Vaatefirma Makian kopiointikohu syvenee – nyt ällistyi helsinkiläinen melontaseura: ”Vaikea nähdä siinä mitään hyväksyttävää” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vaatefirma Makian kopiointikohu syvenee – nyt ällistyi helsinkiläinen melontaseura: ”Vaikea nähdä siinä mitään hyväksyttävää”

Helsingin Merimelojissa huomattiin, että vaatevalmistajan paidoissa on kovin tutulta näyttävä kuvio. Makia kiistää kopiointisyytökset.

Helsingin Merimelojissa huomattiin, että Makian vaatemallistossa on myös heidän yhdistyksensä logolta näyttävä kuvio.

8.10.2019 14:52

Suosittu kotimainen vaatebrändi Makia on joutunut viime päivinä kopiointikohujen keskelle. Ensin vaatemallistosta löytyi helsinkiläisen pursiseura Merenkävijöiden tunnusta muistuttava symboli. Viikonlopun jälkeen Helsingin Merimelojissa huomattiin, että Makian vaatemallistossa on myös heidän yhdistyksensä logolta näyttävä kuvio.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Helsingin Merimelojien logossa on hyvin samannäköinen M-kirjain ja aallokko kuin Makian Sight-t-paidoissa.

– Eräs meidän seuramme jäsen luki Hesaria ja meni Makian sivuille selaamaan heidän tuotteittaan. Hän toi tietoomme, että siellä on muitakin kovin tutulta näyttäviä logoja, kertoo puheenjohtaja Rauli Rautavuori Helsingin Merimelojista.

Puheenjohtajan mukaan yhdistyksen logo on piirretty seuran perustamisen jälkeen 1930-luvulla, eikä sillä ole tavaramerkkisuojaa. Tullihallitus hyväksyi logon aikanaan Helsingin Merimelojien pursiseuran lipuksi.

Rautavuori on hämmentynyt ja pahoillaan Makian toiminnasta.

– Mitä siitä nyt ajattelisi, kun näyttäisi siltä, että joku hyödyntää yhdistyksen logoa omien liiketoiminnallisten päämääriensä saavuttamiseksi. Eihän se nyt erityisen positiivisia ajatuksia herätä.

Puheenjohtaja aikoo olla piakkoin yhteydessä vaatevalmistajaan. Yhdistyksen mielestä yrityksen pitäisi lopettaa logon luvaton käyttö.

– On aika vaikea nähdä siinä mitään hyväksyttävää, että vain otetaan ja käytetään yhdistyksen logoa. Minusta ja monesta muusta näyttää siltä, että logoamme on kopioitu. Tulee vain mieleen, onko houkutus ollut liian suuri käyttää logoamme, kun on ajateltu, että pienellä yhdistyksellä ei ole mitään taloudellista mahdollisuutta puuttua asiaan esimerkiksi lakiteitse?

Yritys kieltäytyy kommentoimasta

Makian kaupallinen johtaja Totti Nyberg sanoo Taloussanomille, ettei yrityksellä ole enempää kommentoitavaa asiaan.

– Merimelojien logo on kyllä meille täysin uusi tuttavuus. Aaltokuviot ovat maailmanlaajuisesti aika varioituja, Nyberg kommentoi asiaa aiemmin Helsingin Sanomille.

Maanantaina Makia veti pois myynnistä pursiseura Merenkulkijoiden logoa mukailevat tuotteet, pyysi anteeksi ja lahjoitti 5000 euroa Itämeren hyväksi.

– Olemme siinä mielessä toimineet väärin, ettemme ilmoittaneet heille asiasta etukäteen. Me emme vain tienneet, että tästä nousisi näin iso kohu, sillä emme versioineet kilpailijan logoa, vaan jotain sellaista, mitä itse fiilistelemme, Nyberg kommentoi aiempaa kopiointikohua Taloussanomille.

Artikkelista korjattu 9.10. klo 8:17 pursiseura Merenkävijöiden nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?