Nyt puhuvat Suomen huipputuloisimmat: suurin osa työttömistä laiskoja vetelehtijöitä

Luottamus poliitikkoihin on huipputuloisimpien kohdalla matalalla. Juha Sipilään luotettiin, mutta ay-liike pilasi hänen mahdollisuutensa, eräs perijä arvioi.

1.9.2019 10:49

Suomen huipputuloisimmat epäilevät suomalaisen hyvinvointivaltion tarpeellisuutta ja politiikka turhauttaa heitä, kerrotaan maanantaina ilmestyvässä teoksessa. Enemmistön mielestä Suomen poliittisessa järjestelmässä on niin vakavia epäkohtia, että koko yhteiskunta uhkaa upota. Huipputuloiset näkevät olevansa ainoita, joita kehitys huolettaa.

Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan Huipputuloiset – Suomen rikkain promille perustuu monivuotiseen tutkimukseen, jossa kaksikko haastatteli yhteensä 90 vuosina 2007–2016 eniten ansainnutta suomalaista perijää, ammattijohtajaa ja yrittäjää. Haastattelut tehtiin anonyymisti.

Haastateltavista perijöitä oli 26, johtajia 32 ja yrittäjiä 32.

Kantola on viestinnän professori Helsingin yliopistossa ja Kuusela kulttuurintutkija ja mediakulttuurin dosentti Tampereen yliopistosta.

Turhautuminen politiikkaan tulee ilmi esimerkiksi yhden vanhan ja vauraan suursuvun perijän kommentissa, jossa hän ärsyyntyy jopa suuttumukseen asti, kun puheeksi tulevat poliitikot. Perijän mukaan poliittinen järjestelmä on turha koneisto, josta ei tule ulos mitään järkevää.

Mun mielestäni siellä on niin paljon tyhjänpuhujia ja saamattomia. Tai ehkä sitten ihmisiä, jotka ei tiedä asioista tarpeeksi. Mitä ne kaikki tekee siellä? Ärsyttää niiden palkat ja palkkiot ja systeemit ja sitten ne istuu siellä eikä saa mitään aikaan tai ei ota vastuuta siitä mitä ne tekee

Erityisesti politiikkaan kuuluvat poliittiset kamppailut turhauttavat monia huipputuloisia. Niiden nähdään hidastavan päätöksentekoa. Heidän mukaansa poliitikot eivät joko osaa tai rohkene tehdä kipeitä päätöksiä. Tämä taas johtuu huipputuloisten mukaan siitä, että demokratiassa käydään liian tiheään tahtiin vaaleja.

Kun on eduskuntavaalit, on kuntavaalit, on presidentinvaalit, niin koko ajan on joku vaali tulossa, jolloin pelataan äänimääriä eikä asiaa”, ammattijohtaja kommentoi.

”Sipilä sotkeutui ihan monoihinsa”

Kirjassa osa kritiikistä kaatuu suoraan muutaman nykypoliitikon niskaan. Viime hallituksen pääministeriin Juha Sipilään (kesk) laitettiin huipputuloisten keskuudessa paljon toivoa. Sipilä vaikutti yrittäjätaustansa takia huipputuloisten ja erityisesti yrittäjien mielestä ymmärtävän heidän parhaaksi näkemäänsä tapaa tehdä politiikkaa. Sipilän luotettiin johtavan Suomea yritysjohtajan tarmolla ja osaamisella.

Suurituloisimpien keskusteluissa esimerkiksi Juha Sipilä nousi esille aluksi luotettavana.

Toisin kävi, ainakin yhden yrittäjän mielestä. Koko oikeistohallitus saa yrittäjältä armotonta kritiikkiä.

Sehän (Sipilä) sotkeutui ihan monoihinsa ja rupesi pelle-, ihan käsittämätöntä puuhastelua tekemään. Sitten sä katsot jotain (Petteri) Orpoa (kok), joka on yksinkertaisuuden… sehän näyttää isokokoiselta pikkulapselta, joka katselee silmät pyöreinä. Eikä se ole edes mikään näkökulma, vaan se on oikeasti sellainen. Hän ei oikeasti tajua mistään mitään. Hän ei vaan halua suututtaa ketään, hänestä tuli sen takia puheenjohtaja, kun kukaan ei ole hänelle vihainen. Sitten on joku (Timo) Soini (sin), joka petti kaikki kannattajansa päästäkseen Audin takapenkille.”

Vaan eipä samainen yrittäjä ollut tyytyväinen myöskään oppositiojohtajiin. Vihreiden Ville Niinistöä hän pitää ”kaikista karmeimpana” ja ”paholaisen advokaattina”. Antti Rinnettä (sd) yrittäjä ei edes halua alkaa arvioida. Hän kertoo lähettävänsä tuntemilleen poliitikoille ”erittäin epämiellyttäviä lehtileikkeitä”, joihin hän lisää mukaan omat kommenttinsa aiheista.

Yksittäisiä poliitikkoja enemmän kuritusta saa ammattiyhdistysliike. Erään perijän mielestä ay-liike on syypää ”Sipilän hallituksen lupaavasti alkaneen tien” katkeamiseen. Hänen mielestään ay-liikkeessä kyllä tiedetään, mitä pitäisi tehdä, mutta ei jääräpäisyyden takia haluta joustaa.

Ikävä fakta on se, että ennen kuin ay-liikkeen ylivalta saadaan murrettua, ei tapahdu mitään muutosta, päinvastoin me kurjistutaan. Teollisuus menee sinne, missä on halvempi tuottaa. Tästä tulee ihan palveluyhteiskunta. Rumasti sanottuna toinen toistemme paitojen peseminen ei pidemmän päälle kannata, perijä maalaa.

Eräs haastatelluista yrittäjistä taas on sitä mieltä, että ”ay-liike pitäisi räjäyttää”. Yksi johtaja taas kuvaa, että poliittinen järjestelmä on umpikujassa ay-liikkeen takia.

On sääli, että demokratian perusteella valittu järjestelmä ei kykene tekemään muutoksia, koska ilman demokratiaa valittu taho vastustaa kaikkea muutosta.”

Moni uskoo sosiaaliturvan kannattavan työtä paremmin

Muutosta todella kaivataan ja haastatteluista erottuukin hyvin selkeitä tavoitteita ja epäkohtia, jotka yhdistävät suurinta osaa huipputuloisista. Ay-liikkeeseen liittyviä ongelmia löytyy useampia: irtisanomissuoja, yleissitovuus ja työehtosopimukset ylipäänsä. Eräs huipputuloinen näkee, että vain minimipalkoista pitäisi sopia yhteisesti.

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion perinne näyttäytyy huipputuloisille varsinaisena päävihollisena. He kehuvat Suomen koulutusjärjestelmää, tasa-arvoa, turvallisuutta, sairaalajärjestelmää ja osa jopa verotusjärjestelmän perusperiaatetta. Iloisia veronmaksajia on huipputuloisista kuitenkin vain murto-osa.

Moni pitää tärkeänä, että verotuksella pystytään ylläpitämään suomalaista hyvinvointivaltiota, mutta harva haluaa itse maksaa niin suuria veroja kuin parhaillaan maksaa. Etenkin perintöveroa pidetään karmeana ja hirvittävänä asiana, jopa syypäänä sille, että Ruotsi pärjää paremmin kuin Suomi.

Ongelmista puhuttaessa sanaiset arkut aukeavat. Monet näkevät suurimmaksi ongelmaksi sen, että ihmiset käyttävät heidän mielestään etuuksia hyväkseen. Erään perijän mielestä Suomen velkaantumisen syy löytyy ylisuurista etuuksistaan kiinni pitävistä kansalaisista.

Moni on sitä mieltä, että Suomessa tulee paremmin toimeen sosiaaliturvalla kuin työllä. Suurin osa työttömistä nähdään laiskoina vetelehtijöinä ja työnvieroksujina. Eräs perijä toteaa, että hänen näkökulmastaan työttömyys on ”ihan asenteesta kiinni”. Suomalaiset eivät hänen mukaansa halua tehdä tavallisia töitä.

Ei voida olettaa, että yksi osa kansaa elättää suuren osan kansaa, joka ei tee mitään… Mä en halua olla niin kauhean jyrkkä, mutta jollain lailla on mennyt liian pitkälle se, että kaiken pitää olla ilmaista ja mitään ei tartte tehdä, toinen perijä tuskailee.

Eräs ammattijohtaja näkee, että työttömyys on seurausta yrittämisen puutteesta. Hän toteaa, että ”sieltä Kainuusta ehkä pitäs muuttaa tänne Helsinkiin töihin”. Johtaja kertoo itsekin kulkevansa päivittäin 150 kilometriä töiden takia, mutta ei häntäkään kukaan kehota jäämään kotiin.

Jos meidän julkisessa taloudessa on viiden miljardin vaje, niin kyllä se tarkoittaa, että joltain otetaan pois, ja se täytyy ottaa pois niiltä, joille julkisia verovaroja nyt sitten annetaan erilaisina tukina. Kyllä se tarkoittaa sitä, sen voi sanoa ääneen, että joo, tukia leikataan, toinen ammattijohtaja tiivistää.

Ammattijohtajan kommentissa tiivistyy huipputuloisten usein käyttämä valtiontalouden vertaus yrityksen taloudenpitoon. Jos talous ei ole tasapainossa, pitää huipputuloisten mielestä yksinkertaisesti vain leikata menoja.

Lähde: Anu Kantola ja Hanna Kuusela: Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (2019, Vastapaino)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?