Uusi laki voimassa alle viikon ja moni vippiyhtiö lopetti jo lainojen tarjoamisen

Sunnuntaina voimaan tullut korkokatto on jo nyt kiristänyt pikavippiyhtiöiden kilpailua.

4.9.2019 15:30

Useat pikavippiyhtiöt ovat syyskuun alussa lopettaneet toimintansa tai lakanneet tarjoamasta uusia luottoja. Syynä on syyskuun alussa voimaan tullut lakiuudistus, joka rajoittaa kuluttajaluottojen korot 20 prosenttiin ja päivittäiset kulut luoton ajalta korkeintaan 0,01 prosenttiin luoton määrästä, ja vuodessa korkeintaan 150 euroon.

Esimerkiksi Get Capital -palvelun etusivulla on lyhyt ilmoitus:

– Get Capital Oy lopettaa pikalainojen ja joustoluottojen myöntämisen 25.8.2019. Avoinna olevien lainojen takaisinmaksu jatkuu normaalisti lähetettävillä laskuilla.

Vastaavanlaisia tiedotteita on esimerkiksi Everydayn, Luottorahan, Ainalainan ja Aasan etusivuilla.

Lakiuudistus ei koske ennen syyskuun alkua solmittuja jatkuvia luottosopimuksia, joilta voi esimerkiksi nostaa lainaa vanhoilla ehdoilla, joissa korot saattavat yhä nousta jopa satoihin prosentteihin.

Lahtelaisen J.W. Yhtiöt Oy:n pyörittämien Eurolimiitin, Suomilimiitin, Ekstraluoton ja Reissuluoton etusivuilla kerrotaan, että lainojen tarjoaminen päättyi 1. syyskuuta ja palvelu aikoo julkaista uusille asiakkaille uuden tuotteen syksyn aikana.

Ainalaina ja Lainasto taas kertovat uudistustöistä palveluissaan.

– Viimeistelemme parhaillaan uutta lainajärjestelmäämme ja avaamme sen uusille asiakkaille lähiaikoina. Vanhat asiakkaat voivat käyttää luottoaan kuten ennenkin.

Lainaston mukaan palvelusta voi pian hakea uudistunutta kulutusluottoa.

Monet palvelut näyttävät kuitenkin sivujensa perusteella jatkavan toimintaansa. Joillakin sivustoilla vaikuttaa olevan edelleen myös lakiuudistuksen vastaisia lainaehtoja.

– Todellinen vuosikorko min. 170,66 %, max. 516,75 %, todetaan eräällä pikalainoja tarjoavalla sivulla.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto aikoo tutkia pikavippiyhtiöiden toimintaa.

– Valvomme lain toteutumista sekä ilmoitusten perusteella että myös oma-aloitteisesti, kertoo ryhmäpäällikkö Paula Hannula KKV:sta.

Yksittäistapauksiin hän ei kuitenkaan ota kantaa.

Myös lainojen vertailupalvelu Sortterin toimitusjohtaja Markus Huhdanpää on havainnut useiden toimijoiden lopettaneen uusien lainojen tarjoamisen syyskuun alussa.

– Veikkaan, että muutamat muut lopettavat vielä syksyn aikana, Huhdanpää sanoo.

Hän arvioi korko- ja kulukaton kiristävän luottoyhtiöiden kilpailua, mikä saattaa parantaa kuluttajan asemaa.

– Parhaassa asemassa kilpailu alentaa lainojen korkoja, mutta toisaalta kaikki kuluttajat eivät enää saa uutta lainaa, Huhdanpää toteaa.

Korkokaton arveltiin jo etukäteen johtavan siihen, että lainayhtiöt valikoivat asiakkaansa entistä tarkemmin, koska niillä ei entistä matalampien korkojen takia ole enää halua ottaa yhtä suuria riskejä takaisin maksamattomista lainoista.

Huhdanpää arvioi, että uudistuksen tuoma kiristyvä kilpailua suosii lainoja vertailevia sivustoja.

– Suomessa tapahtuu varmasti sama kuin Ruotsissa, eli myös pankit tulevat mukaan vertailusivustoille tarjoamaan omia lainojaan, hän arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?