Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

Asiantuntija korostaa, ettei kuluttajilla ole aihetta paniikkiin. Uusiin maksujärjestelmiin siirrytään asteittain.

Pankit tarjoavat asiakkailleen uusia tunnistautumisvälineitä ja ohjeistavat niiden käytössä.

13.9.2019 16:54 | Päivitetty 14.9.2019 8:29

Lauantaina voimaan astuva uusi maksupalvelulainsäädäntö muuttaa merkittävästi verkko- ja mobiilimaksupalveluja sekä lakkauttaa joitakin korttimaksutapoja. Taustalla on viime vuoden alussa lakiin kirjattu EU:n PSD2-direktiivi, jonka täytäntöönpanon siirtymäaika päättyy.

Finanssialan (FA) johtava asiantuntija Teija Kaarlela kehottaa kuluttajia valmistautumaan muutoksiin rauhallisesti. Siirtymäajan päättymisestä huolimatta uudet maksujärjestelmät otetaan käyttöön asteittain pankki- ja palvelukohtaisesti.

– Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää, Kaarlela sanoo.

Kokosimme yhteen muutoksia, joihin kuluttajan on ostoksilla viikonlopusta lähtien syytä varautua. Vaikka monet palvelut tarjoavat perinteisiä maksutapoja vielä jonkin aikaa, on jokainen sitoutunut mukauttamaan maksujärjestelmänsä EU-direktiivin edellytysten mukaiseksi.

  • Onko sinulla ollut ongelmia maksamisen muutoksien vuoksi? Kerro niistä meille: uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsApp 040-6609019.

1. Mahdollisuus maksaa pankkikortin magneettiraidalla tai allekirjoituksella loppuu

Direktiivin keskeisiä tavoitteita on varmistaa maksajan henkilöllisyys edellyttämällä entistä vahvempaa tunnistautumista. Allekirjoituksella tai magneettiraidalla maksaminen ei tätä kriteeriä täytä. Kaarlelan mukaan uuden sääntelyn tulisi näkyä kaupoissa heti.

2. Korttitietoja ei voi enää syöttää kassaan, mikäli asiakas ei muista kortin tunnuslukua

Kauppias ei voi myydä ostoksia tunnusluvun unohtaneelle asiakkaalle kirjaamalla kortin tiedot maksujärjestelmään. Tämänkin muutoksen näkyminen on odotettavissa viikonloppuna.

3. Mobiilimaksut vaativat entistä vahvempaa tunnistautumista

Direktiivin mukaan kuluttajan tunnistautumisesta verkko- ja mobiilimaksuissa vastaa pääsääntöisesti pankki. Tunnistautuminen voi edellyttää sovellukseen kirjatun korttitunnisteen lisäksi esimerkiksi PIN-koodia tai sormenjälkeä.

Sovellukset, joissa maksaminen on tähän asti onnistunut kortilla tunnistautumisen jälkeen yhdellä klikkauksella, joutuvat mukautumaan uuteen maksupalveludirektiiviin. Eräpäivä on kuitenkin sovelluskohtainen.

Poikkeuksia ovat palvelut Apple Pay ja Google Pay, joilla maksaminen ei joka kerta edellytä vahvaa tunnistautumista.

4. Verkkomaksussa pelkät maksukortin tiedot eivät riitä

Jatkossa kortilla tehtävät verkko-ostokset varmennetaan yhä useammin pankkitunnuksilla. Poikkeuksia ovat alle 30 euron maksut, joihin vahvaa tunnistautumista ei direktiivin toteutuessakaan joka kerta vaadita.

Kaarlela huomauttaa, että Finanssivalvonta (Fiva) on antanut palveluntarjoajille aikaa uudistaa maksupalvelunsa.

– Kaikki kuitenkin toimivat sen eteen, että palvelu muuttuu sääntelyn mukaiseksi. On palvelukohtaista, miten ja missä ajassa vaatimusta lähdetään toteuttamaan, Kaarlela sanoo.

Fiva on kuitenkin vaatinut, että kaikilla sen valvomilla palveluntarjoajilla on oltava suunnitelma uuteen järjestelmään siirtymiseksi tämän vuoden aikana.

5. Pankkien paperisten tunnuslukulistojen käyttö maksamiseen edellyttää jatkossa lisävarmennetta, esimerkiksi tekstiviestivahvistusta

Siirtyminen pois paperisista tunnuslukulistoista tapahtuu pankkikohtaisesti. Pankit tarjoavat asiakkailleen uusia tunnistautumisvälineitä ja ohjeistavat niiden käytössä. Kaarlela huomauttaa, että listoilla tunnistautumisen muutokset koskevat vain maksamista. Niiden käyttäminen esimerkiksi julkisissa palveluissa tai omakannassa tunnistautumiseen on jatkossakin mahdollista.

– Vaikka lainsäädännöllinen eräpäivä on sunnuntaina, finanssivalvoja on todennut, että kuluttajille voidaan antaa lisäaikaa. Listoja voi siis vielä toistaiseksi käyttää. Asia määräytyy pankkikohtaisesti, Kaarlela sanoo.

6. Tilitietoja voidaan käyttää yli pankkien rajojen ja yhdistää saman palvelun alle

Uudessa pankkimaksupalvelussa kuluttajalle ilmaantuu vain yksi painike, jota klikkaamalla tuotteet voi maksaa kaikilta tileiltä. Erilliset pankkikohtaiset maksutavat loppuvat. Muutoksen tarkoitus on vähentää kesken jääneiden verkko-ostosten määrää ja yhdenmukaistaa verkkomaksuhinnoitteluja.

Tilitapahtumien hallinnoimiseksi syntyy uudenlaisia tilitietopalveluja, joiden asiakkaat voivat tarkastella samalla alustalla eri pankeissa olevia tilejään.

Kaarlela pitää ymmärrettävänä, että direktiivi ja sen täytäntöönpano ovat herättäneet hämmennystä. Accenturen kesäkuussa julkaiseman tutkimusraportin mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista kuluttajista oli tietoisia direktiivin vaikutuksista maksutoimeksiantopalveluihin ja 12 prosenttia tilitietopalveluihin.

Muutosprosessin Kaarlela ennustaa kuitenkin tapahtuvan vailla suurempia häiriöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?