EK: Palkkatuki tuo työpaikkoja ennemmin tuhansia kuin kymmeniä tuhansia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EK tyrmää hallituksen keskeisen työllisyystoimen – ”Arvio vaikutuksista ylioptimistinen”

EK toivoisi hallitukselta esimerkiksi työttömyysturvan porrastusta ja perhevapaauudistusta, jotka sen laskelmien mukaan parantaisivat työllisyyttä jo 30 000:lla. Palkkatuen avulla saadaan EK:n arvion mukaan korkeintaan tuhansia työpaikkoja.

–Hallituksen arvio palkkatuen vaikutuksista on meidän käsityksemme mukaan ylioptimistinen. Työpaikkavaikutus pyörii ennemmin tuhansissa kuin kymmenissätuhansissa, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

10.9.2019 12:38

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työnantajayrityksistä lähes 90 prosenttia epäilee hallituksen työllisyyslinjaa, EK:n yrittäjäpaneelin kyselystä selviää. Yritykset eivät usko, että hallitus saavuttaisi tavoitteensa 60 000 uudesta työpaikasta vaalikauden aikana ja 30 000 työpaikasta ensi vuoden aikana.

– Tämä on vahva viesti maan hallitukselle luottamuspulasta. Yleinen linja on se, että usko työllisyyttä edistäviin päätöksiin on heikko, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi tänään tiedotustilaisuudessa.

Kyselyyn vastanneista 93 prosenttia on sitä mieltä, että hallitus on hyvin palkansaajamyönteinen.

Häkämiehen mukaan hallituksella on liian suuri usko siihen, että palkkatuella lisättäisiin merkittävästi työllisyyttä. Hallitus haluaa kaksinkertaistaa palkkatuen käytön, ja työministeri Timo Harakan mukaan se loisi 20 000 uutta työpaikkaa.

– Hallituksen arvio palkkatuen vaikutuksista on meidän käsityksemme mukaan ylioptimistinen. Työpaikkavaikutus pyörii ennemmin tuhansissa kuin kymmenissätuhansissa, Jyri Häkämies sanoo.

Häkämies korostaa, että EK kannattaa kyllä palkkatuen vahvistamista ja käytön laajentamista. Sillä on merkitystä erityisesti osatyökykyisten, vaikeasti työllistyvien ja maahanmuuttajien työllistämisessä.

EK:n johtavan asiantuntijan Vesa Rantahalvarin mukaan julkisella sektorilla pesti loppuu yleensä palkkatuen loppumiseen eli se ei kasvata aidosti työllisyyttä. Yksityisellä sektorilla työn jatkuminen palkkatukikauden jälkeen on jonkin verran yleisempää.

Rantahalvari viittasi Uudenmaan te-keskuksen johtajan Jarmo Ukkosen viime viikolla Ylen uutisille antamaan haastatteluun, jossa hän sanoi, että palkkatuesta on tullut eräänlainen yleistuki. Nykyisin iso osa päätöksistä kohdentuu hyvin lyhyen aikaa työttöminä olleisiin, eikä vaikeasti työllistyviin, pitkäaikaistyöttömiin ja osatyökykyisiin.

Työttömyysturva ja asumistuki uusiksi

EK haluaa hallitukselta ”terävämpiä” päätöksiä ensi viikon budjettiriihessä. EK haluaa muun muassa porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että turva voisi olla työttömyyden aluksi nykyistä korkeampi mutta laskisi sen jälkeen. Se haluaisi myös kestoa lyhyemmäksi.

Työttömyysturvan uudistaminen toisi EK:n laskelmien mukaan vähintään 20 000 uutta työpaikkaa.

Sosiaaliturvassa EK uudistaisi myös asumistukea nykyistä kannustavammaksi.

– Työttömyysturvan porrastus ja asumistuen uudistus eivät luo työpaikkoja, mutta luovat kannustimia hakeutumaan avoimiin työpaikkoihin, Häkämies sanoi.

Hän totesi kuitenkin, että SAK on ”yksiselitteisesti blokannut” työttömyysturvan porrastuksen.

EK toivoisi myös perhevapaauudistusta, jossa vapaat jaettaisiin tasan vanhempien kesken ja kotihoidontuen enimmäiskestoa lyhennettäisiin. Tämän työllisyysvaikutus olisi EK:n mukaan noin 10 000 työpaikkaa.

– Perhevapaauudistuksella olisi työllisyysvaikutus, ja nyt tiedossa olevien faktojen perusteella ollaan tekemässä täysin päinvastainen uudistus, Häkämies sanoi.

Valtion omistusten myynnistä saatavat tulot EK toivoisi infrahankkeisiin eli esimerkiksi raide- tai tieinvestointeihin sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen, eikä ”juokseviin kuluihin”.

Alkavalle työmarkkinakierrokselle EK ottaisi mallia edellisestä kierroksesta, johon se toivoo lisää paikallista sopimista.

Avausneuvotteluissa eli vientialoilla EK pitää tärkeänä kilpailukykysopimusta eli työajan pidennystä. Palkankorotukset kierroksen toisessa päässä eli julkisella sektorilla eivät EK:n pirtaan mahdu. Häkämies viittasi hoitajia edustavien Tehyn ja Superin vaatimuksiin vientialoja suuremmista palkankorotuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?