Suurituloisimmat maksoivat veroja keskimäärin 236 000 euroa vuodessa, noin kolmasosan tuloistaan

Suomen suurituloisin promille maksoi veroja keskimäärin noin 34 prosenttia tuloistaan vuonna 2016. Suhteessa saman verran maksoivat noin 50 000 euroa vuodessa tienaavat.

2.9.2019 12:29

Suomen suurituloisin promille – noin 500 kovatuloisinta – maksoi veroja vuonna 2016 noin 236 000 euroa vuodessa eli 34 prosenttia tuloistaan.

Samana vuonna suurituloisimman promillen ja ylimmän promillen kymmenyksen keskimääräiset bruttotulot olivat 684 000 euroa vuodessa.

Vuonna 2016 suhteessa saman verran veroja maksoivat noin 50 000 euroa vuodessa ansaitsevat palkansaajat.

Tieto käy ilmi Helsingin yliopiston professori Anu Kantolan ja Tampereen yliopiston yliopistotutkija Hanna Kuuselan kirjasta Huipputuloiset – Suomen rikkain promille. Kirjassa avataan 90:n suomalaisen miljonäärin mietteitä yhteiskunnasta, politiikasta ja omasta elämästään.

Kuuselan ja Kantolan kirja perustuu monivuotiseen tutkimukseen, jossa he haastattelivat yhteensä 90 vuosina 2007–2016 eniten ansainnutta suomalaista perijää, ammattijohtajaa ja yrittäjää. Haastattelut tehtiin nimettöminä.

Haastateltavista perijöitä oli 26, johtajia 32 ja yrittäjiä 32.

Tutkijat: ”Eroja myös eniten ansaitsevien kesken”

Kantola ja Kuusela muistuttavat, että eroja on myös eniten ansaitsevien keskuudessa.

Kaksikon tutkiman hyvätuloisimman promillen eniten veroja maksanut kymmenys maksoi niitä vuonna 2016 vähintään 422 000 euroa, ja promillen vähiten veroja maksanut kymmenys alle 27 000 euroa.

Kirjaa varten tehtyjen haastattelujen aikana pääomatulojen veroprosentti oli Suomessa 30 tai 34, ja suurimmista, noin miljoonan euron vuosipalkkatuloista, veroja joutui maksamaan laskennallisesti hieman yli 56 prosenttia.

Vuonna 2016 ylin tulopromille maksoi erilaisia tulonsiirtoja noin 1,1 miljardia euroa. Samana vuonna suomalaiset maksoivat yhteensä 36 miljardia euroa veroja. Valtion verotulot olivat vajaat 42 miljardia euroa.

Kovia asenteita veroja kohtaan – tikunnokassa perintövero

Taloussanomat kertoi aiemmin, että haastatelluista moni oli sitä mieltä, että Suomessa tulee paremmin toimeen sosiaaliturvalla kuin työllä. Haastatellut näkivät valtaosan työttömistä laiskoina vetelehtijöinä ja työnvieroksujina.

Osalla kirjaan haastatelluista huipputuloisista on hyvin kärkkäitä mielipiteitä myös Suomen verotuksesta.

Monen mielestä esimerkiksi perintöveron poistamisesta hyötyisi koko Suomi, eivät vain suurituloisimmat. Perintövero on haastateltujen mukaan yksi syy sille, että Ruotsi pärjää paremmin kuin Suomi.

– Kyllä kaikki valtiot kuitenkin tuhlaavat enemmän kuin olisi luvallista. Se on vaan näin, eräs haastateltu perijä kertoo kirjassa.

Perintövero on perijöiden mukaan ”karmea”, ”absurdi” ja ”hirvittävä”.

– Miten ihmistä voidaan rangaista kuolemisesta? eräs yrittäjä ihmettelee perintöveron oikeutusta.

Yrittäjät kertovat myös, että toiminnan siirtäminen Suomesta toiseen maahan voi olla jopa vastuullista yrityksen tulevaisuuden kannalta.

Lähde: Anu Kantola ja Hanna Kuusela: Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (2019, Vastapaino)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?