Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

Julkaistu:

Verkkoyhtiöt selittävät hinnannousuja välttämättömillä investoinneilla. Omakotiliitto epäilee, että investointeja ei tehdä kustannustehokkaasti.
Sähkönsiirtoyhtiö Elenia nosti syyskuussa hintojaan 6,5 prosenttia. Caruna Oy taas ilmoitti tiistaina nostavansa sähkönsiirron hintojaan marraskuun alusta keskimäärin 3,9 prosenttia.

Omakotiliitto ehti jo ärähtää hintojen noususta. Liiton laskelmien mukaan viime vuonna lähes 40 verkkoyhtiötä ilmoitti hinnankorotuksista ja tänä vuonna vastaavan on tehnyt jo 20 verkkoyhtiötä. Elenia ja Caruna eivät siis suinkaan ole ainoita, jotka ovat viime vuosina nostaneet sähkönsiirron hintoja.
Korkein sähkönsiirtohinta syyskuussa 2019 löytyy Järvi-Suomen Energialta. Jyväskylästä itään Mikkeliin ja Savonlinnaan asti ulottuvalla alueella kilowattitunnin siirtohinta on kerrostaloasukkaille 19,12 senttiä.

Yhtiön toimitusjohtaja Arto Pajunen selittää hintaa yhtiön tekemillä mittavilla investoinneilla. Yhtiön toiminta-alueella on jokaista asiakasta kohden 270 metriä sähköverkkoa. Pajusen mukaan se on yksi suurimmista asiakaskohtaisista kilometrimääristä Suomessa ja moninkertainen määrä moniin kaupunkiyhtiöihin verrattuna.

– Kun verkkoa lähdetään uudistamaan niin 80–90 prosenttia verkon siirtomaksuista käytetään verkon uudistamiseen. Sitä kautta hintataso nousee, Pajunen kertoo.

Yhtiö tekee jo nyt kaksinkertaisia investointeja verkkonsa uudistamiseen normaalitilaan verrattuna. Tavallista vuosikulumaa paikattaisi 22–23 miljoonalla eurolla, mutta sähkömarkkinalain uudistuksen takia yhtiö investoi nyt vuosittain noin 50 miljoonaa euroa verkkoon.

Sähkömarkkinalaki vuonna 2013 pakotti kaikki jakeluverkkojen haltijat uusimaan tai korjaamaan verkkonsa toimitusvarmoiksi. Lakiin liittyvät toimitusvarmuuskriteerit tulevat voimaan vuonna 2028. Käytännössä säänkestävyyttä lisätään etenkin ilmajohtojen kaapeloinnilla maan alle.

Kajavella paljon haja-asutusverkkoa

Caruna selittää korotuksiaan kattavalla sähköverkollaan. Yhtiöllä on yli 470 000 asiakasta ja 80 000 kilometriä sähköverkkoa Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa. Ylläpidettävää verkkoa on 170 metriä asiakasta kohden, yhtiön viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anne Pirilä kertoo Taloussanomille. Carunan sähkönsiirtohinta kerrostaloasunnolle on 14,50 senttiä.

– Niillä yhtiöillä, jotka toimivat pääsääntöisesti haja-asutusalueella, joissa siis tehdään nyt ja tullaan jatkossa tekemään säävarmuutta parantavia investointeja, on kaikilla korotuspainetta. Kaupunkiyhtiöissä, joissa tehtävää on vähemmän, ja iso osa verkosta on jo maakaapeloitu, ei työtä tarvitse enää uudestaan tehdä, Carunan varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuori valottaa.

Haja-asutusalueilla hintataso on tiiviisti rakennettuja kaupunkialueita korkeampi. Taajama-alueiden ulkopuolista sähköverkkoa on runsaasti esimerkiksi Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla operoivalla Kajavella (ent. Loiste Sähköverkko Oy).

Tilastojen mukaan Kajavella on tällä hetkellä Suomen toisiksi kovimmat sähkönsiirtomaksut.

Yhtiön toimitusjohtaja Heikki Juntunen kertoo, että investoinnit jatkuvat, jopa kiihtyvät. Se taas tarkoittaa sitä, että hinnat pysyvät korkealla jatkossakin.

– Ainakin vuoteen 2028 tullaan jatkamaan investointitahtia merkittävästi.

– Taajama-alueilla alkaa olla kohtalaisen hyvä tilanne. Maaseudulla ja taajama-alueen ulkopuolella on vielä isoja alueita, joilla säävarmuuskriteeriä ei ole vielä pystytty täyttämään, Juntunen kertoo.

Toimitusjohtaja arvioi, että Kajaven verkkoalueella siirrettävästä sähköstä kaksi kolmasosaa siirtyy jo nyt säävarmassa verkossa. Kilometreissä mitattuna kuitenkin yli puolet verkosta odottaa vielä uusimista.

– Tämä on haasteellinen yhtälö, kun varsinkin maaseudulla on pitkiä etäisyyksiä ja vähäinen sähkönkulutus. Siitä huolimatta sähkömarkkinalaki velvoittaa kohtelemaan kaikkia asiakkaita tasapuolisesti, Juntunen selittää.

”Onko kaikki kivet käännetty?”

Omakotiliitto arvosteli sähkönsiirron hintojen nousua tiedotteessaan keskiviikkona. Liiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen ei kiistä verkkoinvestointien välttämättömyyttä tai lainsäädännöstä johtuvien muutosten tuomaa hintapainetta haja-asutusalueilla, mutta näkee, että investointeja ei hoideta kustannustehokkaasti.

– Onko kaikki kivet käännetty kustannustehokkuuden osalta? Tuskin.

– Kaapeloinnin sijasta esimerkiksi ilmajohdot tai akkuvarastot voisivat olla järkevämpiä ratkaisuja, Savolainen arvioi Taloussanomille.

Savolainen kirjaisi vaatimuksen investointien kustannustehokkuudesta sähkömarkkinalakiin.

Carunalta kerrotaan, että yhtiö pohtii jatkuvasti vaihtoehtoja maakaapeloinnille. Vaihtoehtoina pohditaan ilmajohtoja, pidemmällä aikavälillä digitalisaatiota, akkuja ja sähkövarantoja.

Järvi-Suomen Energialla uudistetaan maakaapelia, mutta myös siirretään tuhansia kilometrejä ilmajohtoja metsien siimeksestä tienvarsille, joissa niiden toimintavarmuus on korkeammalla tasolla.

6,8 prosentin tuottoa nollakorkomaailmassa

Savolainen tarttuisi myös yhtiöiden tuottoihin. Sähköverkkoyhtiöitä valvova Energiavirasto on asettanut yhtiöille kohtuullisen tuoton tason, joka on liikkunut yli kuudessa prosentissa.

– Kun puhutaan 6,8 prosentin tuotosta ja eletään nollakorkomaailmassa, niin kyllä se tuotto pitää sitoa peruskorkoon ja johonkin pieneen preemioon. Verkkoyhtiöillä ei ole kilpailua eikä rinnakkaisia verkkoja saa rakentaa, niin he eivät kohtaa minkäänlaista kilpailua, Savolainen perustelee.

Lainsäädäntöön ollaan ajamassa alituoton tasausjakson pidennystä, mikä Savolaisen mukaan tarkoittaa sitä, että verkkoyhtiöt voivat jatkossakin aina maksimoida oman tuottonsa saannin.

Alituotto liittyy Energiaviraston määrittelemään verkkoyhtiön kokonaishinnoittelutasoon. Jos yhtiö ei ole nostanut hintaa neljän vuoden aikana kokonaishinnoittelutasoon, sille syntyy alituottoa, joka on enimmäishinnan ja laskutushinnan erotus.

Nyt pidennystä ollaan nostamassa neljästä vuodesta kahdeksaan, sillä lyhyt jaksotus on luonut yhtiöille paineita korottaa kuluttajahintoja. Yhtiöt perustelevat pidennystä sillä, että siirtomaksut pysyvät tasaisempina ilman suuria vuotuisia korotuksia. Silti esimerkiksi Caruna nostaa nyt siirtomaksuja lähes neljä prosenttia.

Toiminnanjohtaja näkee, että tilanne herättää kysymyksiä verkkoyhtiöiden tärkeimmästä tehtävästä.

– Onko tarkoitus maksimoida omistajiensa voitot vai ylläpitää hyvää sähköistä yhteiskuntaa?

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  2. 2

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  3. 3

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  4. 4

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  5. 5

   Aarre, 74, herää joka aamu viideltä vaihtamaan vaimon virtsapussin – Marjon ura liike-elämässä katkesi yhteen kohtaukseen

  6. 6

   Omaishoidolle luvatut rahat valuvat muualle – monessa kunnassa hoitajat eivät ole nähneet senttiäkään luvatuista miljoonista

  7. 7

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  8. 8

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  9. 9

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  10. 10

   Kaarnakuoriainen toi yllättävää potkua bisnekseen: metsäkonevalmistaja Ponssen tulos kasvoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  2. 2

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  3. 3

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  4. 4

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  5. 5

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  6. 6

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  7. 7

   Posti vastasi lakkoilmoitukseen – suomii PAU:ta rajusti: ”Olemme historiamme vakavimmassa tilanteessa”

  8. 8

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  9. 9

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  10. 10

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  6. 6

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  7. 7

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  8. 8

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  9. 9

   Paljonko maitopurkki maksaa? Testaa, tunnetko tuttujen elintarvikkeiden hinnat!

  10. 10

   Kommentti: Möläytin kyläpaikassa jotain, mitä ei olisi pitänyt – raha-asiat ovat monimutkaisempia kuin itse olettaa

  11. Näytä lisää