Makia joutui taas uuden kopiointikohun silmään: logo kuin suoraan shampoopullosta? ”Lakimiehet ottavat yhteyttä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Makia joutui taas uuden kopiointikohun silmään: logo kuin suoraan shampoopullosta? ”Lakimiehet ottavat yhteyttä”

Makian luettelossa olevan t-paidan logo muistuttaa Erittäin hienon suomalaisen shampoon logoa.

Makian paitalogo ja Orklan shampoopullon logo vertailussa.

9.10.2019 10:40

Vaatebrändi Makian luettelossa on t-paita, jonka rinnassa oleva logo muistuttaa kovasti toisen tutun tuotteen eli Erittäin hienon suomalaisen shampoon logoa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Orkla Care Finlandin toimitusjohtaja Mika Kaarto kertoi Taloussanomille, että yhdennäköisyys logojen välillä on aika selvä.

– Annamme nyt lakimiesten rauhassa tutkia asiaa ja teemme sen jälkeen päätökset, miten etenemme. Meillä ei ole tässä suurta paniikkia. Lakimiehet ottavat yhteyttä Makiaan, Kaarto kertoo.

– Sovintokin on tietysti mahdollinen.

Kaarto sanoo, että tapaus harmittaa häntä. Hän ei ole Orkla-aikanaan kohdannut vastaavaa.

– Jos he olisivat reilusti kysyneet lupaa, olisimme sen varmaankin antaneet ja lahjoittaneet royaltit hyväntekeväisyyteen.

Makia ei halunnut kommentoida Taloussanomille Orkla-tapausta.

Hittibrändi Makia joutui jo aiemmin kaksi kertaa kiistoihin, joista osa on jo ratkennut.

Pursiseura Merenkävijöiden logosta kiistaa

Pursiseura Merenkävijöiden logossa on kuvattuna purjeita muistuttava m-kirjain, lokki ja aaltokuviointia. Makian mallistosta löytyvät niin ikään hyvin samanlaiset kuvioinnit.

Asiasta ensimmäisenä uutisoinut Helsingin Sanomat kertoi Merenkävijöiden kommodori Otto Aallon hämmästyneen ja jopa järkyttyneen nähtyään Makian vaatemalliston.

Myöhemmin Makia veti kohua herättäneet tuotteet pois omista suorista myyntikanavistaan ja esitti julkisen anteeksipyynnön. Makia lahjoitti vielä 5 000 euroa Itämeren hyväksi.

Tuotteiden lopullinen kohtalo ei ollut selvillä tiistai-iltana ja Makia odotti vielä Merenkävijöiden vastausta. Makia kuitenkin päätti itsenäisesti jo poistaa tuotteet suorista myyntikanavistaan.

Merimelojien logo – ei tavaramerkkisuojaa

Helsingin Merimelojien logossa puolestaan on hyvin samannäköinen M-kirjain ja aallokko kuin Makian Sight-t-paidoissa. Yhdistyksen logo on piirretty seuran perustamisen jälkeen 1930-luvulla, eikä sillä ole tavaramerkkisuojaa. Tullihallitus hyväksyi logon aikanaan Helsingin Merimelojien pursiseuran lipuksi.

– Merimelojien logo on kyllä meille täysin uusi tuttavuus. Aaltokuviot ovat maailmanlaajuisesti aika varioituja, Makian kaupallinen johtaja Totti Nyberg kommentoi asiaa aiemmin Helsingin Sanomille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?