Tässä ovat 100 suurinta yksityistä metsänomistajaa – Antti Herlin listan kärjessä

Antti Herlin omistaa yli 10 000 hehtaaria metsää Kirkkonummella, Hangossa ja Kainuussa. Pertti ja Irma Harvialla on metsää lähes yhtä paljon kuin Herlinillä.

Antti Herlin omistaa metsää Kirkkonummella, Hangossa ja Kainuussa. Kuva Herlinien Thorsvikin sukutilalta Kirkkonummelta, missä Herlin jalostaa ja kasvattaa hereford-karjaa.

27.8.2019 10:52

Suomen rikkaimpana henkilönä tunnettu Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin on Suomen suurin yksityinen metsänomistaja, käy ilmi Ilta-Sanomien selvityksestä.

Katso koko lista jutun lopusta.

Herlinillä on IS:n selvityksen mukaan metsää yhteensä 10 273 hehtaaria. Herlin omistaa metsää yksityishenkilönä 1 263 hehtaaria. Security Forest -yhtiönsä kautta Herlin omistaa metsää 9 010 hehtaaria.

Myös muun muassa Sanoman hallituksen varapuheenjohtajana toimiva Herlin ei ollut halukas kommentoimaan metsäomistuksiaan.

Herlinin asianhoitajan Markku Laulumaan mukaan Herlinin henkilökohtaiset metsäomistukset sijaitsevat pääosin Herlinin kotipaikkakunnalla Kirkkonummella.

Herlin omistaa Security Forestin kautta metsää etenkin Kainuussa ja Hangossa. Laulumaa kertoo, että Herlin on kiinnostunut hankkimaan Security Forestille lisää metsää, mikäli ”sopivia kohteita tulee eteen”.

Suomen toiseksi suurin metsänomistaja on Anna Huilaja, jolla on metsää 8 898 hehtaaria. Kun suurimmat metsänomistajat listattiin viimeksi marraskuussa 2017, Huilaja oli listan kärjessä 8 160 hehtaarin omistuksilla.

Ulkomailla kirjoilla olevan Huilajan metsäomistukset sijaitsevat Lapissa, missä metsä on vähiten tuottavinta. Tuottoisinta metsä oli viime vuonna Päijät-Hämeessä.

Kolmantena listalla on sauna- ja kiuasyhtiö Harvian entinen toimitusjohtaja Pertti Harvia, jolla on metsää 6 721 hehtaaria.

Kun mukaan lasketaan Irma Harvian metsäomistukset, on Muuramessa Keski-Suomessa kirjoilla olevalla Harvian pariskunnalla metsää lähes yhtä paljon kuin Herlinillä, yhteensä 10 083 hehtaaria.

Harvian ex-toimitusjohtajalla Pertti Harvialla on vaimonsa kanssa metsää yli 10 000 hehtaaria. Kuva viime vuodelta, jolloin Harvia listautui pörssiin.

Neljäntenä listalla on Kajaanissa kirjoilla oleva Harri Suutari, jolla on metsää 5 274 hehtaaria. Suutari on hallitusammattilainen ja konepajayhtiö Componentan toimitusjohtaja.

Seitsemänneltä sijalta löytyy joensuulainen liikemies Yrjö Laakkonen, jonka hallussa on 3 837 hehtaaria metsää.

Laakkosen lapsilla Emmalla, Villellä ja Kallella on metsää 1 395 hehtaaria, joten yhteensä Laakkoset omistavat yli 8 000 hehtaaria metsää.

Yrjö Laakkonen oli edellisessä metsänomistajalistauksessa toisena, tällä kertaa Laakkonen on listalla kuudentena. Laakkosen lasten nimissä on metsää 4185 hehtaaria.

Sadan suurimman metsänomistajan joukosta löytyy muitakin tunnettuja nimiä.

Sijalla 14 on siivoustuotteita valmistavan Sinituotteen pääomistaja Ilkka Brotherus, joka isännöi Hausjärvellä sijaitsevaa Erkylän kartanoa.

Sijoilta 33 ja 34 löytyvät Tarjoustalo-ketjun perustajat Kari ja Arja Hautanen. Sijalla 50 on Björn Wahlroosin poika Thomas Wahlroos, joka omistaa Halikossa sijaitsevan Joensuun kartanon.

Suomen sata suurinta metsänomistajaa omistaa metsää yhteensä 195 413 hehtaaria eli keskimäärin sadan suurimman metsänomistajan joukkoon kuuluva henkilö omistaa metsää 1 954 hehtaaria.

Keskimääräinen suomalainen metsänomistaja omistaa metsää 30 hehtaaria.

Sinituotteen pääomistaja Ilkka Brotherus löytyy metsänomistajalistan sijalta 14. Brotheruksella on metsää 2436 hehtaaria. Brotherus on kertonut pitävänsä metsätuotoilla Hausjärvellä sijaitsevan Erkylän kartanon rakennukset hyvässä kunnossa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Näin selvitys tehtiin

Listaus suurimmista metsänomistajista perustuu Maanmittauslaitoksen kiinteistörajakartta-aineistoon, jonka toimitti IS:lle Suomen metsäkeskus.

Tilastosta käy ilmi omistajan nimi ja kotipaikka, mutta listaus ei kerro, missä suuret metsätilat sijaitsevat.

Listauksessa ei ole huomioitu kuolinpesiin, yhteismetsiin, yhtiöihin tai yhteisöihin perustuvaa omistusta. Herlinin kohdalla yhtiöomistus on huomioitu Security Forest -yhtiön merkittävän metsäomistuksen vuoksi.

Yhteismetsistä suurimmat metsäomistukset ovat Kuusamon yhteismetsän omistajakunnalla, jonka hallussa on metsää 90 676 hehtaaria. Suurimmissa yhteismetsissä omistukset on jaettu lukuisten omistajien kesken.

Suurin rahasto-omistaja on OP-Metsänomistaja-erikoissijoitusrahasto, jonka hallussa on yli 72 000 hehtaaria metsää.

Salkunhoitaja Tapio Tilli kertoo, että osuuden omistajia on tuhansia ja erillisiä metsätiloja noin 500. Metsäsijoituksen tuotto-odotus on Tillin mukaan 3–5 prosenttia.

Toiseksi suurin rahasto-omistaja on Vapo Oy, jolla on hallussaan 51 541 hehtaaria metsää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?