Kryptovaluutoissa kihisee – kestävätkö markkinoiden rakenteet?

Julkaistu:

Kryptovaluuttojen arvot ovat vaihdelleet kesän mittaan voimakkaasti. Sijoitusmarkkinoiden yleinen epävarmuus heijastuu niihinkin. Uudenlaiseen sijoitusmuotoon liittyvät monenlaiset epäselvyydet alkavat nousta esiin kehitysoptimismin alta.
Niin sanotut kryptovaluutat – it-teknologialla luodut, keskuspankeista ja muista viranomaisista riippumattomat maksuvälineet – ovat vallanneet jalansijaa sijoitusmarkkinoilla. Niiden mainostetaan olevan viranomaisvalvonnan ulkopuolinen keino hoitaa maksuliikennettä ja kerätä omaisuutta, verovapaasti, ja olevan siksi perinteisiä valuuttoja parempi varallisuuden turva.

Kuten aina uusien innovaatioiden alkuvaiheessa, innostus on suurta ja verkko täynnä tarinoita kryptovaluutoilla rikastuneista.

2000-luvun vaihteen, internetiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin perustuneen teknokuplan nähneille tilanne on suhteellisen tuttu. Jokainen etenkin New Yorkin Nasdaq-pörssiin listautunut teknologiayritys tarjosi uusia tapoja käyttää tekniikkaa ja tuhansien prosenttien kasvumahdollisuuksia milloin mihinkin toimintaan.

Kirjakaupasta monialajätiksi kasvanut Amazon on näin tehnytkin, mutta se on yksi harvalukuisista poikkeuksista. Pääosa tuolloin kovasti kehutuista ja tavoitelluista teknoyhtiöistä on kadonnut maailmankartalta ostajiensa pääomat mukanaan.

Kryptovaluuttojen sanotaan vapauttavan talouden keskuspankkien ja hallitusten ohjauksesta. Ne perustuvat murtumattomiksi väitettyihin it-suojauksiin ja kehittyneisiin algoritmeihin. Se ei kuitenkaan vielä tee niistä toimivia maksuvälineitä.

Kryptovaluutoista ensimmäinen, koko ilmiölle yhden kätevän kutsumanimen antanut bitcoin kelpaa maksuvälineeksi joissakin verkkokaupoissa, mutta muuten sillä ei voi maksaa kuten perinteisillä valuutoilla. Ennen ostotapahtumaa kryptoraha pitää vaihtaa jossain niitä käsittelevässä vaihtopaikassa yleisemmin käytettäviksi maksuvälineiksi kuten kolikoiksi ja seteleiksi.

Joidenkin verkkosivujen tarjoamat muoviset bitcoin-rahakkeet eivät maksaessa toimi, ne valmistettiinkin lähinnä symboleiksi ja muistoesineiksi.

Enemmän arvopaperi- tai hyödykesijoitus

Mikään keskuspankki tai muu rahalaitos ei takaa vaihtavansa kryptovaluuttoja muihin sijoituksiin, siitä puhumattakaan että jokin taho takaisi kryptovaluuttojen arvoa. Tämän vuoksi ne muistuttavat mitä tahansa arvopaperi- tai hyödykesijoitusta enemmän kuin valuuttaa.

Perinteiset valuutat ovat, ainakin markkinatalousmaissa, aina vaihdettavissa toisiin valuuttoihin, viime kädessä niitä liikkeelle laskeneissa keskuspankeissa. Ne voi myös vaihtaa suoraan hyödykkeisiin vaikka ruokakaupassa tai jäätelökioskilla, ainakin ne liikkeelle laskeneissa maissa.

Helsingin kauppatori vaihtaa lihapiirakoita ja muita lokinsyöttejä myös dollareihin, jeneihin ja Ruotsin kruunuihin. Bitcoin ei sen sijaan siellä toimi, muuten kuin vaihdettuna älypuhelimella valuutaksi joka talletetaan pankkitilille, josta sitten ostos pankkikortilla maksetaan.

Bitcoin tuotiin markkinoille vuoden 2009 tammikuun alkupäivinä. Sen markkina-arvo ylitti yhden dollarin keväällä 2011, jonka jälkeen ilmiö sai kunnolla tuulta alleen. Joulukuussa 2017 bitcoin ylsi korkeimmillaan 13 800 dollariin. Silloin sijoittajien vauhtihuuma hellitti, ja voittoja alettiin kotiuttaa.

Tämän vuoden alussa bitcoin maksoi 3 500 dollaria. Aprillipäivänä hinta oli 4 200 dollarissa, touko – kesäkuun vaihteessa se liikkui 8 ja 9 tuhannen dollarin välillä. Negatiiviset joukkolainatuotot, epävarmuus Yhdysvaltojen toiminnasta, kauppasodan voimistuva uhka ja pörssien ylikiehuminen vetivät pääomaa myös bitcoinin tarjoamaan, oletettuun turvaan perinteisten markkinoiden ongelmilta.

Kesäkuun lopussa bitcoinin arvo oli 13 300 dollarissa, josta se kuitenkin jäähtyi 10 000 tuntumaan heinäkuun alussa.

Heinäkuun alun jälkeen bitcoin on vaihdellut kohtalaisen laajasti, 9 700 ja 12 200 dollarin välillä. Tällainen vaihtelu ei tee sijoituskohteesta ainakaan turvallista, ja puhuu pikemminkin markkinoiden ohentumisesta: suureen pelaajajoukkoon mahtuu useammin sekä osto- että myyntihaluja, mikä tasoittaa heilahteluja.

Supistuva sijoittajajoukko taas pyrkii helpommin sekä sisään että ulos yhtä aikaa, voimistaen aaltoilua. Kun osakemarkkinatkin alkavat vähitellen herätä yliarvostuksen oireisiin ja talousnäkymien jäähtymiseen, ovat bitcoin ja muut kryptovaluutat sen rinnalla kasvavassa vaarassa muuttua lupaavista näkymistä kangastuksiksi.

Lisää sijoittajia?

Eräs mielenkiintoinen ilmiö vihjaa voimakkaasti bitcoin-markkinoiden kaipaavan kipeästi lisää sijoittajia. Sähköposteihin on koko kevään tippunut kehotuksia liittyä mukaan käymään kauppaa bitcoineilla, ja ilmoituksia bitcoineista, joita on talletettu vastaanottajan nimiin.

Ne eivät ole muita mainosposteja ja verkkovedätyksiä kummempia, lähinnä huijauksia ja ketjukirjeitä. Merkittävää kuitenkin on, että niiden määrä on elokuussa moninkertaistunut aikaisemmasta, ja aiemman kolmen – neljän viikottaisen bitcoin-mainoksen sijaan niitä ilmestyy Yhdysvaltojen päivän aikana laatikkoon helposti viisi tai kuusikin, joista kolme – neljä sisällöltään identtistä, vain lähettäjä vaihtuu.

Joko nämä mainostajat arvioivat amerikkalaiset normaalia herkkäuskoisemmiksi lomaviikkonsa aikana, tai sitten pyramidi tarvitsee todella kipeästi uusia maksajia.

Jos Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden jäähtyminen kääntyy hallitsemattomaksi laskuksi, on todennäköistä että kryptovaluutat seuraavat mukana. Tällöin niihin sijoittaneet saavat konkreettisesti selville, kuinka tukevalla pohjalla esimerkiksi niiden vaihdettavuus valuutoiksi todella on. Tekno-osakkeilla sitä ei kuplan puhjettua tahtonut löytyä ennen kuin huomattavan matalilla arvostustasoilla.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  2. 2

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  3. 3

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  4. 4

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  5. 5

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  6. 6

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  7. 7

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  8. 8

   Google kouluttaa SAK:n kanssa digitaitoja työntekijöille – ”Tämä ei ole mikään perinteinen ATK-koulutus”

  9. 9

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  10. 10

   Hesburgerin perustaja Heikki Salmela paljastaa karun taustansa – ”Kyllä minun ja vaimoni tarinaa voi jonkinlaisena ihmeenä pitää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  2. 2

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  3. 3

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  4. 4

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  5. 5

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  6. 6

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  7. 7

   Uhkaako verokorttisi tuloraja ylittyä – toimi näin!

  8. 8

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  9. 9

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  10. 10

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää