Paremmat palkat ajavat virolaisia rakennusmiehiä Suomen sijaan Eurooppaan – Rakennuslehti: Uutta väkeä haetaan jopa Uzbekistanista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paremmat palkat ajavat virolaisia rakennusmiehiä Suomen sijaan Eurooppaan – Rakennuslehti: Uutta väkeä haetaan jopa Uzbekistanista

Työnjohdolle syntyy haasteita, kun työvoimaa on monipuolisesti eri maista. Merkittävin haasteista on kielimuuri.

Suomen rakennustyömailla on työmiehiä mm. Ukrainasta, Romaniasta, Puolasta ja Uzbekistanista. Kielimuuri voi aiheuttaa ongelmia, arvioi Rakennusliiton Matti Harjuniemi.­

8.10.2019 12:49

Rakennuslehden artikkelissa esitettiin viime viikolla, että suomalaisille rakennustyömaille tulee entistä enemmän työntekijöitä EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta. Lehden tekemällä työmaakierroksella kävi ilmi, että kovan kilpailun takia työmaille etsitään jatkuvasti halvempaa työvoimaa.

Artikkelissa väitetään, että esimerkiksi virolaisia ja ukrainalaisia näkyy työmailla aikaisempaa vähemmän. Lehden mukaan Virossa palkkataso on noussut niin lähelle Suomen tasoa, että Suomeen lähteminen ei ole enää yhtä kannattavaa kuin aikaisemmin. Virolaisten tilalle on tullut työntekijöitä esimerkiksi Puolasta ja Romaniasta sekä kauempaa, kuten Albaniasta ja Uzbekistanista.

Taloussanomat kysyi asiasta Rakennusliitolta ja Rakennusteollisuudelta. Niiden mukaan kyse ei ole mistään valtavirtailmiöstä, mutta molemmat tunnistavat sen kyllä.

– Mieti, jos vuosikausia kuljet kaukana töissä ja teet pitkiä päiviä, majoitukset on mitä on, eikä ole kovin paljoa muuta tekemistä kuin olla töissä. Vuosien mittaan reissumiestä alkaa rassaamaan, SAK:oon kuuluvan Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi selittää.

Harjuniemen mukaan EU-alueelta ei löydy Suomen kaltaiseen lilliputtivaltioon tarpeeksi työntekijöitä, sillä kysyntä koko alueella on kovaa. Hän kertoo Rakennusliiton yhdessä muiden järjestöjen ja veljesliittojen tekemistä tutkimuksista, joiden mukaan esimerkiksi Virossa ja Puolassa rakennusalan on vallannut yhä kauempaa idästä tullut halpatyövoima.

– Virolaiset ja puolalaiset tulevat paremman palkan perässä muihin maihin ja sinne (Viroon ja Puolaan) tulee Ukrainasta ja muista EU:n ulkopuolisista maista väkeä.

– EU-alueen ulkopuolelta tulevien osalla palkat voivat olla todella surkeita meikäläisittäin arvioituna, Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi arvioi.­

Rakennuslehdessä tuodaan esille vuonna 2017 julkaistuja artikkeleja, joissa käsiteltiin uzbekistanilaisen työvoiman kasvua erityisesti maalaus- ja tasoitetöissä. Ylen artikkelissa sisustuspuolelle kouluttautuva rakennusmaalari kertoi, että Uzbekistanista tulleille työntekijöille maksettiin noin kahdeksan euron tuntipalkkaa, kunnes ammattiliitto puuttui asiaan.

Harjuniemi arvioi Taloussanomille, että kahdeksan euroa tunnissa ei ole edes matalin palkka, jota suomalaisilla työmailla maksetaan.

– EU-alueen ulkopuolelta tulevien osalla palkat voivat olla todella surkeita meikäläisittäin arvioituna.

Mitä kauempaa rakennustyöntekijöitä tulee, sitä suuremmaksi kielimuuri työmailla kasvaa, Harjuniemi kertoo. Hänen mukaansa kielimuuri voi näkyä myös työn laadussa, jos työntekijöille ei osata kertoa, mitä pitäisi tehdä.

– Emme voi olla varmoja siitä, millaista tänne tulevien työntekijöiden ammattitaito on. Olen vanha kyyninen äijä tässä, mutta kyllä asiakkaiden kannattaa olla tarkkana, Harjuniemi varoittaa.

Rakennusteollisuudesta kerrotaan, että kielimuuri tuottaa työnjohdolle haasteita, jotka voivat vaikuttaa työturvallisuuteen ja työn laatuun.

– Olisi kuitenkin hyvin mustavalkoista ja totuudenvastaista sanoa, että työn laatuun vaikuttaisi se, onko työntekijä EU-alueelta vai sen ulkopuolelta, liiton johtava työmarkkinalakimies Ville Wartiovaara kommentoi Taloussanomille sähköpostitse.

Rakennusteollisuuden näkemyksen mukaan EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien työntekijöiden määrässä ei ole ollut merkittäviä muutoksia. Liiton mukaan lähinnä ukrainalaisten työntekijöiden määrän voidaan arvioida kasvaneen.

– Virosta Suomeen lähettyjen työntekijöiden määrä ei ole ollut tilastojen perusteella laskussa, vaan määrät ovat olleet viimeisten vuosien aikana suunnilleen samalla tasolla. Valtaosa Virosta Suomeen lähetettävistä työntekijöistä on virolaisia, Wartiovaara toteaa.

Rakennusteollisuudessa nähdään, että Suomessa on jo tällä hetkellä tietyissä rakennusalan töissä pulaa osaavasta työvoimasta, joka olisi kotoisin Suomesta tai muista EU-maista. Etenkin pääkaupunkiseudulla ulkomaisten työntekijöiden tarve on kova.

– On tärkeätä varmistaa, ettei kielimuuria synny. Työntekijöiden ammattitaidon varmistaminen sekä esimerkiksi työmaaperehdytyksen suorittaminen työntekijän omalla kielellä helpottaa edellytyksiä hyvään lopputulokseen pääsemiseen, Wartiovaara selventää.

Väitteeseen jopa alle kahdeksan euron tuntipalkoista Wartiovaara vastaa, että epäilyksiä työehtosopimukset alittavasta palkasta esiintyy silloin tällöin. Työntekijöiden kansallisuus ei hänen mukaansa ole kuitenkaan ollut näissä tilanteissa määräävänä tekijänä.

– Riittävällä valvonnalla ja työmarkkinaosapuolten yhteistyöllä olemme pyrkineet vaikuttamaan siihen, että palkkadumppaukseen päästään kiinni ja epäterveeseen kilpailuun puututaan sitä ilmetessä, vaikka pääurakoitsijan tiedonsaantimahdollisuudet ovatkin rajalliset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?