Tällainen on konkurssipesän omistama Tjäreborg - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällainen on konkurssipesän omistama Tjäreborg: Suomen kolmanneksi suurin matka­toimisto, toiminta voitollista

Konkurssiin päätynyt Thomas Cook etsii ostajaa Tjäreborgille ja muille pohjoismaisille sisaryhtiöille.

Tjäreborgilta kerrotaan, että katseet on jo suunnattu ensi sesonkiin.­

25.9.2019 6:05

Matkatoimisto Tjäreborg Oy ja sen pohjoismaiset sisaryhtiöt ovat talouslukujensa perusteella myyntikunnossa, ja niille etsitään ostajaa joko pakettina tai erikseen.

Tjäreborg irtaantui maanantaina yhdessä muiden pohjoismaisten matkanjärjestäjien kanssa uppoavasta emoyhtiöstään Thomas Cook Groupista. Tjäreborgin omistaa virallisesti nyt Thomas Cookin konkurssipesä.

Tjäreborg pyrkii jatkamaan toimintaansa osana itsenäistä osakeyhtiötä eli Thomas Cook Northern Europea (TCNE). Yritykseen kuuluvat Tjäreborgin lisäksi, Ving, Spies, Globetrotter ja lentoyhtiö Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Magnus Wikner, pohjoismaisen konsernin toimitusjohtaja, kertoi tiedotteessa, että yhtiö onnistui ”itsenäisenä ja kannattavana yrityksenä” varmistamaan jatkonsa. Järjestelyssä on mukana pankkeja, rahoittajia ja takaajia.

Tjäreborgista ei tarkennettu, millaisia järjestelyitä yhtiössä tehtiin tai kuinka pitkäaikaisia ne ovat.

– Sitä, kuka on seuraava omistaja ja myydäänkö meidät kokonaisuutena, emme voi lähteä spekuloimaan, sanoi Tjäreborgin Suomen-toimintoja vetävä Jessica Virtanen tiistaina.

Thomas Cook Northern Europen viestintäjohtaja Fredrik Henriksson sanoi maanantaina, että emoyhtiön johto odottaa löytävänsä pohjoismaisille toiminnoille ostajan, uutistoimisto Bloomberg kertoi.

Tjäreborg tekee voittoa

Mahdollista on, että ostajaa etsitään koko Pohjoismaiden liiketoiminnoille tai yksittäisille yhtiöille. Toukokuussa kauppa olikin jo lähellä, sillä sijoitusyhtiö Triton teki tarjouksen Thomas Cook Northern Europesta. Tarjous ei kuitenkaan edennyt kauppoihin asti.

Selvää on, että niin kauan kuin matkatoimistojen omistajana on konkurssipesä, luottamus on heikkoa. Uskaltaako varata matkan vaikkapa ensi kesälle? Uutta omistajaa tai muuta järjestelyä toivotaan mahdollisimman nopeasti.

Tjäreborginkin osalta luvut ovat rohkaisevia yrityskaupan suhteen. Liikevaihto on viime vuodet pysytellyt reilussa 130 miljoonassa eurossa. Viime vuonna se nousi 145 miljoonaan. Myös voittoa ennen veroa on kertynyt viime vuosina kasvavasti, 6,4 miljoonaa euroa 2018.

Tjäreborgin kannattavuutta mittaava käyttökate (4,9 prosenttia) oli toimialan keskimääräistä paremmalla puolella Asiakastiedon vertailun perusteella. Sijoitetun pääoman tuotto oli 70,4 prosenttia syyskuun lopussa 2018 päättyneellä tilikaudella.

Yhtiö on kolmanneksi suurin matkatoimisto Suomessa. Markkinaosuus on pysynyt samana vuosia.

Toimialan kilpailu on kuitenkin ankaraa. Kilpailijat syövät nopeasti yhden heikon lenkin asiakkuudet, jos matkanjärjestään ei luoteta riittävästi.

Yleisesti omamatkailun kasvu nakertaa valmismatkojen kysyntää. Virtasen mukaan Tjäreborgin kapasiteetti ei silti ole vaihtunut suuresti viime vuosien aikana.

– Pakettimatkat ovat yhä edelleen kysyttyjä.

Lennot ja hotellit

Osa Thomas Cook Groupia on lentoyhtiö Thomas Cook Scandinavian Airlines, joka jatkaa toimintaa palvellen pohjoismaisia matkatoimistoja.

Virtasen mukaan maanantaina koneet eivät voineet lentää ”johtuen laillisista yhteyksistä Thomas Cook Groupiin”.

Myös tiistaina moni Tjäreborgin lento peruttiin tai myöhästyi pahasti aikataulustaan.

Vaikka lentoyhtiö jatkaa toimintaa, epäselvää on, millaiseksi sen kulurakenne muodostuu pidemmän päälle ilman emoyhtiötä.

Virtanen painottaa, että Thomas Cook Scandinavian Airlinesilla on kohtuullisen riippumaton asema suhteessa emoyhtiön lentoyhtiöön. Charter-lennoissa yhteistyötä on Thomas Cook Scandinavian Airlinesin lisäksi Finnairin ja Jettimen kanssa.

Virtanen uumoilee joitakin muutoksia hotellitarjontaan, mutta ei osaa arvioida, kuinka isossa osassa sopimushotelleista emoyhtiö on ollut omistajana.

– Thomas Cook Northern Europe omistaa myös omat konseptihotellinsa Sunwing ja Sunprime hotellit. Toisiin hotelleihin Thomas Cook Northern Europella on omat sopimukset kuten muihinkin partnereihin. Toisiin hotelleihin Thomas Cook Northern Europella on omat sopimukset kuten muihinkin partnereihin.

– Nämä ovat pitkiä sopimuksia. Katseemme on jo ensi kesässä, ja suunnitelmat ja toteutukset on tehty jo pitkälle eteenpäin. Totta kai olemme kumppaneihimme koko ajan yhteydessä ja kerromme missä mennään, mutta he ovat pitkäaikaisia kumppaneita.

DI: Pohjoismaille luototustehtäviä?

Yrityskaupan toteutumista helpottaisi se, se että pohjoismaisten yhtiöiden toiminta on ollut voitollista toisin kuin brittiläisen emoyhtiön. Viime vuonna TCNE:n liiketulos oli reilut 34 miljoonaa euroa nettotuloksen kivutessa 56 miljoonaan konsernin joidenkin kertaerien myyntien ansiosta.

Toisaalta voitot jaettiin Dagens Industri -lehden (DI) mukaan osinkoina omistajille.

DI:n mukaan TCNE:n asemaa voi hankaloittaa konsernissa viime vuonna tehty uudelleenjärjestely, josta löytyy merkintä tilivuoden raportista. Siinä TCNE:lle kuvataan asemaa luotottajana ja takaajana emoyhtiössä.

Henriksson ei vielä ainakaan eilen osannut vastata lehden kysymykseen järjestelyn vaikutuksesta eli siitä sitä voivatko TNCE:n rahat kadota konsernissa pesän velkojille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?