Valuuttamarkkinoilla niukasti selkeitä suuntaviivoja

Julkaistu:

Valuuttamarkkinat ovat säilyneet verraten vakaina syyskuussa. Suurimmat liikkeet on nähty jenissä ja Britannian punnassa.
Valuuttamarkkinoiden liikkeet ovat jääneet syyskuussa vähäisiksi. Keväällä hermostuttaneet kauppasotien uhat ja Britannian ajautuminen kohti hallitsematonta EU-eroa pitivät sijoittajia varpaillaan ja kurssiliikkeitä verraten voimakkaina.

Syyskuussa suurimmat liikkeet ovat olleet jenin hienoinen heikentyminen ja punnan toipuminen vakavimmista Brexit-peloista.

Syyskuun 3. päivänä eurolla sai runsaat 116 ja dollarilla vajaat 106 jeniä. Nyt euro on kivunnut yli 119 ja dollari 108 jeniin. Samalla euro on vahvistunut 1,09 dollarista vajaaseen 1,11 dollariin.

Markkinatietojen mukaan jeniä heikentää pääomien virta ulos Japanista, jossa korkotaso on pitkään ollut nollan tuntumassa tai alapuolella. Japanilaiset eläkevakuutusyhtiöt tarvitsevat korkotuottoja eläkkeitä maksaakseen, ja niitä on etsittävä kotimaan ulkopuolelta.

Japanilaiset ovat kuitenkin suosineet euroa verrattuna korkeampikorkoiseen dollariin, koska euroalueen negatiiviset lyhyet korot halventavat sijoitusten suojaamista valuuttakurssivaihteluilta. Lisäksi japanilaiset yrittävät vähentää sijoitustensa keskittymistä dollariin jolloin euro on monella tapaa paras vaihtoehto.

Brexit lykkääntymässä

Britannian punta on kivunnut kuukauden takaisista 1,2 dollarista ja 1,09 eurosta 1,25 dollariin ja 1,13 euroon. Sitä vahvistaa helpotus kun sopimuksettoman EU-eron mahdollisuus on pienentynyt selvästi. Pääministeri Boris Johnsonin parlamentissa kärsimien tappioiden jälkeen näyttää päivä päivältä mahdollisemmalta, että ero ei toteudu lokakuun lopussa.

Sitä ennen järjestetään ehkä uudet parlamenttivaalit ja mahdollisesti myös uusi kansanäänestys, jossa vaihtoehtoina olisivat neuvotellun, parlamentissa jo kolmesti hylätyn, sopimuksen hyväksyminen ja eron peruutus.

Tällä kertaa kansalla olisi ainakin mahdollisesti selkeämpi kuva eron arkielämään aiheuttamista hankaluuksista. Vuoden 2016 äänestyksen jälkeen liikkui mediassa tietoja siitä, että esimerkiksi vahvasti eron puolesta äänestäneessä Cornwallissa kyseltiin tuloksen selvittyä että jatkuvathan EU:n alueelle maksamat tuet myös eron jälkeen.

Poliittisten ongelmien rauhoituttua keväisestä keskittyy valuuttamarkkinoidenkin päähuomio suhdannenäkymiin. EKP:n ilmoitus arvopaperiostojen uudelleen aloittamisesta ei näytä tulleen kenellekään yllätyksenä.

EKP tukee siis jatkossakin euromaiden lainanottoa ja ylläpitää eurotaloutta suhdannekäännettä odotettaessa. Saksan talouden osoittamat merkit jäähtymisestä tulevat hidastamaan alueen kasvua monin tavoin, ja nähtäväksi jää suostuuko maa aloittamaan finanssipoliittiset toimet esimerkiksi infrastruktuuriin investoimalla.

Trumpin haastaminen vaikeaa

Federal Reserven taannoinen koronlasku ei myöskään tullut yllätyksenä ainakaan valuuttamarkkinoille. Kiinan kaupan jäähtyminen ja ongelmat useiden muidenkin kauppasuhteiden kanssa lisäävät vallitsevaa poliittista epävarmuutta, ja presidentinvaalien lähestyminen alkaa jo vaikuttaa tunnelmiin.

Demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkii laaja joukko ehdokkaita, joista harvalla näyttää olevan riittävästi vetovoimaa haastamaan istuvaa presidenttiä.

Tosin presidentti Donald Trumpin kannatus hänen omassa puolueessaan osoittaa rakoilun merkkejä, ja on mahdollista että presidentin toistuvat toilailut eri yhteyksissä poikivat vahvan vastareaktion.

Presidentin vaihtuminen ensi vuoden lopulla voisi edistää kansainvälisten taloussuhteiden monenkeskistä kohentamista, mikä toisi tervetullutta helpotusta nyt aluillaan olevaan hitaan talouskasvun jaksoon.

Poliittisia ratkaisuja odotellessa on valuuttamarkkinoilla niukasti selkeää suuntaa antavia tekijöitä. Siksi päävaluuttojen suhteiden voi olettaa pysyvän verraten vakaina jatkossakin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  2. 2

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  3. 3

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  4. 4

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  5. 5

   Aarre, 74, herää joka aamu viideltä vaihtamaan vaimon virtsapussin – Marjon ura liike-elämässä katkesi yhteen kohtaukseen

  6. 6

   Omaishoidolle luvatut rahat valuvat muualle – monessa kunnassa hoitajat eivät ole nähneet senttiäkään luvatuista miljoonista

  7. 7

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  8. 8

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  9. 9

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  10. 10

   Kaarnakuoriainen toi yllättävää potkua bisnekseen: metsäkonevalmistaja Ponssen tulos kasvoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  2. 2

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  3. 3

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  4. 4

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  5. 5

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  6. 6

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  7. 7

   Posti vastasi lakkoilmoitukseen – suomii PAU:ta rajusti: ”Olemme historiamme vakavimmassa tilanteessa”

  8. 8

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  9. 9

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  10. 10

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  6. 6

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  7. 7

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  8. 8

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  9. 9

   Paljonko maitopurkki maksaa? Testaa, tunnetko tuttujen elintarvikkeiden hinnat!

  10. 10

   Kommentti: Möläytin kyläpaikassa jotain, mitä ei olisi pitänyt – raha-asiat ovat monimutkaisempia kuin itse olettaa

  11. Näytä lisää