Nuorimies ei saanut edes pankista lainaa – nyt Anders Wiklöf on itse pankin suuromistaja: miljonäärin uskomaton tarina - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nuorimies ei saanut edes pankista lainaa – nyt Anders Wiklöf on itse pankin suuromistaja: miljonäärin uskomaton tarina

Ålandsbankenin suuromistaja Anders Wiklöf ei ole unohtanut vaatimatonta lapsuuttaan. Hän puolustaa hyvinvointivaltiota.

Anders Wiklöf esittelee tennisareenallaan mailaa, jolla Roger Federer voitti Wimbledonin tennisturnauksen 2004.

7.9.2019 9:40

Kun Anders Wiklöf oli pieni poika, piti hänen aina pitää tavarat kotona erityisen tarkassa järjestyksessä. Äiti oli sokea.

– Meillä oli aina siistiä. Tavarat piti aina asettaa heti oikeille paikoille, jotta äiti tiesi, missä ne ovat. Yksi kenkä laitettiin tähän näin ja toinen tähän, Wiklöf viittoo käsillään.

– Meidän piti aina myös sulkea kaapin­ovet, jotta äiti ei löisi päätään niihin. Uskon, että se kaikki opetti minua. Jotkut ihmiset sanovat, että olen pedantti. Se voi olla tottakin. Ajattelen, että asiat pitää tehdä alusta lähtien oikein.

Wiklöf syntyi Maarianhaminassa Ahvenanmaalla vuonna 1946. Lapsuuden perhe eli vaatimattomasti.

Isä oli muurari ja kotoisin Pohjanmaalta. Talvisin hänellä ei usein ollut töitä, koska siihen aikaan muuraustyöt eivät onnistuneet kylmällä säällä.

Sairauden vuoksi nuorena sokeutunut äiti hoiti kotona Andersia ja tämän kaksi vuotta vanhempaa isoveljeä Larsia. Ahvenanmaalla syntynyt äiti kouluttautui myöhemmin hierojaksi ja teki töitä kotona.

Nyt Wiklöf kertoo lapsuudestaan kesämökillään Andersuddessa kymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta. ”Mökki”, ”stuga”, on 700-neliöinen huvila, jonka terassilta avautuvat näkymät Ahvenanmerelle.

Sisällä seinät notkuvat mittavasta taidekokoelmasta, joka on yksi Pohjoismaiden laajimmista yksityisesti omistetuista. Mukaan kuuluu teoksia muun muassa Helene Schjerfbeckiltä, Ellen Thesleffiltä, Albert Edelfeltiltä, Pekka Haloselta, Maria Wiikiltä, Eero Järnefeltiltä, Anders Zornilta ja Carl Larssonilta.

Pihapiiristä löytyy muun muassa yksityinen tenniskenttä, jonka katsomoon mahtuu 2 000 henkeä. Mökkinsä portista sisään Wiklöf kurvaa Bentleyllään.

Andersudde sijaitsee Järsön saarella Ahvenanmaalla. Anders Wiklöf on rakennuttanut paikalle myös oman tennisareenan, jolla hän on pelannut muun muassa ystävänsä Björn Borgin kanssa.

Wiklöfin ”mökin” seinillä on muun muassa Helene Schjerfbeckin, Albert Edelfeltin, Axel Gallen-Kallelan ja Eero Järnefeltin teoksia. Taidekokoelma on yksi Pohjoismaiden laajimmista yksityiskokoelmista.

Tänä päivänä Wiklöf on Ahvenanmaan kuuluisin liikemies. 30 000 asukkaan maakunnassa hänet tuntevat käytännössä kaikki.

Wiklöf omistaa Wiklöf Holding -yhtiönsä kautta muun muassa Ålandsbankenista reilun 21 prosentin osuuden, jonka arvo nykyisillä kursseilla on noin 47,8 miljoonaa. Arvopaperi-lehti arvioi kesällä julkaisemassaan perheyhtiölistauksessa koko Wiklöf Holdingin arvoksi 101 miljoonaa euroa.

Wiklöfin ansiotulot olivat vuonna 2017 verotietojen mukaan 665 812 euroa ja pääomatulot yli 3,8 miljoonaa.

 Opin äidiltäni järjestystä ja kurinalaisuutta tehdä asiat heti hyvin, eikä niin, että ne pitää tehdä uudestaan pari kolme kertaa.

Palataan ajassa taaksepäin.

Wiklöfin lapsuudenperhe ei ollut varakas. Yhdessä kuitenkin pärjättiin.

– Voi sanoa, että meillä oli aina ruokaa pöydässä ja puhtaat vaatteet, Wiklöf sanoo.

Puhelias liikemies hiljenee hetkeksi muistellessaan vanhempiaan.

– Minulla oli maailman onnellisin lapsuus, hän sanoo.

Vaikka äiti ei nähnyt, hän pystyi pyörittämään perheen arkea. Hän hoiti täysin esimerkiksi ruoanlaiton.

Kaupassa äiti ei voinut käydä itse, vaan hän tilasi ruoat kaupasta puhelimitse. Ostokset tuotiin kotiin. Kotona oli usein muutenkin ihmisiä käymässä ja juttusilla. Myös Andersin ja Lassen kaverit olivat aina tervetulleita.

– Wiklöfin perheessä ovet olivat aina auki.

Kerran Anders-poika kysyi äidiltään, eikö tämä todella ollut koskaan nähnyt Andersia.

– Minä tiedän miltä sinä näytät, kun kuulen sinun puhuvan minulle, äiti vastasi.

– Uskon, että isä ja varsinkin äiti ovat vaikuttaneet minuun paljon. Opin äidiltäni järjestystä ja kurinalaisuutta tehdä asiat heti hyvin, eikä niin, että ne pitää tehdä uudestaan pari kolme kertaa, Wiklöf sanoo.

– Se heijastuu myös yrittäjyyteen. Haluan että minulla on siistiä ja puhdasta työpaikalla ja samalla tavalla myös kotona.

Anders Wiklöf muistaa lapsuudestaan, että työläisperhettä kohdeltiin joskus huonosti. –Vanhempani eivät aluksi saaneet arava-lainaa, vaikka sitä piti antaa lapsiperheille.

Vanhempien opetuksista huolimatta vilkas Anders-poika oli myös kova keksimään kepposia isoveljensä kanssa. Ener­giaa riitti.

Lapsena syttyi innostus myös yrittämiseen.

– Keräsin ja myin tyhjiä pulloja, Wiklöf kertoo.

Hän myös esimerkiksi keräili talteen paikallisen tanssilavan lattianraoista maahan pudonneita kolikoita.

Nuorena miehenä Wiklöf kouluttautui ensin kokin ammattiin. Lopulta voiton vei kuitenkin yrittäjän ura.

Wiklöf loi perustan liiketoimilleen autokaupalla. Hän keksi 1960- ja 70-luvun taitteessa, että voisi alkaa ensimmäisenä kauppiaana myydä Mercedes Benzejä ahvenanmaalaisille. Ajoitus oli osuva, sillä lauttaliikenne Ahvenmaalta Suomeen ja Ruotsiin oli juuri lähdössä isommin käyntiin. Liikenne alkoi tuoda Ahvenmaalle tuloja taxfree-myynnin kautta ja väki alkoi vaurastua.

Kaikki eivät nähneet bisnesmahdollisuutta yhtä kirkkaasti kuin Wiklöf.

Kun Wiklöf oli saanut luvan Mersu-agentuurilta autojen myyntiin, hän käveli keväällä 1970 paikallisen Ålandsbankenin konttoriin Maarianhaminassa pyytämään 10 000 markan lainaa yritykseen.

Lainaa ei herunut. Pankinjohtaja ei uskonut 23-vuotiaaseen mieheen ja tämän ideaan myydä kalliita autoja ahvenanmaalaisille.

Pankista astui ulos pettynyt nuorukainen. Periksi hän ei silti antaisi. Wiklöf vannoi mielessään, että vielä näyttäisi. Jonakin päivänä hän nappaisi koko Ålandsbankenin.

Ilman pankkilainaa Wiklöf sai pidettyä autoliikettä juuri ja juuri pystyssä. Alkutaival vaati sinnittelyä.

– Kerran minun piti laittaa asiakkaille meneviä laskuja postiin, mutta minulla ei ollut rahaa edes postimerkkeihin. Joten lähdin ajamaan isän muurarinpyörällä kello kaksitoista yöllä ja vein kirjeet itse postilaatikoihin salaa, ettei kukaan näkisi, ettei minulla ollut autoa, hän kertoo.

– Asuin vielä kotona, joten menin varovasti, kun isä ja äiti nukkuivat.

 Muistan ajan, kun minulla ei ollut varaa edes postimerkkeihin. Nyt kun minulla on varaa tennisareenaan, alanko ajatella ihmisistä eri tavalla?

Autoliikkeen omien laskujen maksu onnistui nipin napin. Wiklöf oli sinnikäs houkuttelemaan ihmisiä kaupanhierontaan. Vähitellen hän pääsi eteenpäin.

Päivät venyivät usein pitkiksi.

Andersuddessa sijaitsevaa huvilaa on laajennettu vuosien varrella monta kertaa.

Autokaupan rinnalle Wiklöf kehitti sittemmin muita liiketoimia. Nykyään hänen kokonaan omistamaansa Wiklöf Holding -yhtiöön kuuluu muun muassa hotelleja, kauppoja, laivojen taxfree-myyntiä, kiinteistö- ja matkailualaa, logistiikkaa ja ambulanssihelikoptereita. Vuonna 2017 konsernin liikevaihto oli 343,5 miljoonaa euroa, ja se työllisti 635 henkilöä.

Lisäksi Wiklöf omistaa osuudet molemmista Maarianhaminassa ilmestyvistä sanomalehdistä.

Pankkikonttorin edustalla aikanaan tehty päätös piti: Wiklöf on nykyään Ålandsbankenin suurin omistaja ja sen hallituksen jäsen.

Energisestä pojasta tuli vilkas seuramies, joka tutustui helposti uusiin ihmisiin. Wiklöfin tuttavapiiriin on karttunut vuosien varrella iso joukko väkeä Suomesta ja Ruotsista.

Tänäänkin Andersuddeen on saapunut useampi seurue vieraita katsomaan taidekokoelmaa. Anders esittelee mielellään paikkoja ja kertoo tarinoita käsiään heiluttaen.

Hän myös nauraa hyväntuulisesti itselleen. Wiklöf esittelee pilke silmäkulmassaan, miten komea juttu hänestä on tehty ulkomaiseen bisneslehteen.

Ellen Thesleffin alkuperäinen Kaiku-teos on usein lainassa näyttelyissä, nyt Helsingin taidemuseossa. Tilalle on ripustettu jäljennös (vas.). Yllä Carl Larssonin Keskitalven yö.

Sama asenne näkyy Wiklöfin elämässä. Andersudden kesäpaikassa on muhkeat puitteet, mutta Wiklöf nauttii myös arjesta jalat maassa.

Hän asuu vaimonsa Ritan kanssa Maa­rianhaminassa edelleen samassa talossa, jonka Wiklöfin vanhemmat rakensivat 1950-luvulla. Taloa on sen jälkeen vain laajennettu.

Anders ja Rita menivät menivät naimisiin vuonna 1978 ja muuttivat taloon hieman myöhemmin.

Wiklöf menetti molemmat vanhempansa 1970-luvulla. Juuret eivät ole unohtuneet.

Lapsuuttaan ja vanhempiensa elämää muistellessa Wiklöfiä kaihertaa, että yhteiskunta oli silloin niin jakautunut ihmisten tulotason mukaan.

– Valitettavasti Ahvenmaalla oli tuolloin melko suuri luokkajako köyhien ja rikkaiden välillä.

Wiklöfin mielestä luokkajako vaikutti selvästi siihen, miten ihmisiin suhtauduttiin. Hän uskoo, että työläisvanhemmat saivat joskus viranomaisiltakin kehnompaa kohtelua kuin varakkaampi väki.

– Vanhempani eivät aluksi saaneet aravalainaa taloonsa, vaikka sitä piti antaa lapsiperheille. Samaan aikaan jotkut lapsettomat hakijat kuitenkin saivat lainaa.

Viime viikonloppuna uutisiin nousi professori Anu Kantolan ja akatemiatutkija Hanna Kuuselan kirja, johon oli haastateltu nimettömästi Suomen suurituloisimpia ja selvitetty näiden asenteita yhteiskuntaa kohtaan. Tutkimukseen oli haastateltu 90 sellaista ihmistä, jotka kuuluvat 5 000 hyvätuloisimman suomalaisen joukkoon kymmenen vuoden tulotietojen perusteella.

Moni haastateltava puhui tutkijoiden mukaan melko kielteiseen sävyyn vähä­osaisemmista ja sanoi esimerkiksi pitävänsä pienituloisia ja työttömiä laiskoina. Moni myös arvosteli hyvinvointivaltiota ja näytti ajattelevan, että Suomessa jokaisella on samanlaiset mahdollisuudet menestyä.

Wiklöf kertoo, ettei ollut kuullut kirjasta aiemmin. Hän närkästyy ajatuksista, että hyvinvointivaltio olisi turha tai että jokaisen yksittäisen ihmisen menestys olisi vain omista valinnoista kiinni.

– Minun mielestäni meidän pitää huolehtia hyvinvointiyhteiskunnasta. Muuten luokkaerot kasvavat, hän sanoo.

– Muistan itse sen ajan, kun minulla ei ollut varaa edes postimerkkeihin. Nyt kun minulla on varaa esimerkiksi tähän tennisareenaan, alanko ajatella ihmisistä eri tavalla? En.

Tulojensa puolesta Wiklöf olisi helposti yltänyt Kantolan ja Kuuselan haastattelemien joukkoon. Hänestä ihmisiin ei voi suhtautua eri tavalla sen perusteella, tienaako joku tuhat euroa vai satatuhatta.

Hän uskoo, että hyvinvointivaltio on osaltaan rakentanut sen, mitä Ahvenanmaa on nyt.

– Me autamme toisiamme. Osa ihmisistä syntyy ilman samanlaisia mahdollisuuksia kuin toiset, hän sanoo.

– Toki voi sanoa, että joku vain juo olutta baarissa pitkin päivää. Okei, ei ole hyvä toimia niin. Mutta ensin pitää ajatella, miksi hän tekee niin. Ehkä hänellä on ollut suuria ongelmia jo kasvaessaan?

Wiklöfin mukaan hyvinvointiyhteiskunnassa pitäisi vain olla selkeät säännöt.

– Olennaisinta ovat päivähoito, koulu, sairaanhoito ja vanhustenhoito, hän sanoo.

Wiklöfin mielestä on tärkeää yrittää antaa omasta menestyksestään jotakin takaisin yhteiskunnalle. Hän on ollut mukana erilaisissa hyväntekeväisyysprojekteissa ja rahoittanut ja tukenut esimerkiksi paikallisia urheiluseuroja.

Kesällä Wiklöf nousi otsikoihin, kun hän järjesti syntymäpäiväjuhlilleen puhujaksi Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin. Clinton puhui ilmais­tapahtumassa, jossa esiintyi myös muun muassa kaksinkertainen Euroviisu-voittaja Johnny Logan ja Suomen entinen viisu­edustaja Krista Siegfrids.

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton (oik.) vieraili taannoin myös Andersuddessa, missä Anders Wiklöf esitteli hänelle taideaarteitaan.

Wiklöfin syntymäpäiväjuhlat ilmaiskonsertteineen ovat muodostuneet muutamassa vuodessa perinteeksi Ahvenanmaalla.

Tämän vuoden tapahtumalla juhlistettiin myös ahvenanmaalaista Itämerirahastoa Östersjöfondenia, joka perustettiin Wiklöfin lahjoituksella 30 vuotta sitten. Clintonin vierailu liittyi ympäristöteemaan, sillä hänkin on ollut mukana suojeluhankkeissa.

73-vuotias Wiklöf on yhä aktiivisesti mukana yhtiönsä toiminnassa ja nauttii työstään. Eläkkeelle jäänti ei houkuttele.

Liiketoimissaan Wiklöf on päässyt pitkälle. Mistä hän vielä haaveilee?

– Haaveeni on, että pysyn terveenä niin pitkään kuin mahdollista, että voin kävellä kymmenen kilometrin lenkkini pienen koirani kanssa joka päivä. Käyn Bjössen kanssa kävelyllä joka aamu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?