovieraiden suosiossa.

Muiden muassa hiljattain vallasta luopunut Japanin keisari Akihito vieraili Rauhalinnassa kruununprinssinä ollessaan. Myös presidentti Mauno Koivisto vieraili usein Rauhalinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?