Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

Google panostaa tuulivoimaan Suomessa.

20.9.2019 10:21

Teknojätti Google kertoo tehneensä historiansa suurimman investoinnin uusiutuvaan energiaan. Osa siitä kohdistuu myös Suomeen, jossa Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai vierailee tänään perjantaina.

Pichai tapaa pääministeri Antti Rinteen (sd), ja vierailun yhteydessä yhtiö julkisti tuulivoimainvestointinsa Suomeen.

Rinne ja Pichai kertoivat tiedotustilaisuudessa tuulivoimainvestoinnista ja siitä, että Google on investoinut Haminaan jo yhteensä kaksi miljardia euroa. Tänään kerrottiin, että Google investoi 600 miljoonaa euroa lisää Haminan-datakeskukseen.

Uutena hankkeena Google ostaa noin 60 prosenttia eli 125 megawattia Piiparinmäen 211,4 megawatin tuulivoimapuistossa tuotettavasta sähköstä Ilmatar Energyltä.

Yhtiö kertoi,että se hankkii kaikkiaan 255 megawattia uusiutuvaa energiaa lisää Suomessa. Google ostaa energiaa Piiparinmäen lisäksi myös toisesta tuuliuvoimahankkeesta.

Kokonaisuudessaan uusi tuulivoimapuisto tuottaa uutta vihreää energiaa Suomen sähköverkkoon 211 megawatin nimellisteholla.

Googlen mukaan uudet projektit takaavat, että Haminan palvelinkeskuksen energiankäyttö on lähes täysin hiilivapaata myös laajennusten jälkeen. Investoinnit tehdään vuoden 2020 aikana.

Viime vuonna Google allekirjoitti kolme uutta energian hankintasopimusta suomalaisten tuulipuistojen kanssa yhteensä 190 megawatin edestä.

Piiparinmäeltä sähköä jo ensi vuonna

Piiparinmäen tuulivoimahankkeen omistavat Ilmatar Windpower ja Omnes Capitalin hallinnoiman Capenergie 3:n yhteisyritys Ilmatar Energy.

Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea, ja se alkaa tuottaa sähköä jo vuonna 2020. Voimalat sijaitsevat Pyhännällä ja Kajaanissa.

Kokonaisuudessaan tuulivoimapuisto tuottaa uutta vihreää energiaa Suomen sähköverkkoon 211 megawatin nimellisteholla.

– Ilmatar on yksi suomalaisen tuulivoimatuotannon pioneereista, ja on upeaa päästä sopimukseen Googlen kanssa, hanketta kommentoi Kalle Pykälä, Ilmatar Windpowerin hallituksen puheenjohtaja ja toinen perustajista.

– Sopimus on hyvä osoitus siitä, kuinka muun muassa suuret teknologiayhtiöt ovat valmiita sitoutumaan tuulivoimaan. Se on paitsi puhdas, myös erittäin kustannustehokas sähköntuotantomuoto, joka mahdollistaa teolliset investoinnit Suomeen. Uusiutuvan energian lisärakentaminen on ainoa tapa saavuttaa globaalit päästötavoitteet.

Kaikkiaan Google ostaa käyttöönsä aurinko- ja tuulienergiaa yhteensä yli kahden miljardin dollarin, noin 1,8 miljardin euron, arvoisesta uudesta infrastruktuurista, joka koostuu eri puolille maailmaa rakennettavista uusista aurinko- ja tuulivoimaloista.

Google on investoinut Eurooppaan 15 miljardia euroa vuoden 2007 jälkeen. Yhtiö kertoi tänään uusista investoinneista myös Belgiaan, Tanskaan ja Ruotsiin.

Tuulivoimahankkeen kustannuksista ei ollut vielä tietoa. Yleensä tämäntyyppisissä investoinneissa puhutaan noin 1,5 miljoonan euron kustannuksista megawattia kohden.

Näin laskettuna investoinnin kokoluokka olisi reilut 300 miljoonaa euroa.

Kalajoen TuuliWatti Oy:n tuulipuiston kokonaisteho on 92,4 megawattia.

– Tämän päivän julkistus tuo uutta uusiutuvaa energiaa sähköverkkoon siellä, missä sitä käytämme. Hanke luo myös uusia työpaikkoja ja tuottaa puhdasta energiaa lähialueiden käyttöön, Googlen operatiivinen johtaja Neha Palmer sanoi tiedotteessa.

Google rahoittaa myös miljoonalla eurolla koulutusohjelmaa Pohjoismaissa. Suomessa koulutuksesta vastaa keskusjärjestö SAK.

Juttua päivitetty klo 18.24: Voimalat sijaitsevat Kajaanin ja Pyhännän alueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?