Der Spiegel arvioi, että moni muu olisi Angry Birdsin kaltaisen onnistumisen jälkeen vain antanut olla. Vaan ei Peter Vesterbacka, lauantaisessa artikkelissa todetaan.
Vesterbacka kuvailee lehden haastattelussa etsineensä vuosien ajan jotakin projektia, joka olisi suurempi kuin Angry Birds. Helsinki-Tallinna-tunneli täytti Vesterbackan toiveet.
Tunnelihankkeen kylkeen liikemies haluaisi rakennuttaa tunnelin louhinnasta syntyneestä maa-aineksesta tekosaaren, jolle voisi asettua asumaan jopa 50 000 ihmistä. Saari tulisi sijaitsemaan noin 15 kilometriä Helsingistä.
Haastattelussa Vesterbacka kertoo, että tunnelimatkalle voi jo varata lippuja joulukuulle 2024, jolloin tunnelissa on tarkoitus aloittaa liikennöinti. Tunnelia pidetään artikkelissa järkevänä, sillä se nopeuttaisi liikkumista Helsingin ja Tallinnan välillä.
Artikkelissa kerrataan, että Vesterbackan tavoite avata maailman pisin tunneli reilun viiden vuoden päästä on kohdannut epäilyksiä.
Esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriön mukaan pelkästään suunnitteluvaihe saataisi päätökseen vasta 2025 ja 103 kilometrin pituinen tunneli käyttöön noin vuonna 2040. Ympäristöministeriö taas vaatii, että hankkeen ympäristövaikutukset selvitetään tarkkaan ennen aloittamista.
Vesterbacka kommentoi tiukkaa aikatauluaan toteamalla, että se edistää projektin kurinalaisuutta.
– Jos tähdätään vuoteen 2030, saadaan rakentaminen päätökseensä vuoteen 2040 mennessä, hän kommentoi lehdelle.
Tunneli pyritään liittämään Rail Balticaan, joka on suunnitteilla oleva ratayhteys Tallinnasta Baltian maiden kautta Puolan pääkaupunkiin Varsovaan. Hankkeelle on myönnetty lähes 6 miljardia euroa EU-tukea. Spiegelin EU-komission läheisten lähteiden mukaan asiasta on jo käyty neuvotteluja Suomen, Viron ja EU:n kesken.
Vesterbacka vakuuttelee haastattelussa, että hänen aikatavoitteensa on mahdollinen. Hän kertoo, että hankkeessa on tutkittu tarkkaan muiden samankaltaisten suurten rakennusprojektien kulkua, jotta aikaisemmat viivästyksiinkin johtaneet virheet vältettäisi. Hän antaa esimerkiksi Länsimetron, jonka piti aueta vuonna 2013, mutta se aukesikin vasta neljä vuotta myöhemmin marraskuussa 2017.
– Se on käytännössä meidän Berliinin lentokenttämme, Vesterbacka maalaa ja viittaa Saksan pääkaupungin uuteen lentokenttään, jossa liikennöinti piti aloittaa jo vuonna 2012.
Tämänhetkisten arvioiden mukaan kenttä avataan ensi vuonna.
Moni taho on suhtautunut myös hankkeen rahoitukseen epäilevästi. Kiinalainen sijoittaja on valmis sijoittamaan tunnelihankkeeseen 15 miljardia euroa. Kiinalaisen rahan osuus on herättänyt epäilyksiä maan poliittisten tarkoitusperien takia.
Vesterbacka itse kertoo haastattelussa suhtautuvansa Kiinaan puhtaasti kauppakumppanina. Hän ei näe ongelmaa siinä, että Kiina rahoittaisi hanketta. Hänellä on suhteita maahan esimerkiksi Angry Birdsin ansiosta.