Pekka Vuorela lähti etäjohtajaksi Saksaan – seuraukset kuitenkin arveluttavat:”Hermostuttaa, tarvitaanko minua enää”

Innolinkin toimitusjohtaja kuvaa itseään sosiaaliseksi. Siksi häntä mietityttää, että ideoiden pallottelu jää pitkälti etäyhteyksien varaan.

Innolinkin Pekka Vuorela jännittää sitä, miten etätoimitusjohtajuus Saksassa toimii käytännössä.

9.9.2019 7:30

Innolinkin toimitusjohtaja Pekka Vuorelaa jännittää. Tiedolla johtamisen ja henkilöstöpalveluiden konsulttiyrityksen luotsi on juuri muuttanut Saksaan Stuttgartiin etäjohtajaksi. Mielessä vilisevät monenlaiset ajatukset.

– Hermostuttaa, tarvitaanko minua enää vuoden kuluttua. Aina puhutaan, että hyvä johtaja tekee itsensä tarpeettomaksi. Uskon pikemminkin, että jokainen johtaja haluaa olla tarpeellinen.

Vuorela kuvaa itseään kovaksi ideoijaksi ja sosiaaliseksi ihmiseksi, joka nauttii ajatusten pallottelusta työyhteisössä. Miestä mietityttää se, ettei tämä ole enää päivittäin mahdollista. Toki yritys käyttää paljon etäyhteysjärjestelmiä, kuten videoneuvottelua.

Hän sanoo olleensa neljän vuoden toimitusjohtajuutensa aikana paljon paikalla eikä ole ennen tehnyt etätöitä.

– Haluan kaikkien tietävän, milloin olen Suomessa, joten tein vuoden kalenterini näkyväksi kaikille. Silloin olen taas fyysisesti läsnä.

Muuton taustalla on tamperelaisyrityksen halu kansainvälistyä. Saksasta on Vuorelan mukaan hyvä aloittaa, sillä noin 60 sen asiakasta toimii maassa.

Etäjohtajuutta epäillään

Hallitus, johtoryhmä ja henkilökunta suhtautuvat Vuorelan mukaan kannustavasti hänen ratkaisuunsa. Toimitusjohtaja on myös yksi yrityksen omistajista.

– Tuntuu hienolta, että minuun luotetaan.

Etäjohtajuuteen kohdistuu kuitenkin paljon epäluuloja. Voidaanko luottaa siihen, että vieraaseen maahan lähtijä ei laiskottele?

Vuorela korostaa, että jos oma työ tuntuu merkitykselliseltä ja arvostetulta, tulosta syntyy missä vaan. Etätoimitusjohtajuuskin onnistuu, kun roolitus kotimaassa ja oman työn suunnittelu ovat kunnossa.

Hän sanoo itse miettivänsä paljon oman työnsä rytmitystä.

– Jatkossa pidän huolen siitä, että minulle jää enemmän aikaa kysyä myös, miltä yksittäisestä työntekijästä tuntuu.

Markkina on vanhoillinen

Innolink näkee Saksassa hyvän markkinaraon, sillä saksalaisyritykset hyödyntävät digitaalisuutta suomalaisia vähemmän. Markkina on konservatiivinen, joten taantuman Vuorela näkee enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana.

– Yritysten on pakko keksiä jotain uutta, kun myynti ei vedä.

Yritys lähtee Saksaan tiedolla johtamisen palveluilla, joihin sisältyvät markkinatutkimukset, analytiikka ja konsultointi. Se tavoittelee ensi vuonna Saksassa noin puolen miljoonan euron liikevaihtoa.

Innolink tekee kaikkiaan 550 markkinatutkimusta vuosittain. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna noin 18,5 miljoonaa euroa.

”Pendelöinti on kuormittavaa”

Vuorelan mukaan lähtee koko perhe eli vaimo sekä 2,5-vuotiaat ja 7-viikkoiset pojat sekä 12,5-vuotias tyttö. Tämä oli hänestä paras vaihtoehto.

– Pendelöinti perheen ja työpaikan välillä on kuormittavaa. Minulla on hyvä parisuhde ja lapset ovat tärkeitä. Haluan vaalia suhdetta perheeseeni ja olla isänä läsnä, kun lapset kasvavat.

Vuorela lähtee siitä, että asuu perheineen Saksassa vähintään vuoden. Toistaiseksi hän on siellä Innolinkin ainoa työntekijä, mutta aikoo palkata lähiaikoina kaksi konsulttia.

Oletko sinä tehnyt etätöitä? Kuinka ne ovat sujuneet? Kerro kommenttikenttään!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?