Posti palkkaa satoja uusia vuokratyöntekijöitä noin 8,90 euron tuntipalkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mittakaavassa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

Yritys alkaa käyttää satoja vuokratyöntekijöitä lisää SOL Logistiikkapalveluiden kautta.

12.9.2019 5:59

Postin pääluottamusmiehet saivat elokuussa useilla pakettien ja kirjeiden lajittelun työpaikoilla postikeskuksissa ja logistiikkakeskuksissa viestin. Yritys ilmoitti alkavansa käyttää satoja vuokratyöntekijöitä halvemmilla työehdoilla SOL Logistiikkapalveluiden kautta.

Uusi tytäryhtiö SOL Logistiikkapalvelut on työnantajaliitto Medialiiton jäsen. Yrityksessä käytetään Medialiiton ja työntekijäliitto Teollisuusliiton neuvottelemaa jakelun työehtosopimusta. Tuntipalkka on ollut uusissa työsopimuksissa alimmillaan 8,90 euroa tunnissa. Palkka ilmenee Taloussanomien haltuunsa saamasta työsopimuksen liitteestä:

Taloussanomien haltuunsa saama SOL Logistiikkapalveluiden ja Postin yksikön työsopimuksen liite.

SOLin Postilla olevat vuokratyöntekijät olivat viime kevääseen asti SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijöitä. Yrityksessä noudatettiin työntekijäliitto PAU:n ja työnantajaliitto Paltan neuvottelemaa Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta, jossa lähtöpalkka on 11,34 euroa tunnissa.

PAU:n työehtoasiantuntija Jussi Saariketo pitää Postilla meneillään olevaa ”työehtosopimusten halpuutusta” kokonaisuutena ainutlaatuisena.

– Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mittakaavassa. Tässä on kyse ihmisten ja heidän perheidensä toimeentulosta.

Erot jopa 40 prosenttia

SOL Logistiikkapalvelut perustettiin tämän vuoden huhtikuussa. Saarikedon mukaan SOL ilmoitti tuolloin vuokratyöntekijöille, että jatkossa postityötä on tarjolla tässä yrityksessä.

Ilmoituksen vastaanottajina oli tuolloin ilmeisesti lähes tuhat työntekijää, joista valtaosa on nuoria parikymppisiä ensimmäisessä työpaikassaan. Tieto koski sekä uusia että vanhoja työntekijöitä.

– Kesän aikana työntekijöitä on pikkuhiljaa siirretty uuteen yritykseen. Jonkin verran heitä voi olla vielä SOL Henkilöstöpalveluissakin.

Saariketo kertoo, että erot palkoissa kahden yrityksen välillä voivat nousta jopa 30–40 prosenttiin. Ilmeisesti osa SOL Logistiikkapalveluiden vuokratyöntekijöistä on saanut jakelun työehtosopimusta korkeampaa palkkaa, koska joillain paikkakunnilla on vaikeuksia saada työvoimaa.

– Uskon, että kaikki pyritään lopulta saamaan Medialiiton työehtosopimuksen piiriin.

PAUn tietojen mukaan Teollisuusliiton kanta on, että SOL Logistiikkapalveluiden noudattaman työehtosopimuksen soveltamisala ei ulotu käsittelytyöhön vaan koskee ainoastaan jakajia. Medialiiton mukaan lajittelutyö on aina kuulunut jakelun työehtosopimuksen piiriin.

Ilmapiiri ”melko kehno”

PAUn Jussi Saarikedon mukaan Posti käyttää vuokratyövoimaa ”pysyväisluonteisesti” mutta myös tuurauksiin. Hän painottaa, että vuokratyövoiman osuus kokonaishenkilöstöstä vaihtelee suuresti paikkakunnittain. Esimerkiksi Liedossa ja Vantaalla määrä nousee kymmeniin prosentteihin.

– Tällä tavalla Posti saa joustavampaa työvoimaa.

Taloussanomiin yhteyttä ottaneen postilaisen mukaan suuri osa vuokratyövoimasta on nuoria, jotka eivät välttämättä tiedä, mistä voisivat saada apua ongelmatilanteissa. Joukossa on myös vuosia Postilla työskennelleitä.

Hän kuvaa, että yrityksessä työskentelevät ovat hämmentyneitä. Työilmapiiri on tällä hetkellä ”melko kehno”.

– Posti kikkailee vuokrafirmoilla, jotta se saa halvempaa työvoimaa. V-ttaa, kun ihmisiä käytetään hyväksi.

Taloussanomat pyysi useampaan kertaan Postia ja SOLia kommentoimaan asiaa. Kummastakaan ei kuitenkaan vastattu tiedusteluihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?