Republic of Santa Claus Dream Work kaavailee Rovaniemelle yli miljardin euron Joulupukin valtiota - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lapissa vireillä miljardin euron ”jouluvaltio”, jonka keksijä kypsytteli ajatusta 30 vuotta: ”Tämä on niin hullu idea, että se on hyvä”

Jouluvaltiolle haetaan parhaillaan rahoitusta sekä kotimaasta että ulkomailta.

Julkaistu: 14.9.2019 7:13

Rovaniemelle suunnitellaan yli miljardin euron uutta jouluteema-aluetta. Puuhamiehellä ei ole kokemusta matkailualasta, mutta ideaa hän on kypsytellyt jo 30 vuotta.

Suomalaisen yrittäjäryhmän Rovaniemelle virittämä jättihanke, Joulupukin valtio, on nytkähtänyt hieman eteenpäin. Hanketta vetävä kehitysyhtiö Republic of Santa Claus Dream Work allekirjoitti juhannuksen alla Metsähallituksen kanssa aiesopimuksen, jolla hanke vuokraa valtion maita seuraavat 50 vuotta.

Tänä syksynä alkoi työ hankkeen tunnettuuden ja rahoituksen saamiseksi. Työtä riittääkin, sillä mitään allekirjoituksia ei ole vielä papereissa ja rahaa tarvitaan paljon.

– Puhumme yli miljardin euron hankkeesta, sanoo idean isä, Republic of Santa Claus Dream Workin perustajajäsen Ari Siitari.

– Epäilyksiä on aina silloin kun Suomessa ajatellaan isosti asioita, mutta erityistä vastustusta en ole kuullut. Kaikki sanovat, että tämä on niin hullu idea, että se on hyvä.

Siitari ja yrittäjä Mato Valtonen vetävät 17 hengen osakastiimin kanssa projektia. Osakkaina on mukana muun muassa juristi-ammattipuhuja André Noël Chaker, matkailualalla vaikuttava Mauri Rytkönen, Oilon-yhtiötä johtanut Eero Pekkola ja arktisiin alueisiin perehtynyt erikoistutkija Yrjö Myllylä.

Summa on huima, mutta vielä huimempi on joulupukin brändiarvo: 1 600 miljardia dollaria konsulttiyhtiö Brand Financen arvion mukaan. Täydessä toiminnassa Joulupukin valtion on määrä houkutella 10 miljoonaa turistia vuodessa. Näistä puolet on laskettu olevan kaukomatkoja.

Rovaniemen kaupunkia, lentokenttää ja alueen eri osia yhdistää yksiraiteinen juna. Myös poroilla ja koirilla voisi liikkua, sillä valtio on autoton.

Helsingin Linnanmäen kävijämäärä on vuosittain noin miljoona, Tuurin kyläkaupan arviolta kuusi miljoonaa ja Pariisin Disneylandin liki 15 miljoonaa vuonna 2017.

Hankkeen on arvioitu kasvattavan Suomen matkailutuloja neljä miljardia euroa, kun kesä- ja ruskamatkailu kasvaa. Arvio on Siitarin mukaan laskettu turistien nykyisestä päivittäisestä keskikulutuksesta Suomessa ja vertailukohteissa ja siitä, että vierailuaika Suomessa pidentyy.

Pohjoiseen jättimäinen ”pyrypallo”

Jouluvaltion alue, lähes 8 000 hehtaaria, sijaitsee Rovaniemen lentokentän pohjoispuolella. Alueella ei ole vielä edes yleiskaavaa, pelkkää talousmetsää ja poroja.

Sisälle astutaan Welcome Centerin, tervetulokeskuksen kautta. Se on kauppakeskus, joka painottuu ravintolapalveluihin. Liiketilaa tulee arviolta noin 60–80 kaupalle.

Alueita on kolme kävijä- ja teemaryhmittäin: ’Aidon’ joulun alue, jossa joulua vietetään eri kulttuureittain. Sitten on viihteellisempi teema-alue ja hyvinvoinnin alue, jonne rakennetaan muun muassa vesipuisto ja maailman suurin saunamaailma.

Matkailija voi myös astua sisään jättimäiseen kalvokupoliin, 400 metrin halkaisijan ”pyrypalloon”, jonka sisällä on pienoiskylä ja tekolunta. Jos onni suosii, revontulia voi seurata läpinäkyvän kupolin suojassa.

Konseptiin kuuluu myös verkkopalveluita ja muihin maihin, kuten lentokentille, luotavia ”pieniä elämyskeskuksia”. Valtion luominen juurruttaa joulupukin markkinoinnillisesti maailmanlaajuisesti Suomeen, Siitari sanoo. Kun matkailija astuu satumaailmaan, hän voi myös liittyä jouluvaltion e-kansalaiseksi tai hankkia ”viisumin” vierailua varten.

Kiinalaisia ja amerikkalaisia

Ratkottavaa riittää rahoituksen lisäksi. Työvoiman saanti on yksi ongelma. Sitä aiotaan rekrytoida tarvittaessa ulkomaita myöten. Hankearvio on, että alue voi työllistää suoraan 10 000 henkilöä ja välillisesti 20 000 henkilöä ympärivuotisesti.

– Työvoimaan saantiin tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, ja esimerkiksi yrittäjyyden kynnyksen madaltamista, Siitari sanoo.

Siitarin mukaan esimerkiksi Kiinassa neuvotellaan rahoituksesta kolmen ehdokkaan kanssa: yksi toimii rakennusalalla, toinen on monialayhtiö, kolmas tekee kiinteistösijoituksia ja perustaa yhteisyrityksiä.

Karttakuva teemapuistoalueesta.

– Kiinalaiset ovat kysyneet, kauanko tätä rakennetaan, ja olen sanonut, että normaalisti viisi vuotta. He sanovat, että se on sijoittajille liian pitkä aika.

– Myös Amerikassa useita kiinteistösijoittajia on ilmaissut kiinnostuksensa ja Euroopasta ja Suomestakin. Arabimaista olevan sijoittajan kanssa joudumme neuvottelemaan uudestaan, koska hanke viivästyi vajaalla vuodella ja taho, joka oli aiemmin mukana, ei jaksanut odottaa.

Alueen konseptisuunnittelusta vastaa kansainvälinen suunnittelutoimisto, joka on suunnitellut suuria vapaa-ajan kohteita maailmalla.

Yksityinen rahoitus ei ole myöskään poissuljettu.

– Kaikki on mahdollista. Yksityistalouksilla on paljon laiskaa rahaa tileillä, joka pitäisi myös saada liikkeelle.

Kaavoitus voi viedä pari vuotta

Lapin ely-keskuksen mukaan jouluvaltion ympäristövaikutusten arviointia tullaan harkitsemaan, kun hanke täsmentyy. Välttämättä arvioita ei tarvitse tehdä.

Alueella ei ole mitään kaavaa vielä, vain teollisuusmetsää.

Kaavoitus vie näin isossa hankkeessa parikin vuotta, arvelee myyntipäällikkö Kari Männistö Metsähallituksen kiinteistökehityksestä. Hän sanoo, että viranomaiset, joiden kanssa hankkeesta on keskusteltu, suhtautuvat lähtökohtaisesti myönteisesti siihen.

– Sekin on tosi, että hanke on valtava, minun oletukseni on, että koko hanketta ei voi kerralla tehdä vaan palanen kerrallaan, mikä onkin mielestäni järkevää. Paljon on haasteita kieltämättä, mutta meille on vakuutettu että ne voidaan ratkaista.

Männistö kehuu rakentamisen suunnittelua siinä mielessä fiksuksi, että luontoa jää alueella runsaasti.

– Alueella on jopa erotusaita. Poromiehet pelkäsivät, että alue aidataan, mutta yrittäjät nimenomaan toivovat, että porot voivat liikkua siellä.

Vaikka rakentaminen etenee osissa, hankkeeseen ei lähdetä puolittain, Siitari sanoo.

– Emme lähde siitä, että rakennamme jonkin palasen, ja katsomme miten käy. Tämä on pakko toteuttaa isosti eikä tätä voi jarrutella ja lähteä liikkeellä pienellä mökkikylällä.

Aika ajaa Rovaniemen pajan ohi

Siitari on aiemmin pyörittänyt koru- ja asusteketju Ninjaa. Matkailualasta ei ole kokemusta, mutta idea on pyörinyt päässä hyvin pitkään.

– Olen tätä 30 vuotta miettinyt ja ihmetellyt miksi meillä ei voida tehdä jotain suurta, sellaista jota muilla ei ole. Monissa teemapuistoissa vierähtää kolmesta neljään päivään, mutta Suomessa vastaavissa puistoissa kaikki on nähty muutamassa tunnissa. Vaikka Rovaniemellä on tehty paljon töitä joulun eteen, se ei vain riitä maailman mittakaavassa.

Siitari kertoo, että hänellä on ollut tehdas Kiinan alueella, jossa tehdään yli puolet maailman joulukoristeista.

– Heidän show room -tuotteissaan ei koskaan lue Rovaniemi vaan amerikkalaisittain north pole (Pohjoisnapa). Vuonna 2011 olin Equadorissa Quitossa, jossa omistaja rakensi 2 000 neliön joulumaan kauppakeskuksen käytäville. Täällä kukaan ei tee sellaista.

Entä valtioidea, luopuuko joulupukki suomalaisesta kansalaisuudestaan, kun perustetaan uusi valtio?

– Ei, joulupukki on vähän kuin jeesus, ei sitä kukaan omista. Paavi asuu Vatikaanissa, koska se on paavin valtio, ja joulupukki on suomalainen ja asuu täällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?