Lappeenrantalaisessa Salessa ei makseta käteisellä – mikä on käteismaksun tulevaisuus? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lappeenrantalaisessa Salessa ei voi maksaa käteisellä – viisi asiakasta yritti ensimmäisenä päivänä

Marketjohtaja Olli Kurppa sanoo, että käteisestä luopuminen on ekologinen, taloudellinen ja turvallinen valinta.

Lappeenrannan yliopistokampuksella sijaitsevassa Salessa ei kolikoita enää lasketa, sillä käteismaksu ei ole mahdollista. Kauppa aukesi eilen torstaina, eikä urputusta maksutavasta ole kuulunut.­

30.8.2019 14:48

Lappeenrannan Skinnarilassa aukesi tiettävästi ensimmäinen S-ryhmän käteisetön ruokakauppa. LUT-yliopiston Lappeenrannan ylioppilastalon ensimmäiseen kerrokseen avatusta noin 100-neliöisestä Sale-kaupasta muonaa saa mukaan vain maksamalla korttimaksulla tai mobiilimaksulla MobilePay-sovelluksen kautta.

Käteisetön Sale avattiin eilen torstaina 29. elokuuta. Ensimmäisenä päivänä asiakkaita paikalla kävi noin 800, ja näistä viisi yritti maksaa käteisellä.

– Heitä ohjattiin sähköiseen maksuun ja kerrottiin, mistä konseptissa on kyse, kertoo Etelä-Karjalan Osuuskaupan marketjohtaja Olli Kurppa.

No mistä konseptissa on kyse?

Kurppa kertoo, että yleisesti idea saatiin siitä, että käteisen osuus maksuvälineenä vähenee jatkuvasti. Hän muistelee, että esimerkiksi Ruotsissa päivittäistavarakaupassa ei ole tavatonta, että maksu onnistuu vain sähköisiä väyliä pitkin.

Suomessa käteisettömyys ei kuitenkaan ole vielä rantautunut ruokakauppoihin, vaikka esimerkiksi joissakin Clas Ohlson -kaupoista käteismaksu ei ole mahdollista.

– Teimme ennakkotiedostelua yliopistolla, ja kysyimme, miltä käteisetön kauppa tuntuisi. Se ei saanut vastustusta, joten päätimme testata.

LUT-yliopiston Lappeenrannan kampusta kuvaavat Kurpan mukaan vihreys ja teknologiamyönteisyys. Kampuksella toimii teknologiayliopisto ja yliopiston arvoihinkin on kirjattu digitalisaatio, ympäristötietoisuus ja innovointi.

– Kun luovumme käteisestä, vähenee muun muassa rahan kuljettamisesta koituvat päästöt. Näkisin, että Skinnarilan Salen strategia tukee hyvin yliopiston arvoja. Se on siis luonteva paikka testata vain sähköistä maksamista.

Maksu vain sähköisillä maksuvälineillä.­

Kurpan mukaan käteisettömyys tuo myös säästöjä ja lisää turvallisuutta. Pienelle kaupalle käteisen käsittelyn kulut voivat kasvaa todella suuriksi. Lisäksi käteisettömyys lisää turvallisuutta, sillä kaupassa ei ole käteiskassaa, jota varastaa. Turvallisuuden lisääminen on tärkeää, sillä kaupassa on samanaikaisesti vain yhdestä kahteen työntekijää.

Toki turvallisuuden lisääminen vaatii sitä, että myös mahdolliset rikolliset tiedostavat, ettei kaupassa ole rahaa varastettavaksi.

– Olemme yrittäneet tästä viestittää monia kanavia pitkin.

Kurppa korostaa kuitenkin, että kyseessä on kokeilu: jos käteismaksua toivotaan vahvasti, on se mahdollista Saleen tuoda.

Kurppa ei usko, että tarvetta käteismaksulle kuitenkaan tulee. Hän uskoo, että muutaman vuoden sisällä useampi kaupunkialueen pieni kauppa voi luopua käteismaksusta.

– Voi olla jopa nopeamminkin, kun käteistä ottavien kauppojen määrä laskee. Toistaiseksi näitä kauppoja ei kuitenkaan paljoa ole, mutta esimerkiksi turkulaisessa K-supermarketissa käteisestä luopumista pohdittiin jokunen vuosi sitten.

Skinnarilan Salen maksutavoista kertoi ensin Etelä-Saimaa.

Ei näkyvissä sähköisen maksamisen vallankumousta

Etelä-Karjalassa Osuuskauppa ei aio toistaiseksi laajentaa kokeilua muihin kauppoihin. Kurppa kertoo, että muut pienet Salet sijaitsevat lähiöissä, joissa asiakkailla on vielä tarvetta käteispalveluille.

Myöskään koko Suomen tasolla S-ryhmä ei aio ohjata ryhmätasolla osuuskauppoja käteisettömien kauppojen lisäämiseen. S-ryhmän viestinnästä kerrotaan, että käteismaksu ruokakaupoissa on vielä verrattain yleistä, eikä vain digitaaliseen maksuun perustuvat kaupat toimisi valtaosilla alueista.

Skinnarilan Sale on verrattain pieni kauppa. Työntekijöitä siellä on samaan aikaan yhdestä kahteen. Kaupassa on Kurpan mukaan hyvä pizza- ja nuudelivalikoima­

Ryhmä ei kuitenkaan puutu alueellisten osuuskauppojen päätöksiin, joten on mahdollista, että käteisettömiä ruokakauppoja ilmestyy toisinaan.

Myös Kesko viestittää, ettei käteisettömiin ruokakauppoihin olla siirtymässä. Toistaiseksi Keskolla ei ole yhtään K-kauppaa, jossa ei pystyisi maksamaan käteisellä.

– Asiakkaidemme toiveesta tarjoamme kaikissa kaupoissamme myös käteisen maksuvaihtoehtona muiden maksutapojen rinnalla. K-ryhmässä ei siis ole kauppaa, jossa ei voi maksaa käteisellä, K-ryhmän asiakasmaksamisesta vastaava kehitysjohtaja Juha Andelin vastaa sähköpostitse.

Samaa säveltä toistaa myös Lidl. Yrityksen viestinnästä kerrotaan, ettei käteisettömiä kauppoja ketjulla ole, eikä sellaisia ole myöskään suunnitelmissa tuoda lähitulevaisuudessa.

Päivittäistavarakaupan ulkopuolella käteismaksusta luopumista on kokeillut Clas Ohlsonin lisäksi ravintolat. Muun muassa Kotipizzan No Pizza -ravintoloissa käteinen ei käy maksuvälineenä ja myös nuorten suosimissa pikaruokaravintoloissa, kuten Burger King ja Taco Bell, käteismaksusta luopumista on pohdittu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?