Suomen rikkaat kertovat elämästään: Lapset koulutetaan omistajiksi, jo 10-vuotiailla miljoonien omaisuus - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen rikkaat kertovat elämästään: Lapset koulutetaan omistajiksi, jo 10-vuotiailla miljoonien omaisuus

Monet huipputuloiset eivät arvosta varallisuudella leveilyä. Yksi omistaa Ferrarin tai Porschen, toisella voi olla 20 000 euron arvoinen tavallinen auto.

1.9.2019 21:47

Joka kuudes Suomen suurituloisimmasta promillesta on jossain kohtaa elämäänsä saanut suuren perinnön, paljastaa maanantaina ilmestyvä teos. Perijöiden tunnettuudesta kertoo se, että jokaiselle suomalaisille ainakin jokin näistä nimistä soittaa varmasti jotain kelloja: Ahlström, Ehrnrooth, Hartwall, Herlin, Jouhka, Onninen, Oras, Rettig, Rosenlew, Tallberg – vain muutamia mainitakseni.

Ylimpään tulopromilleen sijoittuneiden perijöiden pääomatulot olivat vuosina 2007–2016 keskimäärin yli kuusi miljoonaa euroa. Moni ylimmän tulopromillen perijöistä voi kuulua vieläpä samaan sukuun.

Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan Huipputuloiset – Suomen rikkain promille perustuu monivuotiseen tutkimukseen, jossa kaksikko haastatteli yhteensä 90 vuosina 2007–2016 eniten ansainnutta suomalaista perijää, ammattijohtajaa ja yrittäjää. Haastattelut tehtiin anonyymisti. Haastateltavista perijöitä oli 26, johtajia 32 ja yrittäjiä 32.

Kantola on viestinnän professori Helsingin yliopistossa ja Kuusela kulttuurintutkija ja mediakulttuurin dosentti Tampereen yliopistosta.

Perijät kertovat kirjassa tärkeimmäksi tavoitteekseen suvun perinnön kasvattamisen tai sen jättämisen seuraavalle sukupolvelle vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin sen on itse vastaanottanut. Eräs perijä tavoittelee omaisuutensa nelinkertaistamista, jotta jokainen hänen neljästä lapsestaan perisi yhtä paljon kuin hän itse. Perijöiden tavoittelema kasvu on keskimäärin 5–20 prosentin vuositasoa.

Suvun perinnön kasvattaminen on monille suurituloisille tärkeää.

Moni näkee, että peritty raha on vain lainassa, kunnes se siirtyy seuraavalle. Perinnön kanssa ei ole varaa mokata, vaan sitä pitää hoitaa.

Sä et ole saanut niitä, jotta voit käydä ostamassa 12 uutta autoa. Sä olet saanut ne sen takia, että sun pitäisi saada ne kasvamaan jollain tavalla, ja sen jälkeen antaa niitä eteenpäin. Mutta sen takia pitäisi saada ne kasvamaan, jotta itsellekin jää”, nelikymppinen perijä kuvailee.

Jo 10-vuotiaita opetetaan omistamaan

Rikkaat suvut kouluttavat jälkikasvuistaan perijöitä, jotta suvun jatkuvuus olisi turvattu. Suvun historiaa ja vaurautta kunnioitetaan ja arvostuksen tunnetta pyritään siirtämään myös omille lapsille. Sitä pidetään vastuuna.

Sanoin äsken veljentytölle ja mä sanon meidän tytölle, että täytyy oppia omistamaan. Täytyy oppia omistamaan. Nyt sä omistat”, eräs äiti kommentoi.

Monella suvulla on koulutusohjelmien lisäksi ns. perhetoimistoja, joissa hallinnoidaan suvun omistuksia, koulutetaan seuraavaa sukupolvea ja järjestellään perintöjä. Koulutusohjelmat toimivat esimerkiksi siten, että aina ennen yhtiökokousta yrityksen toimitusjohtaja selittää suvun nuorille omistajille liiketoiminnan perusteista.

Aikoinaan kun täytin 18, niin olin ensimmäisen kerran mukana yhtiökokouksessa, ja siitä se sitten lähti… Nyt meillä on sellainen systeemi meidän perheessä, että jo 14-vuotiaana alkaa koulutus siihen, että täytät 18”, nelikymppinen perijä ja äiti kertoo.

Joissain suvuissa koulutustyö aloitetaan jo aikaisemmin. Erään suvun perijä kertoo, että hänen 10- ja 11-vuotiaat lapsensakin omistavat jo miljoonia. Eräs isä kertoo, että hänen omat lapsensa ja hänen siskonsa lapset jakavat sijoitussalkun, jonka hoitamisesta lapset huolehtivat itse. Toinen isä kertoo perustaneensa lastensa kanssa yhtiön, jotta lapset oppisivat ymmärtämään kassavirta-ajattelua ja liiketoiminnan lainalaisuuksia.

Eräs äiti kertoo painottaneensa lapsilleen, ettei omistamista pidä hävetä, mutta ansioita täytyy näyttää muissakin asioissa. Siksi moni korostaakin myös itse tehtävän työn merkitystä.

Sukujen omien koulutusohjelmien lisäksi ulkoiset konsultit ja Perheyritysten liiton next generation –ohjelma mainitaan monessa haastattelussa.

Varallisuutta ei saa hävetä, mutta sitä piilotellaan

Lapsia täytyy alkaa kouluttaa nuoresta alkaen, sillä edes huipputuloisimpien perheiden arkielämässä ei raha näy. Sama pätee myös ammattijohtajien ja menestyneiden yrittäjien perheisiin. Monelle merkittävä omaisuus merkitsee vapautta, eikä niinkään ylellistä elämäntapaa.

Kaikki oli kiinni joko yhtiössä tai maatilassa. Ei mulla ole sellaista lapsuutta ollut, että oltaisiin tehty jotain tai eletty jotenkin eri lailla kuin muut. Mehän oltiin serkut maalta… Kyllä me ihan linja-autolla kouluun (mentiin) ja ihan muiden mukana… Ei meillä kulutettu. Meillä ajettiin autot loppuun, kunnes ne ruostuivat”, 1970-luvulla lapsuutensa elänyt perijä kertoo.

Myös johtajat yrittävät parhaansa mukaan pitää huolta siitä, että heidän elämänsä näyttäisi mahdollisimman tavalliselta. Moni uskoo ihmisten potevan kateutta heitä kohtaan, ja haluaa siksikin piilotella varallisuuttaan.

Ihan normaalit autot, talossa ei mitään poikkeuksellista. Niin, tavallaan se raha ei näy sillä tavalla elämässä… Ja kaveripiiriin on aina kuulunut eri yhteiskuntaluokista olevia ihmisiä. Ja kaikille olen samalla tavalla sama henkilö. Harrastukset ovat koko kansan harrastuksia ja ihan normaaleja”, eräs johtaja kuvaa tilannettaan.

Terveysalan yrittäjänä rikastunut kertoo, että häntä kuvottaa sellaiset ihmiset, jotka rikastuttuaan alkavat juoda keskikaljan sijasta tuhannen euron viinejä. Hän perustelee omaa Ferrari-ostostaan rakkaudellaan autoihin.

Mä olen ollut ihan intona autoista, niin totta hemmetissä mä nyt ostan sitten sen hienon auton, minkä mä tiedän. Mä olen aina verrannut, että jos joku tykkäisi kutoa kangaspuilla mattoja, niin jos sillä olisi hirveästi rahaa, niin totta kai se tekisi hallin, jossa olisi valtavat kangaspuut. Ei kukaan tulisi sanomaan, että pitääkö sun nyt näyttää, että sulla on nuo kangaspuut.”

Toinen yrittäjä kertoo välttelevänsä turhaa kulutusta. Hän kertoo asuvansa pienemmässä asunnossa kuin hänellä olisi varaa. Autokin on noin 20 000 euron arvoinen. Kolmas yrittäjä kertoo asuvansa itse vuonna 1988 rakentamassaan talossa ja ajavansa turvallisella autolla.

Yleensä sellaiset ihmiset, jotka leveilee rahoilla, niin ei niillä ole niitä”, hän pohtii kirjassa.

Toinen yrittäjä intoutui kuitenkin revittelemään ylellisellä elämäntyylillään.

”Mulla on kauko-ohjattavat panssarivaunut, mulla on kopteri, joka lentää, sellaien kuvauskopteri, mulla on lentopallokenttä, mulla on golf green, mulla on rakennettu beach house, siis keinonuotiot, lounaspöydät, sohvat. Mulla on, mulla on, kaikki nää mestat on. Mä olen itse osan tehnyt, osan suunnittelijan kanssa. Mulla on siis vaikka mitä, mutta siis kruununjalokivi on se koti-spa”, yrittäjä kertoo.

Lähde: Anu Kantola ja Hanna Kuusela: Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (2019, Vastapaino)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?