Posti vaihtoi työehtosopimuksia ja pudotti palkkoja kolmanneksella – Professori: Vaihtaa saa, kun ala on oikea

Postin tapauksessa tes-vaihdos pudottaa palkkoja noin kolmanneksella. Työoikeuden emeritusprofessori kertoo, että shoppailu työehtosopimuksilla on sallittua.

31.8.2019 7:25

Työehtosopimuksen vaihtaminen on täysin laillista, vaikka työehdot muuttuisivat yhtäkkiä dramaattisesti, kertoo työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen. 700 Postin pakettilajittelijaa kuuluu jatkossa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn neuvotteleman sopimuksen sijaan Teollisuusliiton neuvottelemaan jakelijoita koskevaan työehtosopimukseen. Tes-vaihdoksen myötä palkat putoavat keskimäärin 30 prosenttia.

– Kun tes-neuvotteluissa lähes aina kiinnitetään huomiota vain palkkoihin ja muihin työnteon ehtoihin, työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksiin ei oikeasti ole kiinnitetty yhtään huomiota. Lisääntynyt tes-shoppailu perustuu juuri siihen, että tessien soveltamisalamääräykset jättävät paljon tulkinnanvaraa. Ja työnantajat sitten käyttävät sitä löytääkseen joustavamman ja edullisemman työehtosopimuksen, Koskinen summaa.

Seppo Koskinen.

– On valitettavaa, että on monta työehtosopimusta, jotka koskevat aivan tai lähes samaa työtä, kuten tässä Postin tapauksessa. Sopimus, jonka piiriin työntekijät ovat siirtymässä, on aivan asiallisten osapuolten tekemä, Koskinen sanoo.

Työantajalla valta valita

Postin tapauksessa työntekijät siirretään marraskuussa toiseen yritykseen: Posti Palvelut Oy:hyn. Yrityksessä noudatetaan Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta, koska yrityksen työnantajaliitto on Medialiitto, joka on neuvotellut sopimuksen Teollisuusliiton kanssa. Posti perusti yhtiön 2017, jolloin sanomalehdenjakajat siirrettiin yhtiön alaisuuteen. Jakajien palkat putosivat PAUn arvion mukaan 40 prosentilla.

Vaihdos tapahtuu marraskuun alussa, kun PAUn neuvottelema työehtosopimus päättyy. Yleensä tes-vaihdokset toteutetaan, kun edellinen sopimuksen voimassaoloaika on loppu.

Koskisen mukaan tes-vaihdoksissa on keskeistä nimenomaan, että työehtosopimuksen soveltumisalamääräys toteutuu.

– Jos samasta työstä on tehty kaksi sopimusta, työnantajalla on valta asiallisin perustein valita ja neuvotella sovellettava sopimus.

– Mutta jos lajittelijoita ja jakajia varten on omat sopimuksensa, pitää aina soveltaa sitä, mikä koskee jakajia ja mikä koskee lajittelijoita. Näiden välillä ei voi hyppiä.

PAU ja Medialiitto eri mieltä

Työnantaja voi jättää työnantajaliiton ja siirtyä toiseen, kunhan vastaanottava liitto on sitä mieltä, että työnantaja kuuluu liiton piiriin eli voi olla sen jäsen ja harjoittaa solmitun työehtosopimuksen mukaista toimintaa.

– Siitä voi olla erimielisyyksiä – ja monesti näissä on, koska soveltamisalamääräykset ovat hyvin laajoja ja ympäripyöreitä. Esimerkiksi vaikka teknologiateollisuus: on vaikea sanoa, että mitä kaikkea, että mitä se oikeastaan on, Koskinen pohtii.

– Useimmat työntekijäjärjestöt hyväksyvät sen, että sopimuksen piiriin tulee uusia ihmisiä.

Jukka Kososen palkasta putoaa tes-vaihdoksen myötä kolmannes.

PAUn mielestä Medialiiton ja Teollisuusliiton välinen jakelijoita koskeva sopimus ei sovellu pakettilajittelutyöhön noudatettavaksi, ja järjestön puheenjohtaja Heidi Nieminen uskoo, että asia menee oikeuteen.

Työnantajia edustava Medialiitto taas sanoo tiedotteessaan, että lajittelutyö kuuluu jakelun työehtosopimuksen piiriin:

– Medialiitto toteaa lisäksi, että työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksen tulkinta kuuluu aina sopimusosapuolille ja että sopimusosapuolilla on asiasta yhteinen näkemys.

Lue lisää: Postilla työskentelevä Jukka, 53, löi palkkatietonsa pöytään – tuntipalkka romahtaa 15 eurosta 10:een: ”Tässä vedetään matto jalan alta”

”Työehtoshoppailua” vastaan

PAU kampanjoi vahvasti ”työehtoshoppailua” vastaan. Sen sijaan muilla aloilla yleensä tes-vaihdokset menevät hiljaisesti, Koskinen arvioi.

Koskisen mukaan kiistoja soveltuvuuskysymyksistä on yhä enemmän, sillä yritykset toimivat aiempaa useammin usein monella eri toimialalla. Suurissa yrityksissä pyritään usein vähentämään sovellettavien työehtosopimusten määrää. Koskinen antaa esimerkiksi kylpylän, jossa on hotellia, ruokailua, rakentamista, kunnossapitoa, fysioterapiaa ja kauneudenhoitoa. Eri työehtosopimuksia on helposti yli 10, eikä niiden oikea soveltaminen ole työnantajalle helppoa.

– Jos sovittaisiin vain yksi kylpylää koskeva työehtosopimus, kaikki nämä hotellit, uimalat ja muu toiminta olisivat yhden tessin piirissä. Mutta vaikea se on solmia, koska sen piirissä olisi todella monenlaista työtä..

Koskinen pohtii ruoanlähettejä: kuuluisivatko he ravintola-, kuljetus- vai lähettialan työehtosopimuksen alaisuuteen?

– Jokaisella voi olla tästä oma mielipide, mutta tuomioistuin sen lopulta ratkaisee.

Yleissitovuus rajoittaa työnantajia

Työtuomioistuin ratkaisee erimielisyystilanteessa työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksen sisällön. Työtuomioistuin ratkaisee työehtosopimuksen asianomaisen alan myös silloin, kun se käsittelee yleisitovuuslautakunnan päätöksestä tehtyä valitusta. Jotta työehtosopimus on työpaikalla yleissitova eli järjestäytymätöntä työnantajaa sitova, työntekijöistä ainakin 50 prosentin tulee olla ”asianomaisella alalla” töissä.

– Työnantaja pääsee aina eroon vanhasta sopimuksesta. Ainoa rajoitus on on yleissitovuusjärjestelmä, joka voi tulla vastaan, jos uuden työehtosopimuksen työntekijäosapuoli ei ole valtakunnallinen liitto. Tällöin yleissitovuusjärjestelmä edelleen pätee.

Korjaus 31.8.2019 klo 17.17: Korjattu kuvatekstissä Jukka Kososen nimi.

Korjaus 2.9.2019 kello 14.00: Jutun toisessa väliotsikossa ja tekstissä sen jälkeen puhuttiin virheellisesti Teollisuusliitosta, vaikka kyse oli työnantajia edustavasta Medialiitosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?