Viranomainen varoittaa: Ensi viikonlopusta lähtien pankkipalveluiden tarjoajien joukossa voi olla huijareita - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viranomainen varoittaa: Ensi viikonlopusta lähtien pankkipalveluiden tarjoajien joukossa voi olla huijareita

Julkaistu: 13.9.2019 7:05

Kilpailu- ja kuluttajavirasto epäilee, että pankkipalveluissa viikonloppuna voimaan tuleva muutos saa myös huijarit liikkeelle.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto varoittaa lauantaina voimaan tulevan psd2-maksupalveludirektiivin tuomista mahdollisista uusista vaaroista. Direktiivin tarkoituksena on muun muassa lisätä pankkipalveluihin kilpailua, mutta muutos saattaa houkutella myös verkkorikollisia.

Pankkialalle voi jatkossa tulla uusia yrityksiä, joille asiakas voi antaa pääsyn jossain pankissa olevan tilinsä tietoihin. Niin sanotut tilitietopalvelut pääsevät vain kokoamaan tietoja asiakkaan tililtä, esimerkiksi tarjotakseen jonkinlaista koottua talousneuvontaa, kun taas niin sanotut maksutoimeksiantopalvelut voivat esimerkiksi suorittaa käyttäjän maksuja, eli tehdä tililtä siirtoja ilman että käyttäjän oma pankki osallistuu asiaan.

KKV varoittaakin, että myös huijarit voivat yrittää esiintyä virallisina ja hyväksyttyinä tilitieto- tai maksutoimeksiantopalveluina.

– Käytännössä kuluttajan kannattaa aina ennen maksu- tai tilitietopalvelun käyttöönottoa selvittää palveluntarjoajan perustiedot, kuten yrityksen nimi ja yhteystiedot, sekä tarkistaa yrityksen verkko-osoite, KKV neuvoo.

– Luotettava palveluntarjoaja kertoo verkkosivuillaan itsestään, toiminnastaan, yhteystiedoistaan ja valvovasta viranomaisesta avoimesti. Huijari voi kuitenkin naamioida verkkosivustonsa luotettavan näköiseksi.

Varmuuden vuoksi kannattaa myös tarkistaa, löytyykö palveluntarjoaja Finanssivalvonnan ja Euroopan pankkiviranomaisen rekistereistä, joihon on luvan saaneet ja rekisteröityneet toimijat on listattu.

Viikonloppuna ainakin osittain voimaan tuleva psd2-direktiivi tuo muutoksia myös maksamiseen. Esimerkiksi pankkikorttien magneettiraita poistuu EU-alueella pääsääntöisesti käytöstä.

Lisäksi verkkomaksuissa siirrytään jatkossa yhä enemmän vahvaan tunnistautumiseen pankkitunnusten avulla, eli pelkkä luottokortin numeron ja varmennusnumeron käyttö ei enää riitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?