Siilinjärvelle Eurojackpotin jättipotti! Porukkalotossa piilee verovaara – huomioi nämä välttääksesi lahjaverot - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Porukkalotossa piilee verovaara: 92 miljoonasta uppoaisi jopa kolmasosa lahjaveroihin, jos tällaista sopimusta ei olisi tehty

Veikkauksen tiedottaja Pipsa Öhman kertoo, että porukkasopimus saa olla melko vapaamuotoinen.

Julkaistu: 24.8.2019 11:43

Siilinjärvellä 50 henkilön porukka voitti yhteensä 92 miljoonaa euroa. Mikäli porukkasopimusta ei olisi, lahjaveroihin uppoaisi jopa kolmasosa voitosta

Suomi sai 50 uutta Eurojackpot-miljonääriä, kun Siilinjärven K-Supermarket Herkkupadan porukkalotto osui kohdilleen. Onnetar suosi Siilinjärvellä kymmenellä eurolla pelin pyörteisiin hypänneitä.

Kauppias Jyrki Huttusen mukaan porukkapeli aktivoidaan aina maanantaisin ja pelaajat vaihtuvat usein.

– Nimilista täyttyy aina aika nopeasti, Huttunen kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.

Hän on ollut kauppiaana Siilinjärvellä 12,5 vuotta ja voitto napsahti kauppaan ensimmäistä kertaa. Tosin itse Huttunen ei voittajien joukossa ole.

Eurojackpot-voitto sattui yksittäiselle pelikupongille. Sitä ei siis pelattu Veikkauskortilla, eli porukan vetäjän tulee lunastaa henkilökohtaisesti Veikkauksen suurvoittojen palvelupisteestä Vantaalta.

Noin 92 miljoonan voitto on lähtökohtaisesti voittajalle verovapaa. Veikkaus antaa voittajalle verotodistuksen, joka osoittaa, että summasta on jo aiemmin maksettu arpajaisvero.

Kun kyseessä on ryhmä, voi verottaja yrittää saada osansa lahjaveron kautta. Lahjaverolta välttyy kuitenkin, jos on olemassa todistus siitä, että yksittäinen kuponki on pelattu ryhmässä.

– Pitää pystyä todistamaan, että on olemassa porukkasopimus. Sopimus pitää olla tehtynä ennen voittoa, kertoo Veikkauksen tiedottaja Pipsa Öhman.

Mikäli sopimus tehdään vasta voiton jälkeen, mutta päivätään totuudenvastaisella päivämäärällä, voi Verohallinto katsoa sen asiakirjaväärennökseksi. Lisäksi kopio pelitositteesta ei riitä todisteeksi osuudesta porukkapeliin.

Mitä porukkasopimuksesta tulee sitten näkyä?

Öhman kertoo, että porukkasopimuksesta tulee ilmetä porukan vetäjä. Siilinjärven tapauksessa porukan vetäjä on kauppa tai kaupan edustaja.

Lisäksi sopimuksesta tulee ilmetä pelattu peli sekä pelattu kierros tai kierrokset. Muiden sopimuksien tavoin sopimuksessa tulee luonnollisesti olla sopimuksen tekopäivä ja osallistujien nimet, syntymäajat ja allekirjoitukset.

– Sopimuksesta tulee myös ilmetä jokaisen henkilön panostama summa, sillä voitto maksetaan suhteessa panostettuun rahamäärään nähden. Tuo sopimus tulee toimittaa meille, Öhman kertoo.

Siilinjärvellä porukkapeliin pääsi osalliseksi 10 eurolla. Jos joku olisi kuitenkin ostanut osuutta esimerkiksi 20 eurolla, saisi hän tuplasti suuremman voiton.

Öhmanin mukaan porukkasopimuksen muotoa ei ole tarkemmin määritetty. Se on pitävä, jos siitä ilmenee edellä mainitut seikat. Vapaamuotoinen sopimuskin ajaa siis asian.

Tarkemmin Öhman ei voitonmaksuasioita avaa. Hän kuitenkin kertoo, ettei kaikkien voittajien ole pakko saapua lunastamaan voittoa, kunhan joku toimittaa pelikupongin ja porukkasopimuksen.

– Emme pakota ketään kakkukahveille, hän naurahtaa.

Milloin pitäisi maksaa lahjaveroa?

Jos porukkasopimusta ei olisi olemassa, yli 5000 euron suuruisesta summasta tulee maksaa lahjavero. Lahjaveron suuruus riippuu lahjan arvosta ja siitä, kenelle se annetaan.

Matalimpaan veroluokkaan kuuluvat lahjoittajan eli voittajan aviopuoliso tai sellaiseen verrattava henkilö ja omat tai aviopuolison suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa olevat sukulaiset. Myös entiset aviopuolisot voidaan laskea luokkaan kuten myös henkilöt, joilla on tai on ollut yhteinen lapsi lahjanantajan kanssa. Verotuksellisesti adoptiolapset ovat samassa asemassa kuin biologiset sukulaiset.

Korkeampaan veroluokkaan kuuluvat kaukaisemmat sukulaiset, kuten serkut, ja ystävät, naapurit sekä muut ”vieraat” ihmiset.

Lahjavero määrittyy myös lahjoitettavan summan mukaan. Esimerkiksi ensimmäisessä veroluokassa 5000–25 000 euron lahjoituksessa veron alaraja on sata euroa ja veroprosentti ylimenevästä osuudesta 8 prosenttia. Toisessa veroluokassa alaraja on sama, mutta veroprosentti ylimenevästä osuudesta 19 prosenttia.

Sen sijaan yli miljoonan euron lahjoissa veron alaraja on jo 142 000 euroa ja veroprosentti ylimenevästä osasta 17 prosenttia. Toisessa veroluokassa alaraja on jo 301 450 ja ylimenevästä osuudesta veroprosentti on 33 prosenttia.

Jos noin 92 miljoonan voitto menisi sopimuksen puuttumisen vuoksi vain yhdelle henkilölle ja hän haluaisi jakaa sen 50:llä, jokaisen osuudeksi jäisi 1,82 miljoonaa euroa.

Olettaen ettei hän olisi kenenkään lähisukulainen tai esimerkiksi aviopuoliso, menisi 1,82 miljoonan euron potista lahjaveroa Verohallinnon lahjaverolaskurin mukaan 572 000 euroa.

Käteen jäävän rahan osuus olisi ilman porukkasopimusta osallisena olevalle siis 1 248 000 euroa.

Jos porukkaan mahtuisikin esimerkiksi kupongin omistajan isä, lahjaveroa menisi 281 500 euroa. Tilille kilahtaisi siis 1 538 000 euroa.

Lahjaveroa ei voi käytännössä kiertää, vaikka jakaisikin lahjoituksia useammalle vuodelle. Verolle joutuu myös, jos lahjoitettu summa ylittää 5000 euroa kolmen vuoden aikajaksolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?