Anne Jokiniemi hoitaa sekä aikuista lasta että äitiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Anne Jokiniemi, 59, hoitaa sekä aikuista lasta että äitiä: ”Olen luvannut pojalleni, että hoidan häntä niin kauan kuin elän”

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.9. 10:12

Yhä useampi omaishoitaja hoitaa kahta omaista, lapsia ja vanhempiaan. Anne Jokiniemen perheessä molemmat ovat sairaita.

Lahtelainen Anne Jokiniemi, 59, tietää mitä sanaa tulee välttää työhaastatteluissa ja treffeillä. Omaishoitaja.

Jokiniemi on työelämän ulkopuolelle jäänyt omaishoitaja ja yksinhuoltaja.

Omaishoitajuus voi tarkoittaa sandwiched-ilmiötä, sämpylätilannetta, jossa hoivattavia on sukupolvien molemmissa päissä. Jokiniemi on tällainen tapaus, sillä hän pitää huolta sekä pojastaan että äidistään yhdessä sisaruksiensa kanssa.

Ilta-Sanomat selvitti, mitä pari vuotta sitten haastatellulle Jokiniemelle kuuluu nyt.

Jokiniemen 27-vuotias poika Mikael – Mikki – on vaikeasti monivammainen ja tarvitsee hoitoa vuorokauden ympäri. Mikillä on cp-vamma, vaikea epilepsia ja näkövamma. Hänellä on avanne, jonne vessatarpeet toimitetaan. Lisäksi hänellä on munuaisvaivaa, sydänvikaa, refluksia, infektioastmaa ja muuta vaivaa.

Jokiniemi pitää huolta myös 91-vuotiaasta Parkinsonin tautia sairastavasta äidistään, vaikka ei virallisesti ole äitinsä omaishoitaja. Jos hän ilmoittautuisi tehtävään, pojasta saatavat omaishoitajakorotukset laskisivat.

– Äiti ei näe eikä kuule. Kylvetän äitiä aina kun ehdin, haen lääkkeet, teen ruokaa tai imuroin.

Mikki käy viisi tuntia päivässä päivätoiminnassa. Tänä aikana Jokiniemi käy hoitelemassa äitiään ja omia ja pojan asioita.

Työelämästä Jokiniemi jäi pois vuonna 2000, kun esimies jäi eläkkeelle. Tätä ennen hän työskenteli asianajosihteerinä liki 20 vuotta.

Viime vuosina Jokiniemi ei ole töitä enää hakenut, sillä hän ei usko työllistyvänsä. Aktiivisen työn haun aikana Jokiniemi huomasi, että kun omaishoitajuudesta mainitsi, kiinnostus lopahti saman tien.

– Olisin tehnyt mielelläni töitä, mutta kun ei kukaan ottanut. Olin aina huono työnhakija, kunnes kyllästyin siihen. Kirjoitin kirjeen sosiaalitoimen johtajalle ja ilmoitin että minulla ei ole mahdollisuus työllistyä. Silloin maksuluokkaa nostettiin niin että pärjäämme.

– Aikanaan jos sanoi jollekin miehelle omaishoidosta, se oli sitten siinä. Ei hyvä alkurepliikki. En kyllä olisi sellaisella ihmisellä mitään tehnytkään. Olen luvannut pojalleni, että hoidan häntä niin kauan kuin elän.

Aktiivimalli leikkasi mystisen summan

Lupaus on joskus ollut hauraassa nauhassa, kun Mikin henki on ollut hilkulla. Vuonna 2009 Jokiniemi sairastui itse rintasyöpään. Tuolloin isovanhemmat vielä auttoivat. Sairausajan jälkeen Jokiniemi jäi kuitenkin kokopäiväiseksi omaishoitajaksi.

Työttömyyskorvausta omaishoitaja ei saa. Mutta on lakipykälä 55-vuotiaasta omaishoitajasta, joka on ennen työttömäksi jäämistä saanut ansiosidonnaista tukea, ja sillä perusteella Jokiniemi saa pientä työmarkkinatukea.

Kohtelu vaihtelee te-toimistoissa. Moni omaishoitaja on myös töissä. Eräs omaishoitaja jäi 20 vuotta töissä oltuaan työttömäksi, eikä saanut työttömyyskorvausta, koska ”ei ollut työmarkkinoiden käytettävissä”. Toista te-toimisto painostaa töihin, vaikka sairaan omaisen takia mitään mahdollisuutta työssäkäyntiin ei ole.

– Kyllä me lähtisimme töihin, jos siihen annettaisiin mahdollisuus.

Kun edellisen hallituksen keksimä aktiivimalli, joka ei siis koske omaishoitajia, tuli voimaan, Jokiniemenkin työttömyyskorvauksesta vähennettiin noin 50 euroa. Te-toimisto palautti sitten summan.

– Moni omaishoitaja ei tiedä, ymmärrä, jaksa tai viitsi, tarkastaa päätöksiä esimerkiksi Kelasta, te-toimistoista tai vammaispalvelusta. Yritän aina sanoa kaikille, että älkää hyväksykö kaikkea.

– On ollut aivan villiä miten te-toimistot tulkitsevat, onko omaishoitaja työssä. Aika monelle on sanottu, että olet omaishoitaja, sitten ei työttömyystukeakaan makseta, sanoo sosiaalipsykologian lehtori Mia Silfver-Kuhalampi Helsingin yliopistosta.

– Elätäpä siinä perheesi vaikka 400 eurolla kuussa. Ei paljoa naurata.

Omaishoidon tuki on 399,90–957,60 euroa kuukaudessa tänä vuonna.