Keskituloisten ostovoima huolettaa budjettiriihen alla – Kansanedustaja Lepomäki: Pidä lupauksesi, pääministeri Rinne - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keski­tuloisten osto­voima huolettaa budjetti­riihen alla – Lepomäki: Pidä lupauksesi, pääministeri Rinne

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) kysyy pääministeri Antti Rinteeltä, pitääkö hän lupauksensa paremmasta ostovoimasta keskituloisille.

Julkaistu: 17.9.2019 7:22

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen mukaan keskituloisten ihmisten ostovoima on tuntuvasti heikkenemässä. Myös Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtajan mielestä suunta on väärä.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kysyy pääministeri Antti Rinteeltä, pitääkö hän lupauksensa paremmasta ostovoimasta keskituloisille. Hallitus käsittelee ensi vuoden talousarvioehdotusta budjettiriihessään 17.–18. syyskuuta.

Lepomäen tiedotteen mukaan pääministeri Rinne lupasi 15.8. Ylen haastattelussa seuraavasti: ”Me tulemme omilla päätöksillämme huolehtimaan siitä, että suomalaisten ostovoima yleisesti ottaen kehittyy parempaan suuntaan.”

Lue lisää: Budjettiehdotus julki – Lintilä: Maailmantalouden signaalit ovat selvät, nyt korostuu kansallisen talouspolitiikan merkitys

Lepomäki huomauttaa, että julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pääministeri ei ole parantamassa, vaan pikemminkin tuntuvasti heikentämässä keskituloisten ihmisten ostovoimaa. Hänestä pääministerillä on budjettiriihessä näytön paikka.

– Keskituloiselle perheelle on ensi vuonna jäämässä 320 euroa vähemmän käteen, jos hallitus ei kompensoi sosiaalivakuutusmaksujen nousua palkansaajille. Tämän lisäksi hallitus on kiristämässä arjen kustannustasoa erilaisilla veropäätöksillä, Lepomäki toteaa lainaten Veronmaksajain Keskusliiton laskelmia.

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan keskituloisen eli noin 3 452 euroa kuussa ansaitsevan verotus on kiristymässä 0,4 prosenttia. Veroprosentti nousisi 30,4 prosentista 30,8 prosenttiin. Käteen jäisi noin 160 euroa nykyistä vähemmän.

Näissä liiton arvioissa on huomioitu eri sosiaalivakuutusmaksujen ennakoitujen muutosten lisäksi valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen vaikutukset veroihin.

Lue lisää: Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle 57 miljardia: Tupakan ja virvoitusjuomien verotus kiristymässä – katso, mihin on tulossa lisärahaa

Lepomäki muistuttaa myös, että hallitus on lisäksi kertonut leikkaavansa kotitalousvähennystä 95 miljoonalla eurolla. Kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkoissa 20 prosentista 15 prosenttiin. Enimmäismäärä laskee 2400 eurosta 2250 euroon.

– Kotitalousvähennyksen pienentäminen vaikeuttaa paljon palveluita käyttävien kotitalouksien kuten ikäihmisten ja lapsiperheiden arkea. Ilmiselvästi se myös heikentää työllisyyttä, vaikka hallituksella on päinvastaiset tavoitteet, Lepomäki ihmettelee tiedotteessa.

Lisäksi hän huomauttaa, että polttoaineveroon on tulossa ensi kesänä jopa lähes 7 sentin korotus litralta. Hallituksen kaavailut kompensoida muutos palkkaverotuksessa eivät riitä autoa päivittäin tarvitsevan perheen kustannusten nousuun.

– Kyseessä on ilmastotoimeksi verhottu arjen raippavero, sillä autoilun aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä verotetaan jo nyt moninkertaisesti suhteessa muihin päästölähteisiin.

”Suunta on väärä”

Veronmaksajien Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen harmittelee hallituksen kaavailuja kiristää verotusta. Hyväpalkkaisilla kiristys on vielä keskituloisia suurempi eli 0,5 prosenttiyksikköä. Vain selvästi keskituloa pienemmillä palkkatasoilla kiristys on jäämässä lähelle nollaa.

– Suunta on väärä. Kaikki tämä leikkaa ei vain keskituloisten vaan myös muiden tuloja ja sitä kautta ostovoimaa, Lehtinen sanoo.

Kiristykset haittaveroihin Lehtinen sanoo vielä jotenkuten ymmärtävänsä, mutta hän epäilee kuitenkin, että kansalaisten sietokyky tulee aika pian vastaan.

Lue lisää: Yksi kuva todistaa: näin hienosti veroalennus lisää vaurautta – vai oliko kyseessä kikka?

Myös Lehtinen ihmettelee kaavailuja leikata kotitalousvähennyksestä. Hänestä se sotii hallituksen aikeita vastaan.

– Miten se sopii tavoitteisiin taistella harmaata taloutta vastaan ja parantaa työllisyyttä?

Lehtisen mielestä hallituksen on budjettiriihessään syytä päättää ainakin 250 miljoonan euron lisäkevennyksistä, jotta palkkaverotusta ensi vuonna uhkaava kiristyminen estetään kaikilla tulotasoilla.

Hän kääntää katseet työmarkkinapolitiikkaan ja käynnistymässä olevaan liittokierrokseen.

– Palkkamalttia tuskin edistää, jos kiristyvät verot leikkaavat palkansaajien nettoansioita ja ostovoimaa, Lehtinen muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?