IS:n haltuunsa saama raportti paljastaa: Näin parafiininen diesel pelasti hallituksen umpi­kujasta

rac

Julkaistu:

Hallituksen sisällä yritystukien leikkaaminen juustohöylällä oli lopulta kauhistus. IS:n saamasta raportista selviää myös, mitä muita yritystukia saattaa olla leikkauslistalla.
Poliitikot ovat lupailleet ja selvitelleet yritystukien leikkauksia jo vuosia, viimeksi 2017 ja 2018, mutta aina tuloksetta.

Umpikuja oli erittäin lähellä myös nykyhallituksella, kun Antti Rinteen (sd) hallitus esitteli budjettiriihessä luovan tavan lunastaa yritystukilupauksensa.

Hallitus ilmoitti budjettiriihen jälkeen, että parafiinisen dieselöljyn verohelpotuksen alentaminen on ainoa konkreettinen yritystukiin riihessä tehty leikkaus. Parafiinisen dieselöljyn veronalennusta leikataan 120 miljoonalla eurolla.

Paljon puhuttavat yritysten verohelpotukset, esimerkiksi energiatuet ja turve, jäivät näin ollen koskematta, kun Rinne veti hihasta jokerina parafiinisen dieselöljyn.

Ilta-Sanomat paljastaa, miksi ja miten keksintö juuri parafiinisen dieselöljyn veronalennuksen poistosta syntyi, ja mitä muita yritystukia hallitus aikoo ottaa tarkempaan syyniin.

Ilta-Sanomat sai haltuunsa yritystukien vähentämistyöryhmän loppuraportin, joka valmistui kovalla kiireellä juuri riihen alla. Raportti kertoo paljon siitä, miksi hallitus päätyi ratkaisuun, joka on jo herättänyt suuttumusta ainakin kuljetusalalla.
Keskustan elinkeinoministeri Katri Kulmunin asettamaa valtiosihteerityöryhmää veti Jari Partanen, ja mukana oli edustajia neljästä muusta ministeriöstä.

Aikataulu ei vauhdikkuudessaan jää paljoakaan jälkeen Juha Sipilän (kesk) hallituksen käänteistä. Työryhmä pystytettiin täyttämään hallitusohjelman kirjaus 9. elokuuta. Valmista tuli jo 16. syyskuuta eli juuri ennen riihtä. Tehtävänä oli ehdotus 100 miljoonan euron yritystukien vähennyksistä vuoden 2023 tasolla.

Aika oli niin lyhyt, että mitään kunnollista selvitystä ei voitu tehdä. Parafiinista dieselöljyä koskeva taustoitus on koottu virkavastuulla nopeasti VTT:n aiempien tietojen pohjalta.

Parafiinisen dieselöljyn verohelpotuksista ei ole riidelty julkisuudessa toisin kuin monista muista yritystuista. Päätös tehtiin kuitenkin kovassa ristipaineessa. Työryhmää läheltä seurannut virkamies, joka ei halua nimeään esille, sanoo, että paine saada kirjaus läpi oli niin suuri, että hallitus laati itselleen myös takaporttikirjauksen.

– Jos yhteisymmärrystä ei synny, sitten leikataan 100 miljoonaa juustohöylällä kaikesta. Jos ei hyvällä niin pahalla.

Miten raportti perustelee päätöstä?

Loppuraportissa kerrataan parafiinisen dieselöljyn verotuen historiaa. Vuoden 2011 energiaverouudistuksessa laadukkaammalle parafiiniselle dieselöljylle säädettiin viiden sentin alennus litraa kohden, koska sen hiukkas- ja häkäpäästöt olivat joitakin muita polttoaineita pienemmät. Se perustui VTT:n selvitykseen ympäristöhyödystä.

Viime aikojen selvitysten mukaan uudempien diesel-autojen päästöt ovat kuitenkin vähentyneet huomattavasti, kun pakokaasujen puhdistusmenetelmät ovat parantuneet. Kun ympäristöhyöty on vähentynyt, öljy-yhtiö saa eräällä tapaa ylikompensaatiota, jos tukea yhä jatketaan, päätöstä perustellaan.

– Parafiinisen dieselin saavutettavan laskennallisen ympäristöhyödyn arvioidaan olevan enää noin 0,5 senttiä litralta, josta se laskee edelleen 2020-alkupuolella, raportissa todetaan.

Nykyisellä autoteknologialla päästään jo puhtaampiin tuloksiin kuin tällä kyseisellä aineella, Lintilä viittasi samaan perusteeseen Ylen A-studiossa.


Toinen päätöksen peruste selviää selaamalla listaa takaportista, eli kaavamaisista alennuksista, joka oli lopulta kauhistus kaikille. Junttalistalla on maatalouden energiaverojen palautusta, turpeen alempaa verokantaa ja tutkimus- ja investointipuolen alennuksia, poliittisesti mahdottomia vaihtoehtoja keskustalle, vihreille ja Sdp:lle.

Esimerkiksi maataloudesta leikkuri olisi vienyt viisi miljoonaa, turpeelta 19 miljoonaa ja tutkimus- kehitys ja innovaatiotoiminnasta 12 miljoonaa. Kaikkiaan 100 miljoonaa euroa 16 eri yritystuesta.

Raportissa tiputeltiin sitten vaihtoehtoja pois, ja otettiin tarkempaan syyniin tietyt tuet. Vaihtoehtona oli, että niille tehtäisiin vuosina 2021–2023 leikkauksia. 208 miljoonaa euroa vuonna 2021, 235 miljoonaa vuonna 2022 ja 311 miljoonaa 2023.

Näitä tarkemmin syynättyjä tukia on yhdeksän kappaletta: Viihdemerenkulun tuet, pienpanimoiden veroedut, maatalouden energiaveron palautus, turpeen verotuki, matkailuautojen, eläinlääkintäautojen, ja ruumisautojen veroedut, työnantajan koulutusvähennys, listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus ja yrittäjävähennys.

Työryhmä lausui kootuista tuista seuraavasti.

– Käsitellyille tuille ei ole ainakaan nykyisessä muodossaan ja laajuudessaan ole vahvoja elinkeinopoliittisia kilpailukykyyn liittyviä tai yhteiskunnallisia perusteita.

Parafiinisen dieselin valintaa työryhmä perusteli näin:

– Työryhmän tehtäväksi on kuitenkin annettu esittää syksyn 2019 budjettiriiheen 100 miljoonan euron leikkauksia vuoden 2023 tasossa. Tämän tehtävänannon kannalta työryhmä toteaa, että parafiinisen dieselöljyn verotuki voi muodostua EU-oikeudellisesti ongelmalliseksi ja työryhmän käsityksen mukaan se tulee joka tapauksessa poistaa.

Bonuksena diesel-päätöksessä on, että se ylittää 100 miljoonan euron tavoitteen 20 miljoonalla.

– Sekin kertoo siitä, että juustohöylämalli olisi ollut niin kova tappio monille, että mentiin mieluummin vaikka yli sadan miljoonan.

Työryhmän käsitys oli, että parafiinisen dieselin verotuen voi poistaa niin, että tukea alennetaan vuoden 2021 alusta kolme senttiä litralta ja vuoden 2023 alusta kaksi senttiä litralta.

Raportti toteaa, että edellä mainittuja tukia pitää vielä ”vakavasti harkita” myöhemmissä talousarvio-arvioinneissa vaalikaudella. Lintilä on tarkentanut, että tällä hetkellä mitään työtä ei ole menossa, jossa muita yritystukia oltaisiin leikkaamassa.

Parafiininen dieselöljy on haitallisilta hiukkas- ja häkäpäästöiltään perinteistä niin sanottua aromaattista dieselöljyä puhtaampaa. Sitä on SKAL:n mukaan verotettu aromaattisia diesellaatuja kevyemmin juuri ympäristösyistä. Lähes kaikki Suomessa myytävä uusiutuva diesel ovat parafiinista.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

  2. 2

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  3. 3

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  4. 4

   Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

  5. 5

   Kobolttia etsivä kaivosyhtiö jättänyt varauksia tuhansille neliökilometreille Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa

  6. 6

   Kommentti: Piittaamattomuus omaishoidosta on käsittämätöntä politiikkaa

  7. 7

   Tjäreborgin omistajasta kisa? Norjalaislehti: Myös kiinalaisyhtiö kiinnostunut

  8. 8

   Virolainen Operail haastaa VR:n rautateiden rahtiliikenteessä

  9. 9

   Kommentti: ”Tähtisijoittaja” syyllistää suosittuja rahastoja kuplariskistä, mutta kaikkia väitteitä ei kannata niellä

  10. 10

   Korhoset maksoivat liki 12 000 euroa ”paskalain” vaatimista laitteista – urakoitsijaa ei tahtonut löytyä millään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  2. 2

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  3. 3

   Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

  4. 4

   Korhoset maksoivat liki 12 000 euroa ”paskalain” vaatimista laitteista – urakoitsijaa ei tahtonut löytyä millään

  5. 5

   Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

  6. 6

   Jopa 10 000 työpaikkaa uhkaa kadota rakennus­alalta – ”Hyvätkin tyypit päästetään menemään”

  7. 7

   Helsinki maksaa jopa 14 000 euron palkkion, jos pitkäaikaistyötön saa oikeita töitä

  8. 8

   Ulkomaille muuttanut luopui perinnöstä, koska se olisi mennyt velkojille – pian iski katumus

  9. 9

   Postin työehtokiistassa aika loppumassa kesken – työtaistelu uhkaa

  10. 10

   Kommentti: ”Tähtisijoittaja” syyllistää suosittuja rahastoja kuplariskistä, mutta kaikkia väitteitä ei kannata niellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri huomasi kahvihuoneen seinällä omituisen lapun – uskoo, että siihen kiteytyy koko terveydenhuollon jättiongelma

  2. 2

   Esko Ylisen Halpa-Halli laajeni hurjasti ja suututti kilpailijat – sitten viinaan retkahtanut nuori liike­mies teki täys­käännöksen, joka yllätti kaikki

  3. 3

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  4. 4

   Juha, 57, teki Kauhukeittiötä, nyt ei saa töitä millään, vaikka on lähettänyt kahden vuoden aikana yli 300 hakemusta

  5. 5

   Toivo Sukari aikoo myydä Seinäjoen Ideaparkin – vain yksi kauppakeskus jää: ”Se on minulle kuin lapsi”

  6. 6

   Tässä ovat 3 mokaa, joilla voit pilata osakesäästötilin hyödyt – vaarana 7 300 euron lasku

  7. 7

   Kiistelty ”paskalaki” astuu voimaan kahden viikon päästä – yli 100 000 kiinteistössä muutokset on vielä tekemättä

  8. 8

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  9. 9

   Sara Blakely teki mullistavan alusvaatekeksinnön ja on nyt miljardööri – idea lähti valkoisista housuista

  10. 10

   Makia joutui taas uuden kopiointikohun silmään: logo kuin suoraan shampoopullosta? ”Lakimiehet ottavat yhteyttä”

  11. Näytä lisää