PT: Hallitus ei syypää työllisyystavoitteen romuttumiseen, jos maailmantalous sakkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PT: Hallitus ei syypää työllisyystavoitteen romuttumiseen, jos maailmantalous sakkaa

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) mielestä pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyysastetavoitetta ei pitäisi seurata toteutuneina lukuina.

Työministeri Timo Harakka, pääministeri Antti Rinne ja valtiovarainministeri Mika Lintilä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisessä työllisyysseminaarissa 19. kesäkuuta.

17.9.2019 10:32

Tänään julkistamansa talousennusteen mukaan PT lukee hallitusohjelmaa siten, että työllisyysastetavoite on rakenteellinen eikä tavoitteesta jäämistä katsota poikkeamaksi silloin, kun se johtuu odotettua heikommasta kansainvälisen talouden kehityksestä.

Rinteen hallitus on asettanut tavoitteeksi saavuttaa 75 prosentin työllisyysaste vuoteen 2023 mennessä. Tavoitteen on yleensä tulkittu tarkoittavan toteutuneita lukuja. Työministeri Timo Harakan (sd.) erityisavustajan Ville Kopran (sd.) twiittaus työllisyyslukujen rakenteellisuudesta aiheutti viikonloppuna spekulaatioita siitä, että hallitus on lipsumassa työllisyysastetavoitteestaan.

PT:n mukaan työllisyysastetavoitteen rakenteellinen luonne on jäänyt vähemmälle huomiolle julkisessa keskustelussa.

– Koska kansainvälisen talouden kehitys tulee luultavasti olemaan hallituskaudella odotettua heikompaa, hallituksen onnistumisen arviointi edellyttää arviota Suomen rakenteellisen työttömyyden tasosta toteutuneen työttömyyden sijasta, PT:n ekonomistit kirjoittavat talousennusteessa.

PT huomauttaa, että erilaiset matemaattiset mallit saattavat tuottaa rakenteelliselle työttömyydelle toisistaan ”radikaalistikin poikkeavia arvoja”.

– On hämmentävää, kuinka vähän ekonomistit ja poliittiset toimijat keskustelevat niistä menetelmistä, joilla rakenteellista työttömyyttä aiotaan mitata hallituksen politiikan onnistuneisuutta arvioitaessa, talousennusteessa kirjoitetaan.

PT arvioi, että kansainvälisen talouden kehitystä varjostavat Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota, Britannian EU-ero, Kiinan elvytyksen vaimeat tulokset ja Saksan autoteollisuuden vaikeudet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?