Liitto: Ainakin 350 000 suomalaista toimii omaishoitajana – hoidon sysääminen perheille ajaa naisia ulos työelämästä

Omaishoito nakertaa työllisyyttä ja erityisesti naisten työuria. Omaishoitajaliiton mukaan noin 350 000 suomalaista toimii omaishoitajana, ja heistä 48 000 saa omaishoidon tukea.

Omaishoito nakertaa työllisyyttä ja erityisesti naisten työuria.

27.9.2019 9:25

Hallituksen talouspolitiikka perustuu kovaan tavoitteeseen nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Vanhustenhoidon puutteiden takia työelämästä häviää kuitenkin työikäisiä ja koulutettuja ihmisiä – useammin naisia – omaishoitajiksi ennen eläkeikää.

Vanhustenhoidon sysääminen perheille uhkaa erityisesti naisten työuria, sillä vastuu hoidosta lankeaa herkästi heille. Sukupuolten välinen epäsuhta on voimakkaampi mitä nuoremmista ikäryhmistä on kyse, sillä äidit jäävät tyypillisesti kotiin, jos perheessä on hoitoa tarvitseva vakavasti vammainen tai sairas lapsi.

– Ilmiö näkyy keski-ikäisten naisten kohdalla, kun he hoitavat etäomaishoitajina omia vanhempia. Monesti he joutuvat siirtymään osa-aikaisiksi tai jopa jäämään pois töistä. Lisäksi ongelma näkyy erityislasten vanhemmilla. Työssäkäynti ja lapsen hoitaminen ei onnistu, Oulun seudun omaishoitajien toiminnanjohtaja Minnamaria Salminen sanoo.

– Näistä tilanteista voi olla todella pitkiä jaksoja, että ei tule palkka- eikä eläketuloja. Ja paluu työelämään voi olla hyvin hankalaa, vaikka moni haluaisi tehdä edes osittain töitäkin.

– Hallitus haluaa nostaa työllisyysastetta, mutta ei edes tiedetä, kuinka monen työstä pois jäännin taustalla on omaishoito, sosiaalipsykologian lehtori Mia Silfver-Kuhalampi Helsingin yliopistosta sanoo.

– Ilmiön laajuutta ei tiedetä, koska työmarkkinoiden ulkopuolella olevista omaishoitajista ei löydy tietoa.

Omaishoitoa koskevassa edellisen hallituksen lakiesityksessä arvioitiin, että omais- ja perhehoitoa lisäämällä kuntien menoja voidaan vuoteen 2020 mennessä säästää jopa 190 miljoonaa euroa vuodessa.

Silfver-Kuhalampi sanoi häntä aiheesta haastatelleessa Apteekkari-lehdessä, että vanhustenhoitoon pitäisi sen sijaan saada resursseja lisää.

– On kallista, että työssä käyviä ihmisiä jää pois töistä. Ei ole järkevää leikata hoitopaikkoja ja odottaa, että omaiset hoitavat.

Hoivatyö naisilla, miehet korjaavat

Omaishoidettavien määrä kasvaa nopeasti (katso kuvio jutun alla). Omaishoidon tukea nykyään noin 48 000 henkeä. Heistä naisia on valtaosa (katso kuva alla). Omaishoitajaliiton mukaan omaishoitajia on kaikkiaan kuitenkin noin 350 000, sillä suurin osa ei hae tai saa tukea.

Luku on muutaman vuoden takainen ja voi olla suurempikin.

Työterveyslaitoksen (TTL) kyselyn perusteella 700 000 henkeä huolehtii omaisesta tai läheisestä työn ohella. Viikoittaista tai päivittäisiä vastuuta oli 60 prosentilla naisista ja 40:llä miehistä.

– Odotukset omaisten osallistumisesta ikääntyneiden perheenjäsentensä hoitoon ovat kasvaneet jatkuvasti, ja monille työn ja hoivavelvollisuuksien yhdistäminen on todella hankalaa, sanoi yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger Jyväskylän ylipistosta lehdessä.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että naiset tekevät enemmän työhön liittyviä myönnytyksiä sovitettaessa yhteen työn ja perheen vaatimuksia.

– Naiset eivät aina tiedosta toimivansa omaishoitajina, vaan ajautuvat tuohon rooliin tilanteen pakottamina, toiminnanjohtaja Sari Tervonen Omaishoitajaliitosta sanoo.

Naiset vastaavat yleisemmin hoivatoimenpiteistä, kuten lääkkeiden annosta, psyykkisestä tuesta, arkipäivän hoidon järjestelyistä.

Miehet taas auttavat kuljettamalla tai huoltamalla kiinteistöä. Miehet myös hoitavat usein puolisoitaan hyvinkin iäkkäinä omaishoitajina.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?