EK tyrmää hallituksen keskeisen työllisyystoimen – ”Arvio vaikutuksista ylioptimistinen”

Julkaistu:

EK toivoisi hallitukselta esimerkiksi työttömyysturvan porrastusta ja perhevapaauudistusta, jotka sen laskelmien mukaan parantaisivat työllisyyttä jo 30 000:lla. Palkkatuen avulla saadaan EK:n arvion mukaan korkeintaan tuhansia työpaikkoja.
Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työnantajayrityksistä lähes 90 prosenttia epäilee hallituksen työllisyyslinjaa, EK:n yrittäjäpaneelin kyselystä selviää. Yritykset eivät usko, että hallitus saavuttaisi tavoitteensa 60 000 uudesta työpaikasta vaalikauden aikana ja 30 000 työpaikasta ensi vuoden aikana.

– Tämä on vahva viesti maan hallitukselle luottamuspulasta. Yleinen linja on se, että usko työllisyyttä edistäviin päätöksiin on heikko, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi tänään tiedotustilaisuudessa.

Kyselyyn vastanneista 93 prosenttia on sitä mieltä, että hallitus on hyvin palkansaajamyönteinen.

Häkämiehen mukaan hallituksella on liian suuri usko siihen, että palkkatuella lisättäisiin merkittävästi työllisyyttä. Hallitus haluaa kaksinkertaistaa palkkatuen käytön, ja työministeri Timo Harakan mukaan se loisi 20 000 uutta työpaikkaa.

– Hallituksen arvio palkkatuen vaikutuksista on meidän käsityksemme mukaan ylioptimistinen. Työpaikkavaikutus pyörii ennemmin tuhansissa kuin kymmenissätuhansissa, Jyri Häkämies sanoo.

Häkämies korostaa, että EK kannattaa kyllä palkkatuen vahvistamista ja käytön laajentamista. Sillä on merkitystä erityisesti osatyökykyisten, vaikeasti työllistyvien ja maahanmuuttajien työllistämisessä.

EK:n johtavan asiantuntijan Vesa Rantahalvarin mukaan julkisella sektorilla pesti loppuu yleensä palkkatuen loppumiseen eli se ei kasvata aidosti työllisyyttä. Yksityisellä sektorilla työn jatkuminen palkkatukikauden jälkeen on jonkin verran yleisempää.

Rantahalvari viittasi Uudenmaan te-keskuksen johtajan Jarmo Ukkosen viime viikolla Ylen uutisille antamaan haastatteluun, jossa hän sanoi, että palkkatuesta on tullut eräänlainen yleistuki. Nykyisin iso osa päätöksistä kohdentuu hyvin lyhyen aikaa työttöminä olleisiin, eikä vaikeasti työllistyviin, pitkäaikaistyöttömiin ja osatyökykyisiin.

Työttömyysturva ja asumistuki uusiksi

EK haluaa hallitukselta ”terävämpiä” päätöksiä ensi viikon budjettiriihessä. EK haluaa muun muassa porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että turva voisi olla työttömyyden aluksi nykyistä korkeampi mutta laskisi sen jälkeen. Se haluaisi myös kestoa lyhyemmäksi.

Työttömyysturvan uudistaminen toisi EK:n laskelmien mukaan vähintään 20 000 uutta työpaikkaa.

Sosiaaliturvassa EK uudistaisi myös asumistukea nykyistä kannustavammaksi.

– Työttömyysturvan porrastus ja asumistuen uudistus eivät luo työpaikkoja, mutta luovat kannustimia hakeutumaan avoimiin työpaikkoihin, Häkämies sanoi.

Hän totesi kuitenkin, että SAK on ”yksiselitteisesti blokannut” työttömyysturvan porrastuksen.

EK toivoisi myös perhevapaauudistusta, jossa vapaat jaettaisiin tasan vanhempien kesken ja kotihoidontuen enimmäiskestoa lyhennettäisiin. Tämän työllisyysvaikutus olisi EK:n mukaan noin 10 000 työpaikkaa.

– Perhevapaauudistuksella olisi työllisyysvaikutus, ja nyt tiedossa olevien faktojen perusteella ollaan tekemässä täysin päinvastainen uudistus, Häkämies sanoi.

Valtion omistusten myynnistä saatavat tulot EK toivoisi infrahankkeisiin eli esimerkiksi raide- tai tieinvestointeihin sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen, eikä ”juokseviin kuluihin”.

Alkavalle työmarkkinakierrokselle EK ottaisi mallia edellisestä kierroksesta, johon se toivoo lisää paikallista sopimista.

Avausneuvotteluissa eli vientialoilla EK pitää tärkeänä kilpailukykysopimusta eli työajan pidennystä. Palkankorotukset kierroksen toisessa päässä eli julkisella sektorilla eivät EK:n pirtaan mahdu. Häkämies viittasi hoitajia edustavien Tehyn ja Superin vaatimuksiin vientialoja suuremmista palkankorotuksista.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  2. 2

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  3. 3

   Ruotsiin rakennettavaan akkutehtaaseen haetaan työntekijöitä Raahea myöten – luvassa yli 2 000 uutta työpaikkaa

  4. 4

   Hyvätuloinenkin voi saada kaupungin asunnon – mutta ketä niissä oikeasti asuu?

  5. 5

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  6. 6

   Asuntolainakatto tulosidonnaiseksi? Suomen Pankin Rehn harkitsisi

  7. 7

   Neste: Jos uusiutuvan dieselin verotuki poistuu, se voi kasvattaa hintapaineita

  8. 8

   Lidlin Suomen-toimitusjohtaja vaihtui – Sipponen: ”Tämä on henkilökohtainen päätökseni”

  9. 9

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  10. 10

   Kommentti: Kun yhteiskunnassa joku asia on pielessä, koulua vaaditaan aina korjaamaan se

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  3. 3

   IS:n haltuunsa saama raportti paljastaa: Näin parafiininen diesel pelasti hallituksen umpi­kujasta

  4. 4

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  5. 5

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  6. 6

   Yrittäjä-Jari, 63, häviää budjettiesityksessä satasia – ei luovu tupakasta eikä dieselautosta: ”Eivät tällaiset korotukset mukavalta tunnu”

  7. 7

   Hyvätuloinenkin voi saada kaupungin asunnon – mutta ketä niissä oikeasti asuu?

  8. 8

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  9. 9

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  10. 10

   Asiantuntijat hämmästyivät hallituksen halusta myydä omistuksia: ”Valtio menettää ikiajoiksi osakkeiden osinkotuotot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

  8. 8

   Pekka jakaa postia yön selässä alle 10 eurolla tunti – yhteiskunta tukee yli 500 eurolla kuussa: ”Eihän näistä saisi oikein edes puhua”

  9. 9

   13 000 ”tunnolliselle” suomalaiselle yllätys: veroja räpsähti takaisin tilille – verottaja kertoo miksi

  10. 10

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  11. Näytä lisää