Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

Julkaistu: 23.9.2019 4:42, Päivitetty 23.9.2019 5:25

3 500 suomalaismatkustajan tilanne on epäselvä.

Maailman vanhin matkayhtiö Thomas Cook on ajautunut konkurssiin. Yrityksen toiminta päättyi maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa, ja kaikki sen matkat ja lennot on peruttu.

Thomas Cookin lomamatkalla on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti 600 000 ihmistä. Thomas Cook omistaa myös suomalaisen Tjäreborgin, jolla on tällä hetkellä 3 500 matkalaista maailmalla.

  • Oletko parhaillaan Tjäreborgin matkalla? Ota yhteyttä toimitukseen: uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsApp 040-6609019.

Eri maiden hallitukset ja vakuutusyhtiöt joutuvat nyt lennättämään maailmalla olevat asiakkaat kotiin.

Tjäreborg julkaisi sunnuntaina verkkosivuillaan tiedotteen, jossa se kommentoi tilannetta niukasti.

”Asiakkaidemme matkoja suojelee matkapakettilaki sekä vakuusrekisteri”, tiedotteessa todettiin.

– Mahdollisessa konkurssitilanteessa pidetään huolta siitä, että jokainen kyllä kotiin matkalta pääsee, myyntijohtaja Saana Ruonala Tjäreborgista sanoi STT:lle.

Britannia on käynnistämässä Matterhorn-nimellä kulkevan operaation, jonka tarkoituksena on tuoda kotimaahan 150 000 yrityksen matkoilla ulkomailla olevaa brittiasiakasta. BBC:n mukaan tyhjiä lentokoneita lähti jo sunnuntaina maailmalle hakemaan brittituristeja kotiin.

Brittihallitus kutsui operaatiota ”rauhanajan historian suurimmaksi kotiutukseksi”.

Saksassa vakuutusyhtiöt hoitavat asiakkaiden lennättämisen kotiin.

Thomas Cookilla on noin 500 kohdetta ympäri maailman.

Ankaria talousvaikeuksia

Thomas Cook ajautui talousvaikeuksiin nopeasti, vain hieman yli vuodessa. Ensin analyytikot olivat huolissaan yhtiön myynnistä, kun Euroopassa jylläsi hurja lämpöaalto. Pian lievä huoli vaihtui täysimittaiseen pelkoon yhtiön selviämisestä.

Thomas Cookin alkuvuoden tulosta painoi osittain se, että brexitistä johtunut epävarmuus viivästytti kesälomamatkojen varaamista. Lisäksi 600 matkatoimistoa ympäri Britanniaa ovat kärsineet kovasta kilpailusta nettimyynnin kanssa.

Pelastamiseksi käytyjä rahoitusneuvotteluja johti kiinalainen Fosum Turism Group, joka oli jo valmiiksi yhtiön suurin osakas. Fosun oli jo aiemmin ehdottanut 900 miljoonan punnan (noin 1,2 miljardia euroa) lisärahoitusta vastineeksi suuremmasta omistusosuudesta.

Summa ei kuitenkaan riittänyt ja viikonvaihteessa Thomas Cook kävi neuvotteluja Britannian hallituksen ja mahdollisten sijoittajien kanssa, jotta välttäisi konkurssin. Yhtiölle haettiin 200 miljoonan punnan eli noin 226 miljoonan euron lisärahoitusta.

Yhtiöllä on velkaa noin 1,9 miljardia euroa.

Thomas Cookin toimitusjohtaja Peter Fankhauser sanoi, että yhtiön romahdus on ”syvän pahoittelun paikka”. Hän pyysi anteeksi yhtiön ”miljoonilta asiakkailta ja tuhansilta työntekijöiltä”. Yhtiöllä on 22 000 työntekijää 16 eri maassa. Britanniassa työntekijöistä on 9000.

Britannialainen matkailualan työntekijäliitto TSSA vaati aiemmin tällä viikolla Britannian hallintoa pelastamaan rahoitusvaikeuksissa rypeneen yhtiön.

TSSA on perustelut vaatimustaan muun muassa sillä, että 150 000 brittimatkustajan lennättäminen takaisin kotimaahansa maksaisi paljon enemmän kuin 200 miljoonaa puntaa, jotka olisi tarvittu Thomas Cookin pelastamiseksi.

– Hallituksen ei ole mitään järkeä olla pelastamatta Thomas Cookia, kun ottaa huomioon työpaikkojen menettämisen vaikutukset, maksettavat työttömyyskorvaukset ja menetettävät verotulot, TSSA:n pääsihteeri Manuel Cortes totesi eilen liiton julkaisemassa tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?