Postin myllerrys vaikuttaa jopa 10 000 suomalaisen palkkaan – 3 asiaa määrittävät, mitä seuraavaksi tapahtuu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Postin myllerrys vaikuttaa jopa 10 000 suomalaisen palkkaan – 3 asiaa määrittävät, mitä seuraavaksi tapahtuu

Posti hakee laajaa palkkasäästöä ja valmistelee rakenneuudistuksia.

Työehtosopimusneuvottelut koskevat jopa 10000 postilaisen palkkoja, työaikoja ja tehtäviä.

12.9.2019 12:29

Valtion omistama Posti Oy haluaa uutta postilakia ja nopealla aikataululla. Työehtosopimusneuvottelut, joista Posti hakee säästöjä, koskevat jopa 10 000 postilaisen palkkoja, työaikoja ja tehtäviä.

1. Posti odottaa lain uudistamista

Postin myllerrys jatkuu. Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan postilain täytyy uudistua viimeistään vuonna 2021, jotta posti voi selviytyä peruspalveluvelvoitteista.

Malinen kertoi näkemyksensä – jota Posti vaati myös vaalien yhteydessä – hallintoneuvostolle viimeksi syyskuun 5. päivän kokouksessa.

– Vuoden 2017 postilain muutoksen mukaan Postia koskee edelleen suurimmassa osassa maata viiden päivän yleispalveluvelvoite. Sen rahoituspohja on perustunut käytännössä yli miljardin kirjeen vuosittaiseen jakelumäärään. Nyt kirjeiden jakelumäärä on jo enemmän kuin puolittunut ja velvoitteen rahoituspohja on murentumassa, perustelee Postin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Anttila.

Samana vuonna Postin on määrä saada valmiiksi iso kulukuurinsa, 150–200 miljoonan euron kustannussäästöt.

Postin palkka- tai organisaatiouudistuksista ei ole tihkunut tarkempaa tietoa. Taloussanomien tietojen mukaan Postin johtoryhmässä on keskusteltu sekä yhtiön pilkkomisesta että pörssiin viemisestä. Posti ei kuitenkaan päätä näistä, vaan omistaja.

Esillä on myös nykyisen hoivatyön laajentaminen, mihin pääministeri Antti Rinnekin (sd) viittasi. Posti toimii jo hoivapalveluissa Postin Hoivapalvelut yrityksellään.

– Kyse ei ole hoitotyöstä vaan siitä voidaanko julkista palvelua laajentaa niin että kurkataan ikkunasta, onko kaikki hyvin. Ja jos ei, niin he kysyvät miten voi auttaa, Rinne visioi Ylelle.

Postilla ja omistajaohjausyksiköllä lienee tarkempikin kartta siitä, kuinka Postia viedään lähivuosille. Sellaista tarvitaan jo alkaneissa työmarkkinaneuvotteluissa, jossa Posti ajaa ”rakenteelliset muutokset ” mahdollistavia työehtosopimuksia.

– Vaihtoehto, että mitään ei tehdä, ei enää ole mahdollinen Postin johdossa, eräs Postia tunteva lähde sanoo.

2. Työehtosopimukset uusiksi 10 000 postilaiselta

Postin työehtosopimuksia yritetään rukata rakenneuudistusta vastaavaksi syksyn työmarkkinaneuvotteluissa. Maanantaina alkaneet tes-neuvottelut koskevat noin 10  000 henkeä, noin 64 prosenttia Postin Suomen-henkilöstöstä.

Helsingin Sanomat uutisoi Postin kaavailevan palkanalennuksia 8 000 hengelle. Kirjeitä ja paketteja jakavien ja käsittelevien postilaisten, noin 8 000–10 000 hengen palkanleikkauskysymys on ollut esillä jo keväästä, kun Posti ilmoitti 150–200 miljoonan säästöohjelmasta ja vaatimuksesta leikata tes-kuluista vuositasolla 60 miljoonaa.

Silloin sopimukseen ei päästy. Voimassa olevat työehtosopimukset päättyvät lokakuun lopussa. Palta eli työnantajapuoli on kertonut, että se pyrkii löytämään kilpailukykyisen työehtosopimus- ja kustannustason ”myös perinteisissä postipalveluissa” syksyn aikana.

– Muissa jakeluyhtiöissä noudatettavien työehtojen kustannustaso on Postin noudattamaa PAU:n työehtosopimusta merkittävästi alhaisempi. Nykytilanne on Postin pärjäämisen kannalta kestämätön, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto painotti tiedotteessa.

Paltan mukaan Postin jakelumääristä 96 prosenttia tulee kilpailluilta markkinoilta ja vain neljä prosenttia kirjelähetyksistä. Kirjemäärän lasku vähentää vuosittain yhtiön tuloja noin 70 miljoonaa euroa.

Työehtosopimuksia on kaikkiaan 11 kappaletta.

Jos grafiikka ei näy, katso se täältä.

3. Suoriteperusteisia lisiä ja alennuksia 700 postilaiselle

Julkisuudessa on aiemmin esillä ollut lähinnä noin 700 paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijöiden palkanalennukset. Valtio-omistaja on jäädyttänyt suunnitelman toistaiseksi.

Postin johto kertoi hallintoneuvoston kokouksessa (5. syyskuuta) suunnitelmasta kompensoida alennuksia suoriteperusteisella lisällä, kun asiasta nousi poru hallintoneuvoston jäsenen Juhana Vartiainen (kok) puheista Ylen A-talkissa. Posti tiedotti suoritelisästä jo elokuussa ja kehuu sen parhaimmillaan jopa nostavan kokonaisansiota.

PAU ei aio taipua suoriteosan lisäämiseen.

– Kaikkien suoritepalkkojen ongelma on, että ne ovat täysin työnantajan käsissä, ja työntekijän näkökulmasta tilanne on, että niistä voi koska tahansa tippua taulukkopalkan tasolle. Postilla on paljon suoritepalkkoja jo nyt. Olemme niitä vuosia seuranneet, ja joko tavoitteet on nostettu niin korkeiksi ettei niihin kukaan pääse, tai sitten järjestelmä on lakkautettu, Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo Taloussanomille.

Posti johto esitteli suoritepalkkiota hallintoneuvostolle, mutta sanoi sen olevan yhä keskeneräinen. Teollisuusliiton tes-muutosta laajempia palkanalennussuunnitelmia tai organisaatiomuutoksia ei ole hallintoneuvostolle esitelty.

Postin palkkakohu

  • Posti tuore palkkakohu syttyi, kun yhtiö ilmoitti noin 700 työntekijän siirtymisestä Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen alle. Muutos merkitsee Paun mukaan 20–50 prosentin palkanalennusta.

  • PAU:n mukaan nykyisessä tesissä lajittelutyötä tekevien minimitaulukkopalkka on 11,34 euroa tunnissa, yli 16 vuoden kokemuksella pääkaupunkiseudulla 14,41 euroa tunnissa. Teollisuusliitolla vähimmäistuntipalkka on 8,90 euroa ja 11 vuoden jälkeen 10,26 euroa, eli alennus olisi 27 prosenttia.

  • Samaan aikaan uutisoitiin Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen huippupalkasta. Taloussanomien laskelman mukaan palkat ja palkkiot ovat kivunneet neljässä vuodessa 65 prosenttia 990 000 euroon vuodessa.

  • Malisen palkan synnyttämä kiukku ajoi omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) vaatimaan, että Postin hallituksen tulee tämän kuukauden aikana korjata palkkiojärjestelmää.

  • Postinjakajia on noin 7 000, ja reilut 2000 käsittelijää eli yhteensä noin 9  000-10 000 henkeä. Lisäksi Postissa on toimii hoivapuolen henkilöstöä, Transvalin logistiikkasisälogistiikan henkilöstöä, varastoliiketoimintaa, it- ja hallintohenkilöstöä sekä ulkomailla useita tuhansia Postin työntekijöitä.

  • Suomessa oli Posti-konsernin henkilöstöä noin 15 700 viime vuoden lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?