Etla: Suomen talouskasvu jarruttaa – ensi vuonna kasvu on suomalaisista kiinni - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Etla: Suomen talouskasvu jarruttaa – ensi vuonna kasvu on suomalaisista kiinni

Ensi vuonna Suomen talouskasvu on kiinni siitä, miten suomalaiset kuluttavat.

Etla ennustaa viennin kasvavan tänä vuonna 3,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,3 prosenttia.

16.9.2019 10:00

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on laskenut ennustettaan Suomen kuluvan vuoden ja ensi vuoden talouskasvusta, joka tutkimuslaitoksen mukaan hidastuu selvästi. Taustalla on maailmantalouden jarruttaminen, joka näkyy viennissä.

– Laivatoimitusten ansiosta vienti vetää vielä tänä vuonna, mutta ensi vuonna hidastuva kasvu on hyvin riippuvaista kotimaisesta kysynnästä, tiedotteessa todetaan.

Tänään julkistamassaan suhdanne-ennusteessaan Etla arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia, 0,9 prosenttia vuonna 2020 ja 1,1 prosenttia vuonna 2021.

Maaliskuussa julkistetussa ennusteessa Etla arvioi Suomen bkt:n kasvavan 1,4 prosenttia tänä vuonna ja 1,2 prosenttia vuosina 2020 ja 2021.

Viennin Etla ennustaa kasvavan tänä vuonna 3,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,3 prosenttia. Yksityisen kulutuksen Etla arvioi kasvavan kuluvana vuonna 0,7 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. Investointien kasvu on ennusteen mukaan noin 1,4 prosenttia tänä ja 0,8 prosenttia ensi vuonna.

– Investointiasteessa ei tapahdu merkittäviä muutoksia ennustejaksolla ilman uusia merkittäviä talouspolitiikkatoimia, arvioi Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Työttömyysasteen ennustetaan laskevan tänä vuonna 6,5 prosenttiin ja ensi vuonna 6,3 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?