Sähkön ja lämmityksen kallistuminen kiihdytti kiinteistökustannuksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

Sähkö- ja lämmityskulut ovat kallistuneet.

Julkaistu: 17.9.2019 16:26

Erityisesti suurimpien kaupunkien kustannukset nousevat kovaa vauhtia.

Kiinteistöjen kustannukset ovat nousseet kunnissa tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Syynä on etenkin sähkön ja lämmityksen kallistuminen.

Asia käy ilmi Kiinteistöliiton vuotuisesta indeksitalo-selvityksestä. Vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin 2,6 prosenttia viime vuodesta. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin verran.

Erityisesti suurimpien kaupunkien kustannukset nousevat kovaa vauhtia. Kolmessa vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 18 prosenttia. Keskimääräinen nousu suurimmissa kaupungeissa on ollut seitsemän prosenttia.

Selvityksessä vertaillaan kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia ja niiden kehitystä, muun muassa kaukolämpöä, vesihuoltoa ja kiinteistöveroa. Vertailtavia kuntia on 59 (katso vertailu alla).

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Raisiossa ja Vihdissä, joissa kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden. Myös Helsinki nousi reippaasti eli 3,07 euroon.

– Kaukolämmön, sähkön, veden ja jätehuollon vertailukustannus on näissä kunnissa Helsinkiä korkeampi. Rovaniemellä tosin sähkökustannus oli Helsinkiä pienempi. Kiinteistöverossa Helsinki on kallein, johtuen maapohjan korkeammasta arvosta, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo Taloussanomille.

Halvimpien kustannusten päässä ovat Kempele, Raahe ja Kokkola.

Eniten kustannukset nousivat Salossa, jossa kasvua oli lähes yhdeksän prosenttia. Syynä oli lämmityksen ja sähkön kallistuminen tuntuvasti. Kouvolassa nousua oli yli seitsemän, Helsingissä ja Oulussa noin kuusi prosenttia viime vuodesta.

Sähkökustannukset nousivat jyrkästi

Kiinteistöliitto laski, että Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa runsaat 3 400 euroa vuodessa. Halvimmassa vertailukunnassa Kempeleessä riitti hieman yli 2 300 euroa.

Eniten eli lähes yhdeksän prosenttia nousivat kiinteistösähkön vertailuhinnat.

Erityisesti sähkön energiahinta kallistui. Nousua oli keskimäärin 17 prosenttia.

Rakennuksen kiinteistöveron ja kaukolämpökustannuksen keskimääräinen vuosimuutos on noin kolme prosenttia. Keskimääräinen vesikustannus nousi 1,5 prosenttia, ja jätekustannukset jopa hivenen laskivat. Tontin kiinteistövero-osuuden keskimääräinen nousu oli prosentin luokkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?