Bill Clintonin Suomeen kutsunut miljonääri närkästyi huipputuloisten köyhyyspuheista: ”Muistan, kun minulla ei ollut varaa edes postimerkkeihin!”

Osa suurituloisimmista suomalaisista arvosteli tuoreessa tutkimuksessa vähäosaisia ja piti hyvinvointiyhteiskuntaa turhana. Ahvenanmaalainen miljonääri Anders Wiklöf on toista mieltä.

7.9.2019 7:00

Viime viikonloppuna uutisiin nousi professori Anu Kantolan ja akatemiatutkija Hanna Kuuselan Huipputuloiset – Suomen rikkain promille -kirja tutkimuksesta, jossa Suomen suurituloisimpiin lukeutuvat ihmiset kertoivat asenteistaan yhteiskuntaa kohtaan.

Tutkimukseen haastateltiin nimettömästi 90 ihmistä, jotka kuuluvat 5 000 hyvätuloisimman suomalaisen joukkoon kymmenen vuoden tulotietojen perusteella.

Tutkijoiden mukaan moni haastateltava puhui kielteiseen sävyyn vähäosaisemmista ihmisistä ja sanoi esimerkiksi pitävänsä pienituloisia ja työttömiä laiskoina. Moni arvosteli hyvinvointivaltiota ja näytti ajattelevan, että Suomessa jokaisella on samanlaiset mahdollisuudet menestyä.

Kaikki Suomen rikkaat eivät jaa tällaisia näkemyksiä. Ahvenanmaalainen miljonääri Anders Wiklöf, 73, kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa olevansa aivan toista mieltä hyvinvointivaltion merkityksestä.

Wiklöf sanoo, ettei ollut kuullut kirjasta ennen haastattelua. Hän närkästyy ajatuksille, että hyvinvointivaltio olisi turha tai että jokaisen yksittäisen ihmisen menestys olisi vain omista valinnoista kiinni.

– Minun mielestäni meidän pitää huolehtia hyvinvointiyhteiskunnasta. Muuten luokkaerot kasvavat, hän sanoo.

– Muistan itse sen ajan, kun minulla ei ollut varaa edes postimerkkeihin. Nyt kun minulla on varaa esimerkiksi tähän tennisareenaan, alanko ajatella ihmisistä eri tavalla? En, sanoo Wiklöf huvilallaan Ahvenanmaalla.

Anders Wiklöf muistuttaa hyvinvointivaltion tärkeydestä. ”Nyt kun minulla on varaa esimerkiksi tähän tennisareenaan, alanko ajatella ihmisistä eri tavalla?”

Tulojensa puolesta Wiklöf olisi helposti yltänyt Kantolan ja Kuuselan haastattelemien ihmisten joukkoon. Hänen ansiotulonsa olivat vuonna 2017 verotietojen mukaan 665 812 euroa ja pääomatulot yli 3,8 miljoonaa.

Wiklöfin kokonaan omistamaan Wiklöf Holding -yhtiöön kuuluu muun muassa hotelleja, kauppoja, laivojen taxfree-myyntiä, kiinteistö- ja matkailualaa, logistiikkaa ja ambulanssihelikoptereita. Arvopaperi-lehti arvioi kesällä julkaisemassaan perheyhtiölistauksessa konsernin arvoksi 101 miljoonaa euroa.

”Osa ihmisistä syntyy ilman samanlaisia mahdollisuuksia kuin toiset”

Ahvenanmaalaismiljonääri on luonut menestyneen yhtiönsä käytännössä tyhjästä. Hän on alun perin lähtöisin vaatimattomista oloista, mutta kertoo lapsuutensa olleen onnellinen.

Maarianhaminassa syntyneen Wiklöfin isä oli muurari ja äiti sokea hieroja.

Nuorena Wiklöf sai ponnistella saadakseen yritystoimintansa pystyyn eikä aluksi saanut edes lainaa paikallisesta Ålansbankenin konttorista.

Nykyään hän on itse pankin suurin omistaja yhtiönsä kautta.

Wiklöf ei silti ajattele, että kaikilla on automaattisesti samat mahdollisuudet menestyä elämässä.

Hänen mukaansa hyvinvointivaltio on osaltaan rakentanut sen, mitä Ahvenanmaa on nyt.

– Me autamme toisiamme. Osa ihmisistä syntyy ilman samanlaisia mahdollisuuksia kuin toiset, Wiklöf sanoo.

– Toki voi sanoa, että joku vain juo olutta baarissa pitkin päivää. Okei, ei ole hyvä toimia niin. Mutta ensin pitää ajatella, miksi hän tekee niin. Ehkä hänellä on ollut suuria ongelmia jo kasvaessaan?

Wiklöfin mukaan hyvinvointiyhteiskunnassa pitäisi vain olla selkeät säännöt.

– Olennaisinta ovat päivähoito, koulu, sairaanhoito ja vanhustenhoito, hän sanoo.

Wiklöfin mielestä on tärkeää yrittää antaa omasta menestyksestään jotakin takaisin yhteiskunnalle. Hän on ollut mukana erilaisissa hyväntekeväisyysprojekteissa ja rahoittanut ja tukenut esimerkiksi paikallisia urheiluseuroja.

Myös ahvenanmaalainen Itämerirahasto Östersjöfonden on perustettu Wiklöfin lahjoituksella.

Anders Wiklöfin elämä on huikea tarina ryysyistä rikkauksiin. Lue koko haastattelu viikonlopun Ilta-Sanomista tai digilehdestä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?