Oulaistelainen yritys haluaa tuoda kiireellä työvoimaa Kiinasta – ”Riippuu siitä, tekevätkö investoinnit tänne”

Kiven louhintaan ja jalostukseen Oulaisiin halutaan tuoda työntekijöitä Kiinasta. Kaupungin elinkeino- ja kehitysjohtaja kertoo, että yritys haluaa eroon kolmen ammattinimikkeen saatavuusharkinnasta.

Kuvituskuva.

9.9.2019 17:05

Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla toimiva yritysryhmä haluaa saatavuusharkinnan pois kolmelta kivenjalostusalan ammattinimikkeeltä, Oulaisten elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari kertoo.

Yritysryhmä ei halua tulla Soinsaaren mukaan nimellään julkisuuteen, minkä vuoksi asiaa kommentoi kaupungin edustaja.

Ammattinimikkeet, joilta yritys haluaa saatavuusharkinnan pois ovat kiven louhintatyöntekijä, kiven jatkojalostaja ja kiven asentaja. Saatavuusharkinta tarkoittaa sitä, että ennen oleskeluluvan myöntämistä on selvitettävä, löytyykö Suomesta tai muualta EU- tai ETA-alueelta sopivaa työvoimaa tehtävään.

Soinsaaren mukaan työvoimaa halutaan tuodaan Kiinasta siksi, että siellä juuri tämän alan osaajia olisi tarjolla. Hän arvioi, että osasyy voi olla myös se, että yrityksessä on kiinalaisomistusta.

– Se on aika pieni ammattiryhmä, ja koulutusmäärät ovat pieniä. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että koulutus ei kerkiä mukaan ja ulkomailta olisi saatavilla työvoimaa.

Yritys olisi tekemässä alueelle isoa investointia, mikäli työntekijöitä saadaan tänä vuonna 50 ja ensi vuonna vielä noin 100 lisää, Soinsaari kertoo.

Myös rekrytointikoulutusta on mietitty, mutta Soinsaaren mukaan se veisi liian kauan aikaa ratkaistakseen akuutin tilanteen.

– Nyt olisi kovat kasvusuunnitelmat ja investoinnit, mutta työvoiman saatavuus rajoittaa sitä, tekevätkö he investoinnit tänne vai tehdäänkö täällä vain louhintatyötä ja jalostus muualla.

Yritys louhii esimerkiksi graniittia, ja tehtaalla työstetään lopputuotteita, kuten pöytätasoja, pihakiviä ja lattialaattoja.

– Halutaan kasvattaa jalostusastetta, ja siihen tarvitaan työntekijöitä.

Soinsaaren mukaan yritys on ollut yhteydessä Migriin viime vuoden marraskuussa, mutta lupaprosessi on edelleen kesken.

– Prosessi kestää liian pitkään, kun yritysten pitää miettiä kasvua. Se pitäisi saada Suomen ja Kiinan päässä nopeammaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?