Tullin tilasto: Kaasuputket Venäjälle lisäsivät Suomen vientiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tullin tilasto: Kaasuputket Venäjälle lisäsivät Suomen vientiä

Suomen tavaravienti kasvoi heinäkuussa hieman, kertoo Tullin ennakkotilasto.

Nord Stream -kaasuputkea vedetään Itämereen Allseas Solitaire-aluksella vuonna 2011.­

6.9.2019 12:12 | Päivitetty 6.9.2019 12:12

Viennin arvo oli hieman yli viisi miljardia euroa, mikä oli 0,6 prosenttia suurempi luku kuin viime vuonna samaan aikaan.

Eri tavararyhmissä oli vaihtelua. Kasvua oli teollisuuden koneiden ja laitteiden, kemianteollisuuden tuotteiden, kuljetusvälineiden ja kojeiden sekä mittareiden viennissä. Metsäteollisuuden tuotteiden, öljyjalosteiden, sähköteknisten koneiden ja laitteiden sekä metallien viennin arvo sen sijaan supistui.

Viime kuukausien tapaan kaasuputkien vienti avomerelle ja Venäjälle lisäsi metallituotteiden viennin arvoa. Putkien viennin arvo oli 169 miljoonaa euroa. Ilman putkivientiä kokonaisvienti olisi laskenut heinäkuussa noin kolme prosenttia.

Vienti Ruotsiin, Kiinaan, Alankomaihin ja Isoon-Britanniaan supistui heinäkuussa. Kasvua tilastoitiin Saksaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle.

Tuonnin arvo kasvoi heinäkuussa 1,5 prosenttia ja se oli hieman alle 5,5 miljardia euroa. Tuonti Saksasta, Kiinasta ja Ruotsista kasvoi, mutta tuonti Venäjältä, Alankomaista ja Yhdysvalloista pieneni.

Koko alkuvuonna eli tammi-heinäkuussa viennin arvo nousi 3,2 prosenttia ja tuonnin arvo laski 0,2 prosenttia.

Kauppatase oli heinäkuussa 435 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-heinäkuussa kauppataseen alijäämä oli 290 miljoonaa euroa. Viime vuoden heinäkuussa kauppatase oli 384 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-heinäkuussa vaje ylsi lähes 1,6 miljardiin euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?