Eurojackpot-voiton sijoittamalla raha poikii 50 000 euroa vuodessa – osakestrategin vinkit - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osakestrategi kertoo, miten Eurojackpot-voitto kannattaa sijoittaa – mahdollisuus 50 000 euron voittoihin

Ensimmäisenä kannattaa vetää henkeä, sitten sipsutella varovaisesti sijoitusmaailmaan.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kehottaa pääoman puolustamiseen. Eurojackpot-voitot kannattaa sijoittaa, mutta rauhallisesti. Sijoitukset voivat poikia jopa 50 000 euroa vuodessa.­

24.8.2019 18:28

Rauhallista sijoittamista. Ei riskejä. Puolusta pääomia.

Tässä on Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun teesit uusille Eurojackpot-miljonääreille. Hän korostaa, että 1,82 miljoonaa euroa on sellainen tulo, että oikein ja järkevästi sijoittamalla passiivisella tulolla saa oikein mukavat vuositulot.

Vapaaherran tai -herrattaren elämä on kuitenkin vaarannettuna, jos lähtee opettelemaan sijoittamista kovalla riskillä – kaiken voi loppujen lopuksi menettää.

Kaiken kaikkiaan uusia miljonäärejä ilmestyi Siilinjärvelle 50. Kokonaisvoittopotin ollessa noin 92 miljoonaa euroa, jäi jokaiselle noin 1,82 miljoonaa euroa.

Veikkausvoitot ovat voittajille verovapaata tuloa, sillä niistä on ennestään maksettu arpajaisverot. Näin ollen jokainen saa 1,82 miljoonaa käytettäväksi kokonaisuudessaan.

Kun puhetta on ollut negatiivisista talletuskoroista, eikä tilillä rahojen makuuttaminen muutenkaan kannata, mihin euronsa kannattaisi sijoittaa?

Oksaharju sanoo, että yksiselitteistä vastausta on vaikeaa aikaa. Kun voittajia on 50, niin mukaan mahtuu monenlaista hiihtäjää. Joku saattaa olla taitavampi sijoittaja, toinen haluaa välttää riskejä ja jollain saattaa olla halu esimerkiksi asuntosijoittamiseen. Toisin sanoen sijoittajaprofiileja on niin paljon kuin ihmisiäkin.

Sijoittamisen kohteella ei ole Oksaharjun mukaan niinkään väliä, mutta järki kannattaa pitää mukana.

– Ihan ensimmäisenä pitää sanoa, että vetäkää henkeä vähintään viikko. Sijoittamista ei koskaan kannata tehdä suurien tunnekuohujen vallassa, millaisesta tässä eittämättä on kyse, Oksaharju aloittaa.

Tämän jälkeen kannattaa maksaa asuntolainat ja kulutusluotot pois, tehdä itsestään velaton.

Varovaiset askeleet

Sitten kun sijoittamisen aloittaa, tulee olla varovainen. Oksaharju muistuttaa hajauttamisen tärkeydestä. Kaikkia sijoituksia ei kannata tehdä samaan aikaan, eikä tule sijoittaa kaikkia munia vain yhteen koriin.

– Varsinkin nyt maailmantalous on hyvin aaltoileva, joten kannattaa pelata varman päälle. Nuo summat ovat niin suuria, ettei niillä enää harjoitella sijoittamista. Riskit ovat liian suuret.

Oksaharju sanookin, että sijoittaminen kannattaa aloittaa varovaisin askelin. Osakemarkkinoilla hyvä väli sijoittaa on kuukauden tai kahden välein. Silloin välttää ajalliset pörssinotkahdukset tai huonommat ajat, eli rahat ovat turvatumpia.

Kohteiksi kannattaa valikoida eri aloja edustavia osakkeita. Esimerkiksi teknologiateollisuus, ruokateollisuus ja hoitoala ovat toisistaan eroavia aloja, joten notkahdukset eivät iske niihin välttämättä samanaikaisesti.

Sijoituksia kannattaa hajauttaa myös eri omaisuusluokkiin, sillä sekin suojaa sijoittajaa.

– Eri omaisuusluokilla on erilaisia etuja, joten kaikkiin kannattaa sijoittaa vähän.

Hajauttaminen on Oksaharjun mukaan tärkeä osa omaisuuden turvaamista.­

Oksaharju laskee, että keskimääräisillä Helsingin pörssin 4 prosentin osinkotuotoilla siilinjärveläisvoittajat voivat saada jopa 50 000 euron vuosittaiset passiiviset tulot.

– Laajasti hajautetulla salkulla on mahdollisuus luoda sellainen passiivinen tulovirta, jolla voi hyvin elää loppuelämänsä.

Sen sijaan suuria tuottoja ja pääoman kasvattamista Oksaharju ei Eurojackpot-miljonääreille ainakaan alussa suosittele, mikäli kokemusta ei sijoittamisesta aiemmin ole.

– Olettaen, että valtaosa voittajista on melko ummikkoja, pääoman puolustaminen on paras ratkaisu. Ei siis toiveita uusista miljoonista ainakaan heti.

Yksi varteenotettava ja helppo tapa pääoman puolustamiseksi on passiiviseen indeksirahastoon sijoittaminen. Silloin ei Oksaharjun mukaan voi voittaa keskimääräistä markkinakehitystä, mutta toisaalta pääsee todennäköisimmin lähimmäksi keskimääräistä.

Oksaharjun mukaan myös esimerkiksi asuntoihin tai metsään voi sijoittaa. Niissäkin tulee pitää järki käsissä, eikä kaikkia asuntoja kannata välttämättä ostaa samalta alueelta.

Asunto- ja metsämarkkinoilla ajallinen hajautus ei ole järkevää, vaan kannattaa etsiä aikaa, jolloin on viisasta investoida isompaan ostoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?