Näin paljon Postin toimitusjohtaja Malinen tienaa verrattuna pörssiyhtiöiden johtajiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin paljon Postin toimitusjohtaja Malinen tienaa verrattuna pörssiyhtiöiden johtajiin

Postin Malinen tienaa pörssiyhtiöiden johtotehtäviä vastaavaa palkkaa.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen ansiot olivat viime vuonna lähes 990000 euroa.­

6.9.2019 16:05

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) on antanut Postin hallitukselle tehtäväksi kohtuullistaa yhtiön johdon palkkoja ja palkkioita jo syyskuun aikana.

Poliitikoista muun muassa Sdp:n Antti Lindtman ja keskustan Antti Kaikkonen ovat painottaneet, että alentamisen pitää olla tuntuva.

– Jos johto itse ajaa 30:n, jopa 50 prosentin palkanalennuksia, voi kysyä, onko itse valmis elämään kuten opettaa, Lindtman sanoi Ylen A-Talkissa torstaina.

Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan mukaan yhtiö on noudattanut toimitusjohtajansa Heikki Malisen palkan maksamisessa valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemisohjetta. Siinä Posti rinnastetaan pörssiyhtiöihin.

Miltä Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen ansiot, lähes 990 000 euroa viime vuonna, näyttävät, kun niitä vertaa liikevaihdoltaan viiteen saman kokoluokan suomalaiseen pörssiyhtiöön?

Taloussanomat poimi samankokoisten yhtiöiden toimitusjohtajien palkkoja ja eräitä talouden avainlukuja, joilla voi tarkastella niiden tuloskehitystä suhteessa Postiin viime vuosina.

Posti Groupin liikevaihto oli 1,61 miljardia euroa vuonna 2018. Helsingin pörssissä suunnilleen samankokoisia yhtiöitä ovat Tieto (1,6 mrd. euroa), Nokian Renkaat (1,6 mrd. euroa), Oriola (1,6 mrd. euroa), Atria (1,4 mrd. euroa) ja Elisa (1,8 mrd. euroa).

Vertailu on viitteellinen, eikä lukujen pohjalta voi arvioida verrokkiyhtiöiden tai Postin johdon kannustinjärjestelmiä. Vertailu osoittaa silti, että Postin palkkaus on pörssiyhtiöiden keskikastia, vaikka yhtiön tuloskehitys on jäänyt muihin yhtiöihin nähden heikoimmaksi. (Juttu jatkuu taulukon alla.)

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tiedon toimitusjohtajan Kimmo Alkion ansiot nousivat 440 000 euron bonusten kanssa noin 1,1 miljoonaan viime vuonna. Palkka on näin ollen samaa tasoa kuin Malisella.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen tienasi 1,1 miljoonaa, osakepalkkioiden arvo mukaan lukien muhkeat 3,6 miljoonaa euroa.

Elisan toimitusjohtajan Veli-Matti Mattilan palkat ja bonukset nousivat 825 000 euroon, osakepalkkion kokonaisarvo nosti ansiot 2,7 miljoonaan euroon.

Oriolassa viime vuoden helmikuussa puikkoihin astuneelle Robert Anderssonille ei karttunut bonuksia viime vuonna, ja palkka jäi viime tilikautena 542 000 euroon. Oriolan tulos on heikennyt vuodesta 2014. Viime vuonna liikevoittoprosentti painui Postia alemmas.

Atrialla Juha Gröhn sai 0,5 miljoonan euron peruspalkan ja 744 000 euron kokonaisansiot viime vuonna. Tuloja nostivat lähinnä lisäeläkkeet. Konsernin viime vuoden liikevoitto jäi edellisvuotisesta.

Maliselle lyhyitä ja pitkiä kannustimia

Toimitusjohtajien vuotuisia kokonaisansioita heiluttavat erityisesti erilaiset suoriteperusteiset, eri aikavälien tulospalkkiot, jotka perustuvat hallituksen vuosittain hyväksymiin avaintavoitteisiin. Ne voivat olla tuloslukuihin liittyviä ja sen lisäksi yhtiön muuhun kehittämiseen liittyviä tavoitteita.

Lue lisää: Postin toimitusjohtaja luopuu kahden kuukauden palkastaan

Lue lisää: Postin johdon palkkioihin muutos tämän kuun aikana – Paatero: ”Edellytän, että se on merkittävä”

Malinen ja johtoryhmän jäsenet kuuluvat sekä lyhyen aikavälin että pitkän aikavälin kannustinjärjestelmään. Malisen palkka on noussut noin 65 prosenttia viimeisen neljän vuoden aikana.

Vuoden 2017 suoriutumiseen perustuvat bonukset, jotka maksettiin huhtikuussa 2018, laskettiin taloudellisesta suoriutumisesta eli liikevaihdosta ja oikaistusta liiketuloksesta sekä ”henkilökohtaisten strategiasta johdettujen tavoitteiden saavuttamisesta”. Sen tavoitteena on säilyttää hyvä kannattavuus ja kasvun tuottaminen uusilla palveluilla.

Postin tilinpäätöksestä käy ilmi, että vuonna 2017 liikevaihto nousi hitusen, sijoitetun pääoman tuotto (ROI) laski pakkaselle, samoin oikaistu liiketulos. ROI-tuoton osalta Posti suoriutui vertailussa heikoimmin.

Tiedossa ei ole, miten Malisen kokonaisansiot on laskettu. Niitä kertyi kuitenkin lyhyen aikavälin bonuksena 83 000 euroa ja pitkän aikavälin osalta 294 000 euroa.

Malinen sai myös bonuksia pitkäaikaisesta kannustinjärjestelmästä, jonka ansaintajakso oli vuosina 2015–2017. Se perustuu vuosittaiselle kannattavuudelle (sijoitetun pääoman tuottoprosentti) ja kasvulle eli liikevaihdolle.

Taloussanomat vertaili Postia saman kokoluokan pörssiyhtiöihin tiistaina, mutta jutussa oli käytetty virheellistä liikevaihtoa ja siten verrokkiyhtiöitä. Katso tästä linkistä, kuinka Malisen palkka rinnastuu muiden maiden postiyhtiöiden johtotehtäviin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?