Postin toimitusjohtaja Malinen valtion firmojen ylivoimainen palkkakuningas – 987 764 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Postin toimitusjohtaja Malinen valtion firmojen ylivoimainen palkkakuningas – 987 764 euroa

Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen vuosiansiot viime vuonna olivat liki miljoona euroa.

Julkaistu: 2.9.2019 17:39, Päivitetty 2.9.2019 21:05

IS selvitti, miten toimitusjohtajat tienaavat pörssin ulkopuolisissa valtionyhtiöissä.

Posti ja VR maksavat pörssin ulkopuolisista valtionyhtiöistä parasta palkkaa toimitusjohtajilleen.

IS tutki, mikä on toimitusjohtajien palkkataso valtion kokonaan, tai vähintään puolet, omistamissa yhtiöissä.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen on pörssin ulkopuolisten valtionfirmojen ylivoimainen palkkakuningas.

Postin Malisen palkka viime vuonna oli 987 764 euroa.

Malisen peruspalkka oli noin 611 000 euroa, ja päälle tuli lyhyen ajan kannustimia noin 82 500 euroa ja pitkän ajan kannustimia rapiat 294 000 euroa.

Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen vuosiansiot viime vuonna olivat liki miljoona euroa.

Malinen on pörssin ulkopuolisten valtioyhtiöiden ainoa toimitusjohtaja, joka pääsee palkassaan liki miljoonaluokkaan.

Toiseksi parhaiten palkattu valtion määräysvallassa olevan yhtiön toimitusjohtaja on VR:n Rolf Jansson. Janssonin vuosipalkka viime vuonna oli 748 917 euroa.

Janssonin palkka on neljännesmiljoonan pienempi kuin Malisen.

VR:n toimitusjohtajan Rolf Janssonin vuosipalkka oli noin 750 000 euroa.

Postin ja VR:n toimitusjohtajien jälkeen kolmanneksi suurin palkka oli kaasuyhtiö Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lammisella. Lammisen vuosiansiot olivat 581 171 euroa.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen täältä.

Palkkoja perustellaan usein kilpailulla ja liikevaihdolla.

Muista valtionyhtiöiden toimitusjohtajien palkoista mainittakoon kantaverkkoyhtiö Fingrid, peliyhtiö Veikkaus ja alkoholin vähittäismyyjä Alko.

Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen tienestit olivat 452 000 euroa, Veikkauksen Olli Sarekoskelle maksettiin viime vuodesta 436 918 euroa ja Alkon toimitusjohtajan Leena Laitisen palkka oli 350 984 euroa.

Peliyhtiö Veikkauksen toimitusjohtajan Olli Sarekosken palkka viime vuonna oli noin 437 000 euroa.

Veikkauksen liikevaihto on yli kolme miljardia euroa, Postin 1,6 miljardia, sekä Alkon ja VR:n liikevaihdot ovat noin 1,2 miljardia euroa. Fingridin liikevaihto on noin 850 miljoonaa ja Finavian alle 400 miljoonaa euroa.

Kaikki valtionyhtiöt eivät toimitusjohtajiensa palkkoja yksilöi tai kertovat palkkatason suurin piirtein.

Esimerkiksi Yleisradion toimitusjohtajan palkka ei tällä kertaa ole palkkavertailussa mukana, koska Ylen toimitusjohtaja vaihtui viime syyskuussa ja Yle ilmoitti vain yhden palkkasumman toimitusjohtajilleen. Lauri Kivinen johti Yleä elokuun loppuun ja Merja Ylä-Anttila aloitti toimitusjohtajana syyskuun alussa. Yle maksoi heille palkkaa yhteensä 385 023 euroa.

Osa yhtiöistä kertoo toimitusjohtajiensa kuukausipalkan: Vapon Vesa Tempakan kuukausipalkka on 27 500 ja Rahapajan Jonne Hankimaan 17 000 euroa.

Muutamat valtioyhtiöt niputtavat yhteen johdon palkat.

Cinian toimitusjohtajan Ari-Jussi Knaapilan ja sen tytäryhtiön Netplazan Tommi Linnan palkat viime vuonna olivat yhteensä 360 100 euroa.

Finnpilot Pilotage puolestaan maksoi toimitusjohtaja Kari Kososelle ja yhtiön hallitukselle palkkaa ja palkkioita 251 733 euroa, ja Hansel toimitusjohtaja Anssi Pihkalalle ja hallitukselleen yhteensä 310 253 euroa.

Pörssin ulkopuolisten valtionyhtiöiden toimitusjohtajilla ei ole juuri lisäeläkkeitä.

Poikkeus on Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi. Kangasniemen eläkeikä nostettiin aikoinaan 60 vuodesta 63 vuoteen ja hänen lisäeläkkeensä muutettiin etuusperusteisesta maksuperusteiseksi vuonna 2013.

Kangasniemi menetti muutoksessa eläkettään 74 308 euroa, ja tämä on korvattu nostamalla hänen kuukausipalkkaansa 1 347 euroa kuukaudessa vuodesta 2013 lähtien.

Kangasniemen lisäeläkkeestä tuli viime vuonna 50 914 euron kulut.

Pörssiyhtiöissä toimitusjohtajien palkat ovat paremmat kuin pörssin ulkopuolella.

Palkkajohtajien palkkakärki viime vuonna. Eläkkeelle jäänyt Metsä Groupin Kari Jordanin ansiot olivat noin 6,5 miljoonaa euroa.

Valtion pörssiyhtiöistä suurimmat yritykset maksavat toimitusjohtajilleen miljoonapalkkaa.

Valtio omistaa energiayhtiö Fortumista 50,8 prosenttia ja sen toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin vuosipalkka oli viime vuonna noin 1,6 miljoonaa euroa.

Pörssiyhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin palkka oli noin 1,6 miljoonaa euroa, valtio omistaa yrityksestä 50,8 prosenttia.

Nesteestä valtio omistaa 44,7 prosenttia, ja yhtiön toimitusjohtajan tehtävistä viime marraskuussa eläkkeelle jäänyt Matti Lievonen tienasi 1,4 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtajien palkkatiedot löytyvät yhtiöiden vuosikertomuksista.

Juttua ja taulukkoa muutettu kello 19.51: Korjattu Finavian toimitusjohtajan Kimmo Mäen palkka. Mäen palkka viime vuonna oli 315 140 euroa, ei 686 636 euroa. Finavian palkkioselvityksessä toimitusjohtajan palkassa oli mukana viime vuoden alussa eläkkeelle jääneelle toimitusjohtajalle maksetut tulospalkkiot, 274 496 euroa –eli Finavia maksoi nykyiselle ja entiselle toimitusjohtajalleen viime vuonna yhteensä 589 530 euroa.

Juttua korjattu kello 20.25: Metsä Group ei ole pörssiyhtiö toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, vain sen tytäryhtiö Metsä Board on noteerattu pörssilistalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?