IS selvitti Posti-pomon muhkeat bonukset

Julkaistu: , Päivitetty:

Posti
Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen miljoonapalkkaa selittävät palkkiot neljästä erillisestä bonusohjelmasta sekä palkankorotus.
Posti on vähentänyt työntekijöitään ja on nyt leikkaamassa työntekijöidensä palkkoja samalla kun yhtiön johtoryhmän ja toimitusjohtaja Heikki Malisen tulot ovat kasvaneet reilusti.

Vielä vuonna 2016 Malisen vuosipalkka oli vielä noin 669 000 euroa, mutta viime vuonna hän tienasi palkoilla ja palkkioilla jo lähes miljoonan.

Postin toimitusjohtajan huikeaa palkkakehitystä selittää ainakin osittain yhtiön kannustinjärjestelmä. Postin johdolla on käynnissä yhtä aikaa useita palkkiojärjestelmiä. Lyhyen aikavälin palkkiojärjestelmä tuottaa palkkioita vuoden aikana saavutetuista tavoitteista, kun taas useista pitkän aikavälin järjestelmistä maksetaan palkkioita vasta vuosia niiden ansaitsemisen jälkeen.

– Pitkän aikavälin kannustinjärjestelmillä on tarkoitus sitouttaa johtoa pidemmällä aikavälillä, selittää Aalto-yliopiston laskentatoimen professori Seppo Ikäheimo, joka on tutkinut muun muassa yritysjohdon palkitsemisjärjestelmiä.

Malinen aloitti Postin toimitusjohtajana vuonna 2012. Vuonna 2013 käynnistyi kannustinjärjestelmä, jonka niin sanottu ansaintakausi ulottui vuoteen 2015, ja jonka palkkiot maksettiin vuosina 2016–2018.

Vuosina 2014 ja 2015 käynnistyivät taas seuraavat kaksivuotiset kannustinjärjestelmät. Vuonna 2018 Maliselle maksettiin yhtä aikaa palkkioita kaikista kolmesta pitkän aikavälin palkkiojärjestelmästä yhteensä lähes 300 000 euroa. Näiden lisäksi Malinen tienasi viime vuonna vielä reilut 80 000 euroa lyhyen aikavälin bonuksena.

Neljän erillisen kannustinkampanjan lisäksi Malisen kokonaispalkka nousi viime vuonna yli 60 000 eurolla yli 610 000 euroon. Kokonaispalkalla tarkoitetaan palkkaa, johon jo sisältyvät myös kaikki muuten yleiset lisät, kuten ylityöt.Jos taulukko ei näy laitteellasi, katso se tästä.

– Palkankorotuksen suhteenhan me emme tiedä, onko tässä tullut esimerkiksi kilpaileva korkeampi tarjous, ja hallitus on saattanut arvioida palkankorotuksen aiheelliseksi, Ikäheimo spekuloi.

Hänen mukaansa kilpailu huipputason johtajista voi olla kovaa.

– Ero keskinkertaisen ja huippujohtajan välillä on suuri ero, kuin huippu-urheilijoilla. On erittäin tärkeää saada päteviä henkilöitä, ja hintataso on kilpailluilla markkinoilla kova, Ikäheimo sanoo.

– Mutta miten paljon hyvää nämä ihmiset sitten saavat aikaiseksi, sitä on vaikea joskus määrittää.

Hän korostaa, että toimitusjohtaja ei määrää itse palkkaansa, vaan sen päättää yhtiön hallitus, jonka pitäisi myös vahtia kustannuksia.
Valtion omistajapolitiikkaa koskeva periaatepäätös asettaa Postin palkkiosummien suuruudelle kaksi eri rajaa. Ensimmäisen säännön mukaan Postin palkitsemisen yhteenlaskettu kokonaismäärä on vuosittain enintään 50 prosenttia palkkionsaajan kiinteästä vuosipalkasta. Tämän rajan kohdalla Malisen lyhyet ja pitkän aikavälin bonukset itse asiassa ylittävät rajan noin 70 000 eurolla, vaikka hänen palkkaansa onkin viime vuonna korotettu.

Poikkeuksellisen hyvästä suorituksesta voi maksettavien palkkioiden yhteenlaskettu enimmäismäärä kuitenkin nousta vuosittain myös jopa 120 prosenttiin kiinteästä vuosipalkasta, joten Malisen on tämän perusteella tulkittu suoriutuneen tehtävästään poikkeuksellisen hyvin.

IS kysyi asiasta myös Postin hallintoneuvoston puheenjohtajalta Markku Rossilta (kesk).

– Nämä säännöt koskevat myös Postia. Se on selvää, Rossi sanoi.

Rossi korostaa, että johdon palkitsemiseen kuuluvat asiat ovat yhtiön hallituksen päätettäviä asioita, eikä niitä ei käsitellä hallintoneuvostossa.

Rossi katsoo, että Maliselle on kasautunut eri bonuksia varsinkin viimeisten kahden vuoden aikana.

– Tätä en pysty kuitenkaan teknisesti arvioimaan, koska asia ei kuulu hallintoneuvostolle.

Rossi kannattaa tarkkaa valvontaa ja seurantaa.

– Aiemmin valtionyhtiöiden hallintoneuvostoilla oli enemmän päätöksentekovaltaa kuin nykyisin ja jos näin olisi, voisin uskoa, että hallintoneuvostolla olisi tervettä maalaisjärkeä myös yhtiön johdon palkitsemisasioissa, hän sanoo.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kommentoi palkkakohua yhtiön tiedotteessa maanantaina.

– Posti noudattaa valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemisohjetta, jonka mukaan Posti rinnastetaan pörssiyhtiöihin. Maksettavien palkkioiden määrä ottaa huomioon yhtiön toiminnan kansainvälisyyden ja kilpailullisuuden. Palkitsemisessa tarkastellaan säännöllisesti markkinaehtoista palkkatasoa, Pohjola sanoi.

Postin pitkän aikavälin kannustinohjelmat ovat mitanneet Malisen ja johtoryhmän onnistumista yrityksen kannattavuudella. Bonusraja ylittyi, vaikka tavoitteita ei ole täysin saavutettu, eikä bonuksia siis ole koskaan maksettu täysimääräisenä.

– Näin yrityksen ulkoapäin on vaikea arvioida, onko tavoitteet asetettu oikein, professori Ikäheimo sanoo.

Postin liikevaihto ei ole Malisen kaudella noussut hänen palkkansa tapaan. Toisaalta aiemmin monopolina toiminut yritys on saanut kansainvälistä kilpailua samalla, kun digitalisaatio on vähentänyt esimerkiksi kirjepostia.

– Jos saneerauksia ei tehtäisi, niin vaihtoehtona voisi olla yrityksen kaatuminen. En usko, että sekään on toivottavaa, Ikäheimo arvioi.

IS ei maanantaina tavoittanut ketään Postista kommentoimaan toimitusjohtajan palkka-asioita.

Korjaus 3.9. kello 10.04: Valtion omistajaohjauksen palkkiorajoitukset korjattu 60 prosentista 50:een ja 120 prosenttiin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  3. 3

   Lidlin Suomen-toimitusjohtaja vaihtui – Sipponen: ”Tämä on henkilökohtainen päätökseni”

  4. 4

   OECD alensi maailmantalouden ennusteensa – ”näkymä muuttunut yhä hauraammaksi”

  5. 5

   Nokian Renkaat aikoo tuplata myyntinsä Pohjois-Amerikassa

  6. 6

   Asuntolainakatto tulosidonnaiseksi? Suomen Pankin Rehn harkitsisi

  7. 7

   IS:n haltuunsa saama raportti paljastaa: Näin parafiininen diesel pelasti hallituksen umpi­kujasta

  8. 8

   Live Entertainment Finlandin saneeraukselle kielto – oikeus asetti konkurssiin

  9. 9

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  10. 10

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  3. 3

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  4. 4

   IS:n haltuunsa saama raportti paljastaa: Näin parafiininen diesel pelasti hallituksen umpi­kujasta

  5. 5

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  6. 6

   Asiantuntijat hämmästyivät hallituksen halusta myydä omistuksia: ”Valtio menettää ikiajoiksi osakkeiden osinkotuotot”

  7. 7

   Yrittäjä-Jari, 63, häviää budjettiesityksessä satasia – ei luovu tupakasta eikä dieselautosta: ”Eivät tällaiset korotukset mukavalta tunnu”

  8. 8

   Fiva huolestui asuntolainojen matalista marginaaleista – ”Yli 30 vuoden asuntolainoja on onneksi erittäin vähän”

  9. 9

   Wärtsilä: tulosvaroitus!

  10. 10

   Hallituksen päätös parafiinisesta dieselöljystä sai Yrittäjät ja SKAL:n takajaloilleen: ”Yllätysläpsäisy dieseliä käyttävien poskelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

  8. 8

   Pekka jakaa postia yön selässä alle 10 eurolla tunti – yhteiskunta tukee yli 500 eurolla kuussa: ”Eihän näistä saisi oikein edes puhua”

  9. 9

   13 000 ”tunnolliselle” suomalaiselle yllätys: veroja räpsähti takaisin tilille – verottaja kertoo miksi

  10. 10

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  11. Näytä lisää