Asiantuntijat hämmästyivät hallituksen halusta myydä omistuksia: ”Valtio menettää ikiajoiksi osakkeiden osinkotuotot”

Julkaistu:

Kun Antti Rinteen hallitus päätti tiistaina julkistetusta budjetistaan, se linjasi samalla, että valtion omistuksia voidaan myydä jopa liki miljardin euron edestä ”tulevaisuusinvestointien” rahoittamiseksi.
Tulevaisuusinvestointien lista tuli julki kesällä, mutta sitä hallitus ei vielä tiistainakaan paljastanut, mitä se panee myyntiin.

Ilmeisimpiä valtion osakesalkusta myytäviä yrityksiä ovat Sampo ja Neste, arvioi osakevälitysyhtiö Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju. Ne ovat yhtiöitä, jotka houkuttelevat yksityistä pääomaa.

– Tämän suuruusluokan summia ei ole irrotettavissa muista kuin kannattavista ja liiketaloudellisesti menestyvistä yrityksistä, Oksaharju summaa.

Oksaharju kritisoi hallituksen linjauksia ja huomauttaa, että menestyvien yhtiöiden osakkeista luopuminen merkitsisi kymmenien miljoonien loven tekemistä vuosittaiseen osinkopottiin. Hänen mielestään kysymys olisi kultamunia munivan hanhen tai lypsävän lehmän teurastamisesta. Käteen jäisivät nurinkurisesti juuri heikommin tuottavat yhtiöt.

Miljardin euron kokoamiseksi hallituksen lienee käytännön syistä myytävä pörssiyrityksiä, arvioi Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori, Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius. Vaikkapa Postin myyminen ei yksinkertaisesti toisi tarpeeksi rahaa.

Rothoviuksen mukaan myynnissä kannattaa lähteä liikkeelle niistä yhtiöistä, joissa valtion omistukset ovat kaikkein suurimmat. Hän perustelee näkemystään hajauttamisella eli riskienhallinnalla.

– Hajautuksen kannalta kannattaa myydä niitä, joissa on isot keskittymät, Rothovius sanoo ottamatta kantaa yksittäisiin yhtiöihin.

Eniten rahaa valtiolla on kiinni Sammossa, Nesteessä, Fortumissa ja Stora Ensossa, ja hallituksella on valtuudet myydä osakeporfoliosta esimerkiksi kaikki Sammon tai Stora Enson omistukset. Nesteestäkin voi myydä yhä ison osan ilman eduskunnan erillistä hyväksyntää.

Sekä Rothoviuksen että Oksaharjun mukaan yksi varteenotettava vaihtoehto on höylätä omistuksia kevyemmiksi tasaisesti useista eri yhtiöistä.

Valtionomaisuudesta ei pidä luopua mihin hintaan hyvänsä. Rothovius muistuttaa, että jotkut yritykset ovat valtiolle tärkeitä muista kuin taloudellisista syistä. Lisäksi myyntiä harkitessa on otettava huomioon osaketuoton ja osakkeista saatavan hinnan suhde.

”Yhtälö ei taloudellisesti kestävä”

Oksaharju laskee, että jos valtio myy miljardin edestä esimerkiksi Sampoa, jo se aiheuttaa nykytuottoprosentilla laskien noin 70 miljoonan euron pudotuksen vuosittaisiin osinkotuloihin. Se taas olisi saatava kurottua takaisin tavalla tai toisella.

Sen onnistumiseen Oksaharju ei usko. Hän tulkitsee, että budjettiriihen päätösten vuoksi Suomen valtio köyhtyy kolmen miljardin euron edestä: kaksi miljardia ottamalla uutta velkaa ja yhden miljardin luopumalla tuottavasta omaisuudesta.

– On vaikea nähdä, että nämä tulevaisuusinvestoinnit ja budjetin menolisäykset loisivat yksityiselle sektorille uutta yrittäjyyttä, omistajuutta tai riskinottoa, jotka toisivat tulevaisuudessa riittävästi lisää verotuloja. Omaisuusmyynneillä valtio menettää ikiajoiksi myytyjen osakkeiden osinkotuotot.

Oksaharju näkee epätasapainon siinä, mitä osakemyynnillä menetetään ja mitä investoinneilla saadaan. Yhtälö ei vaikuta taloudellisesti kestävältä. Oksaharju puhuu jatkumosta: samat maneerit on nähty aiemmillakin hallituskausilla.

– Lähtökohtaisesti valtion ei tarvitsisi eikä pitäisi olla omistajana, koska liiketoimintariskit eivät kuulu veronmaksajien kannettavaksi, mutta se tapa, jolla valtio keventää omistajuuttaan, voisi olla huomattavasti viisaampi. Omistusten myyntituloilla pitäisi luoda uutta veronmaksukykyä.

– Suurin munaus on tapahtunut tähän saakka siinä, että myyntitulot ovat menneet syömävelan kattamiseen ja tehottomien rakenteiden ylläpitämiseen.

Rothoviuksen mielestä on syytä pohtia, onko valtion järkevää ylipäätään olla mukana sellaisilla aloilla kuin rautatieliikenne tai rahapelaaminen vai pitäisikö ne alistaa kilpailulle. Hänen mielestään valtio voisi hyvin luopua esimerkiksi Veikkauksesta, josta on vastikään keskusteltu laajasti.

– Valtion pitäisi mieluummin säädellä ja verottaa pelaamista, ei tehdä sillä bisnestä ja voittoja, Rothovius tiivistää.

Varoittavaksi esimerkiksi valtion omaisuuden myynnistä Rothovius mainitsee takavuosien Fortumin sähköverkkoyhtiön myynnin ulkomaille.

– Se oli iso virhe. Se olisi pitänyt tuoda Suomen pörssiin erillisenä yhtiönä. Se olisi mennyt hyvin kaupaksi, ja kaikki osingot olisivat jääneet hyödyttämään Suomen talouselämää. Nyt se myytiin todella halvalla, ja siitä maksetaan koko ajan hirveät osingot ulos maasta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  2. 2

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  3. 3

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  4. 4

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  5. 5

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  6. 6

   Aarre, 74, herää joka aamu viideltä vaihtamaan vaimon virtsapussin – Marjon ura liike-elämässä katkesi yhteen kohtaukseen

  7. 7

   Omaishoidolle luvatut rahat valuvat muualle – monessa kunnassa hoitajat eivät ole nähneet senttiäkään luvatuista miljoonista

  8. 8

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  9. 9

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  10. 10

   Björn Wahlroos ei säästele ketään, vaan haukkuu kaikki – katso video

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  2. 2

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  3. 3

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  4. 4

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  5. 5

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  6. 6

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  7. 7

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  8. 8

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  9. 9

   Posti vastasi lakkoilmoitukseen – suomii PAU:ta rajusti: ”Olemme historiamme vakavimmassa tilanteessa”

  10. 10

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  6. 6

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  7. 7

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  8. 8

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  9. 9

   Paljonko maitopurkki maksaa? Testaa, tunnetko tuttujen elintarvikkeiden hinnat!

  10. 10

   Kommentti: Möläytin kyläpaikassa jotain, mitä ei olisi pitänyt – raha-asiat ovat monimutkaisempia kuin itse olettaa

  11. Näytä lisää